Sunday, January 15, 2012

#188-Belajar Bercinta..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

12:29am.

Percaya tak ukhwah tu sangat sangat sangat indah? Bila mana hubungan itu terjalin berteraskan Allah and Allah only, maka tak ada apa yang mampu memutuskan ikatan itu. Memang. Words are easier said than done. Semua orang akan setuju mengatakan ukhwah fillah itu kekal sampai ke syurga, tapi untuk merasa kemanisan ukhwah fillah itu, it needs more than just saying "i love you fillah." It needs heart that feels and efforts.

Pagi ini saya menulis berdasarkan secebis rasa yg terhasil bila mana sedikit tempias kemanisan ukhwah fillah itu terkena pada saya. Dahulunya, saya cuba berukhwah kerana Allah. Bila saya menuturkan kata2 sayang, saya selitkan nama Allah. Saya katakan saya mahu menyayangi sahabat2 saya sampai ke syurga. Kadang2 saya selitkan juga nasihat2, saya kongsikan hadis2 dan ayat2 al-Quran yg menarik. Saya kira itu adalah bukti bahawa saya benar2 menyayangi sahabat2 saya kerana Allah. Saya berbicara tentang agama dan ketuhanan terhadap sahabat2 saya, kerana saya mahu menjadi sahabat yg apabila diingati, bakal mengingatkan mereka kepada agama dan Tuhan.

Namun, saya kira, pada Allah, bukti yg saya tunjukkan itu belum cukup kukuh. Allah datangkan ujian kepada saya dan sahabat2 yg kononnya saya sayang kerana Allah itu. Nah, sedikit ujian emosi meretakkan hubungan saya dan mereka! Saya terasa. Mereka terasa. Saya ego. Mereka juga ego. Saya lalu cuba bersangka baik dan merapat. Namun, bila mereka sepi tanpa respon, ego saya membakar dan saya berdiam enggan lagi berusaha memperbaiki hubungan. Atas dasar Allahkah ukhwah yang sebegitu? Di manakah kemanisan berukhwah kerana Allah bila sedikit emosi mampu menghalau pergi segala-galanya?

Bukan sekali ia berlaku ke atas saya. Allah mengajar saya berkali-kali tentang erti sebenar ukhwah kerana Allah. Pengalaman demi pengalaman. Sahabat demi sahabat. Hubungan demi hubungan. Saya belajar, dan saya matang dengan cara yang sebegitu. Dan akhirnya saya memahami sendiri. Berukhwah kerana Allah, bukan semata2 berkongsi hadis2 dan ayat2 al-Quran. Ukhwah kerana Allah itu memang tidak akan terputus, namun ukhwah yang tidak akan dapat diputuskan itu memerlukan kepercayaan yang setinggi-tingginya.

Datanglah ujian bentuk apa sekalipun. Perpisahan. Pergaduhan. Cemburu. Kepercayaan penuh bahawa dia turut merasa kemanisan ukhwah sebagaimana yang kita rasa akan dapat mengatasi semua itu. Kadang2 terbit juga rasa cemburu. Kadang2 saya juga terasa. Kadang2 saya juga lemas bila mana merindui sahabat yg jauh di benua berbeza. Namun ukhwah fillah yang terjalin atas dasar akidah dan perjuangan yang sama ini mengatasi segalanya. Saya percaya bahawa ukhwah itu manis, dan kerana itu saya merasa kemanisannya, dan ujian2 yang datang sekadar menambahkan rasa cinta dan keyakinan saya.

Allah itu juga manis. Sweet terhadap hamba2-Nya. Allah memberi. Allah juga mengajar. Lebih 4 bulan sebagai pelajar perubatan tahun ketiga, saya belajar bahawa pengalaman itu sangat berharga. Allah memberi saya ukhwah yg sekadar disandarkan pada nama-Nya tanpa dipaterikan sebenar-sebenarnya. Dan kemudian Allah mengajar saya mengenali ukhwah yang benar2 memaknakan hubungan itu kerana-Nya.

Saya belajar melalui dua pengalaman itu. Saya belajar menghargai. Saya belajar menyayangi. Dan saya belajar bercinta. Semata-mata kerana Dia.

Tuesday, January 10, 2012

#187-Five Things I Missed About India

In the name of Allah, the Most Gracious and The Most Merciful.

My second post for 2012, is going to be a personal one. ^__^ I just kind of thought about this during pharmacology lecture today. Hee.

The fifth:

(gambar hiasan)

Vanilla ice cream! From Poland straight to India, boleh kata macam kena heatstroke la jugak kot. :) From 15 something degree, to 40 something degree. And maybe due to that, I started eating ice creams almost everyday. Nak beli chocolate ice cream mahal, so I settled for the cheapest one, vanilla flavoured. First time makan dekat hotel kat New Delhi in the room with Pidah, Fadh and Nina spending time together watching Snakes On A Plane. ^^

The fourth:

There is a Korean restaurant, located strategically in a place surrounded by apartments rented by Malaysian students kat Bangalore. For marketing purposes, aside from Korean dishes, they sell Malaysian dishes as well. I missed the nasi ayam there. And the Korean noodle. One sweet memory about this Korean noodle is that, it's my first Korean meal made by a Korean and shared with a bestfriend in the same bowl. ^__^

(gambar hiasan)

The third:

We went to a village in Tamil Nadu. It was a small, peaceful village with not that much development. Outside the cottage we lived, we could see wild deers in the deep forest. Despite the mosquitoes, jalan yg lecak sangat2, I somehow fell in love with the place. Of all places I've been during the one month in India, this might be one of the best places. Fresh air, sawah padi kiri kanan...maybe there is a tiny little me inside that wanna leave behind all the hustle bustle of the city and move into a forest and befriend the animals?


The second:

An experience of a lifetime. River rafting kat Manali! Terbaik! No words can actually describe the experience. Everything was engraved in the memory. I am not that sporty, nor do I have strong stamina, but to be able to feel your feet went numb in the cold river water while your hands had to grab tightly on that one rope that seems like the only link between your life and death...it was a precious experience that I wish can be repeated over and over again! :D


The first:

Keluar tajuk. This isn't a thing. It's a she. Nurul Azhani M. Ahkar Nawawi. If there's a reason I would want to go to India again, she will be the reason. I just missed her. I texted her almost everyday since the last two weeks, but the more I talked to her, the more I missed her. The distance somehow is killing me. I would wish to go back to that one year we used to live in the same room. I would wish to go back to that one year we used to eat on the same table. I would wish to go back to that one year we used to laugh at the same jokes, cried for the same reasons, gossiped on the same person, sharing stories like normal 19-year-old girls. This post was written, just because I missed you.



Since I am so far away from you, I hope Allah blesses you, protects you, gives you good health and a meaningful life. Allah will take care of you. Allah will be by your side, giving His love and care, supporting you on your fights to be a better person for our deen. Ameen.

And I am here, will always pray for the best for an Azhani in Bangalore, India. :)

Thursday, January 5, 2012

#186-2012

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Blog ini telah diprivatekan for a few days, and now it's back on public. Blog ini menceritakan liku-liku hidup saya sejak 2008 sehingga sekarang. Blog ini sebahagian daripada catatan penting dalam hidup saya. Blog ini mengisahkan cerita yang datang dari hati, akal dan emosi. Dan insyaAllah, blog ini akan terus menjadi sebahagian daripada saya.

A few days on hiatus in this heartwarming 2012, saya menghadapi sedikit masalah perasaan, yang saya tahu dengan sepenuhnya jalan keluar untuk itu, namun saya degil untuk bergerak keluar darinya. A problem of a tough battle between black and white, good and bad, hidayah and jahiliyyah.

Saya tidak bangga mengatakan masih ada sisa jahiliyyah dalam diri sendiri, yang sukar benar untuk dikikis. Dan saya juga tidak bangga mengatakan alasan sukar itu tak akan membantu saya berhujah di hadapan Allah di akhirat kelak. Saya tidak bangga mengakui bahawa saya rasa berat dan terbeban untuk mengorak langkah pertama keluar dari kepompong jahiliyyah ini. Dan saya juga tidak bangga mengakui bahawa peperangan ini, konflik dalaman dalam diri ini adalah amat hebat sehingga mengganggu emosi saya, sekali gus dakwah dan tarbiyyah saya,

Dan untuk itu, saya dengan rendah hati memohon doa sahabat2 yg membaca.

"Ya Allah, permudahkan urusan aku, dia dan kami semua. Jika ujian yang Kau pilih untuk ditimpakan ke atas aku, dia dan kami semua, maka Kau jadikanlah itu ujian yang mendekatkan aku, dia dan kami semua kepada-Mu. Dan jika nikmat yang Kau pilih untuk ditimpakan ke atas aku, dia dan kami semua, maka Kau jadikanlah itu nikmat yang juga bakal mendekatkan aku, dia dan kami semua kepada-Mu. Mencintai-Mu itu yang paling utama, mencari keredhaan-Mu itu pula bukanlah yang kedua. Cintailah kami, pandanglah kami, istiqamahkan kami di atas jalan yang Kau redhai." Amin ya rabbal alamin.