Sunday, February 28, 2010

=)

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Perbincangan hangat dekat Skype antara saya dgn Tishu. Haih, baru discussion dua orang, tapi tetap menemui jalan buntu. Dia suruh saya activate Facebook. Kalau saya activate dia akan publickan wall dia untuk saya. Kalau dia publickan wall dia untuk saya, saya kena buat brute application apa ntah. Kalau saya buat brute tu, dia kena update blog. Berjela-jela panjang syarat. Haha. Akhirnya, satu pun tak jadi. Teringat cerita Kak Dina pasal solat asar tu. Waktu Kak Dina tanya tu, discussion antara 4 orang je; saya,Pdah,Yuyu and Fadh. Tapi masing2 ada pendapat sendiri. Jadi apa yg saya dapat, jgn expect semua orang akan setuju dgn tindakan kita, sbb people do have different point of views kan. Sometimes kita kena terima pandangan orang, ada masanya kita kena tetap dgn pendirian kita. Susahnya kan hidup ni, sbb takde guideline yg betul2 clear, semuanya bergantung pada situasi. Sedangkan dalam Al-Quran pun Allah cakap bertanyalah pada yg lebih tahu, Allah sendiri menganjurkan kita untuk mempertimbangkan pendapat orang lain bila kita buntu, kita tak tahu.

Semalam usrah lagi. Fadh masak ayam masak sambal. Yuyu buat mashed potato. Kak Dina, Kak Wani and Kak Yana datang dgn cheese cake. Hee. Pdah nampak sgt tak sihat, lemah je. Harap2 Pdah cepat sembuh ye. Tak seronok bila ada yg sakit, nak keluar ke mana2 pun takkan cukup 4 org. Tak best. Yuyu dgn Fadh pun cepat2 la sembuh ye, jangan la batuk2 lagi, jangan la nak pitam lagi. Saya maybe nampak mcm tak care. Sebab saya tak tahu macam mana nak care. Dulu kat sekolah ada kawan saya seorang ni kena sengat dgn penyengat ke tebuan entah. Orang lain semua pergi tolong dia, tanya khabar dia, tengok2kan dia. Saya pulak lari pergi kelas and menangis sorang2 kat kelas sbb tak sanggup tgk kawan saya tu dalam kesakitan. Shiela, nanti kalau anak yg sakit nak buat apa?? Ouh takpe, time tu insyaAllah dah jadi doktor yg dah dapat sijil. =)

Semalam Kak Dina sentuh pasal Hadis 12 daripada himpunan hadis 40 Imam Nawawi. Hadis tu pendek je;
Daripada Abu Hurairah r.a, beliau berkata : Rasulullah telah bersabda, "Sebahagian daripada keelokan seorang mukmin ialah meninggalkan apa yang tidak berfaedah baginya."

Hurm, first time dengar rasa biasa2 je. Takde la terfikir apa2 pun. Tapi lepas dihuraikan oleh Kak Dina, (kenapa Shiela kalau nak faham sesuatu mesti kena dihuraikan terlebih dulu ye?) memang la rasa macam batu dari Bukit Chuping dekat rumah As tu tertimpa kat kepala satu. Sejibik kena kat diri sendiri. Contohnya kan, mmg semalam guna contoh ni pun kat usrah. Memang kena la sbb contoh ni mmg betul2 berlaku kat diri sendiri. Saya deactivate Facebook. Alhamdulillah, meninggalkan perkara yg tak berfaedah la tu, dah menunaikan tuntutan Rasulullah kan. Bukan nak kata Facebook tu benda lagha ye, nak kata kat sini saya yg terlalu attached dgn Facebook sampai Facebook tu dah jadi benda yg melaghakan bagi saya.

TETAPI, kenapa saya deactivate Facebook?? Sebab waktu tu saya tgh stress dgn Mastercard saya, ada masalah sampai tak boleh beli tiket flight balik Malaysia. Haihh. Kat mana la agak2nya yg nampak macam saya meninggalkan benda tak berfaedah tersebut sebab saya nak mencari keredhaan Allah? MashaAllah. First step lagi saya dah terpesong! Saya langsung tak fikir pun time tu; saya deactivate Facebook ni sebab benda ni melalikan saya dari mengingati Allah. MashaAllah. Agak2 Allah terima tak perbuatan saya tu? Sepatutnya, untuk meninggalkan sesuatu yg tak berfaedah untuk diri saya, saya kena ikhlaskan niat kerana Allah, bukan kerana tuntutan nafsu atau tuntutan dunia ke apa. Astaghfirullah, saya tergelincir at the very first step lagi. Dan betul la Allah tu Maha Penyayang, halus je cara Allah tegur saya, Allah letakkan Kak Dina sebagai pengantara untuk menyedarkan saya. Allah masih sayang saya kan? Allah tak terus biar saya tergelincir.

Surah ke-50, ayat 18.
"Tidak ada suatu kata yang diucapkannya melainkan ada di sisinya malaikat pengawas yang selalu siap (mencatat)."

Bila baca je ayat ni, saya teringat satu perbincangan yg saya dengar kat radio waktu kat Perlis dulu. Ustaz yg berceramah tu kata, bayangkan yg setiap pergerakan kita ni dirakam. Kat sisi kita sentiasa ada CCTV yg rakam perbuatan kita. Kita mandi pun kena rakam. Kita mengigau tgh malam pun kena rakam. Kalau la CCTV ni kita boleh nampak, agaknya tiap2 hari pun kita duduk diam je, nak korek hidung pun takut. Tapi tu la hakikatnya, memang ada CCTV tgh rakam kita, yg lainnya sbb kita tak nampak CCTV tu, so kita berpura-pura tak tahu. Berbalik pada ayat kat atas, even saya sekarang ni yg tengah melalak sorang2 menyanyi lagu Always Be There ni pun malaikat catat. Kita rasa macam, "What's the point la benda2 kecik camtu pun nak catat? Bukannya aku kutuk orang pun." Tapi, kita tak tahu, the slightest action yg kita buat tu mungkin ada saham yg bakal memberatkan neraca al-Mizan kita nanti.

Kita tahu malaikat sentiasa mencatat segala-galanya tentang kita, percakapan kita, perbuatan kita, even niat kita sekali pun! Persoalannya, kita nak malaikat Raqib ke Atid yg lagi banyak bekerja?? Kita tahu setiap apa yg kita buat ada saham kat akhirat nanti. Persoalannya, neraca al-Mizan tu kita nak berat ke sebelah mana ye? Astaghfirullahalazim. Kadang2 tu kita tak sedar, kita lalai sekejap, kita lupa. Cepat2 la kita lari balik ke pangkal jalan, semoga Allah masih terima taubat dan ampun kita. Allah sentiasa sayang pada hamba-hambaNya. Persoalannya, adakah kita pun sayang Allah macam Allah sayang kita? Berapa besar cinta kita yg kita simpan untuk Allah? Astaghfirullah, semoga meresap jugak la even sikit pun keinsafan ke dalam hati saya yg degil ni.

Monday, February 22, 2010

Sekarang pukul 7.04am 22hb Februari 2010M, bersamaan 8 Rabiulawal 1431H. Seperti biasa, kenapa saya tulis blog pada pagi2 ini? Kerana saya telah dgn berjayanya mendistractedkan diri saya dari study Organic Chemistry. Clap clap utk saya. Kalau failed lagi, salahkan diri sendiri ye, frust lagi ye dan tidur lagi 11 jam setengah ye. Haha. Penat dah menatap beliau dari pukul 3am tadi. Huhu. Konon la dari pukul 3, padahal ada je selang-seli dgn perkara lain gak sepanjang tempoh tersebut. Harap maklum... =)

Dan antara perkara2 tersebut adalah Facebook. Saya terbaca status seorang sahabat ni. Beliau cakap beliau jahat, sebab there are people yg tak mampu terima perubahan pada diri beliau, dan people keep criticizing beliau (betul ke eja kritik dlm BI tu?). Hurm. Kenapa orang mengkritik? Ke orang nak menegur tapi disalahertikan sebagai mengkritik? Ke memang dasar tak puas hati?

People say, kritikan yg membina tu takpe. Tapi pada saya, there's no such thing. Siapa suka dikritik? Saya tak suka. Beliau tak suka. Anda-anda saya tak tahu la, tapi saya rasa ramai je tak suka kan. Kritikan tu macam warna kelabu; di antara warna putih dan hitam. Boleh jadi putih, boleh jadi hitam. Boleh jadi dgn niat nak menegur, boleh jadi dgn niat nak menyakitkan. Tapi kelabu tu tetap bukan warna putih, tetap jugak bukan warna hitam. Kalau niatnya baik untuk menegur, saya rasa caranya salah. Kalau niatnya memang busuk untuk menyakitkan, renung2kan dan selamat beramal la ye awak.

Saya tak suka orang kritik saya. Mungkin sebab tu entry ni bersifat bias. After all, everything's here is based on my point of view kan. Tak kisah la anda-anda nak setuju ke tak, sebab semua orang ada opinions masing2 kan. Tapi, not that saya tak boleh terima orang cakap pasal kelemahan saya. Saya okey je kalau orang nak menegur, tapi perlu kena dgn caranya. Jangan tegur saya in a way yg buat saya rasa anda-anda nak menyakitkan saya. Kalau saya ditegur macam tu, lagi saya nak rebel ada la kot. Hee.

Saya pernah ditegur zaman sekolah dulu. Well, niat beliau nak menegur, tapi cara beliau-MENENGKING. Isk3. Saya kena tengking tau dulu oleh seorang beliau ini kerana niat beliau nak tegur saya. Memang berhasillah teguran beliau tu, sebab lepas tu saya akan fikir dua kali sebelum melakukan apa yg ditegur oleh beliau itu. Dan memang berhasil jualah tengkingan beliau, sebab lepas tu berbulan-bulan jugak saya tak boleh nak jumpa dia, rasa nak marah sampai terkeluar biji mata je jegil kat dia! Hee. No offense okay. Sekarang dah okey dah dgn beliau ni. Jangan tengking2 saya lagi ye. Ayah saya pun saya tak ingat bila last beliau tengking saya. =p

Okey, jauhnya saya terpesong. Balik ke pangkal jalan. Saya rasa tak wajar untuk saya atau beliau atau sape2 jela cakap yg diri sendiri jahat dalam nada pasrah dan redha. Contohnya, "Nak wat cmna. Aku kan jahat, tak baik mcm orang lain." Kenapa tau? Sebab kalaulah betul anda jahat, tahniah! Anda sedar yg anda jahat. Dan consciousness is just the beginning of the journey. Banyak lagi step selepas anda sedar yg anda jahat tu. Anda kena la berubah. Takkan nak stay in the state of kejahatan kan. Dan kalau anda sebenarnya tak jahat, niat anda cakap camtu sebenarnya untuk put full stop to the topic without making anything clear. Mana boleh macam tu! People akan pandang sinis dekat anda tau. Ish3.

Rasanya usrah hari tu Kak Dina dah cakap something yg buat saya nak lari masuk bawah katil and tak nak keluar2 dah. Huhu. Which is, jangan fikir pandangan orang kat kita; fikir pandangan Allah kat kita dulu. Kita couple, Allah suka ke tengok kita melayan jiwang dgn org yg masih belum berhak terima nikmat cinta yg Dia bg kat kita? Kita tinggal solat, Allah suka ke bila kita missed date dgn Dia? Kita tak study, Allah suka ke tengok kita buat sambil lewa terhadap amanah dan peluang yg kerajaan dah bg kat kita?

Dan tentang ikhlas (16:66). Semalam, sebelum saya solat Zohor, saya rasa malas nak baca Quran. Tengah2 solat, Fadhlina datang bilik. Dan usai solat, saya sangat teringin nak baca Quran. Tapi saya terfikir tentang ikhlas ni. Adakah saya rasa teringin nak baca Quran ni sbb saya nak tunjuk kat Fadhlina yg saya ni rajin baca Quran sebenarnya? Astaghfirullah. Saya jadi takut waktu tu. Kalau saya baca ni, agak2 Allah terima tak ibadat baca Quran saya ni? Saya rasa saya ikhlas, lagipun kalau saya baca bukan Fadhlina tahu pun sbb dia kat bilik Yuyu. Tapi.... Dan akhirnya I ended up not reading the Quran. Besar jugak impak ikhlas ni lepas kena basuh dengan Kak Wani hari tu. Haih.

Ha, melalut! Organic Chem tak habis baca lagi! Debush3!!

Friday, February 12, 2010

Motivate Diri Sendiri!

Jam kat blog ni tak boleh pakai! Sekarang ni pukul 6.16am. Hari Jumaat, 12hb Februari 2010.. Selamat hari ulangtahun yg ke-20 buat De' Nah, Athen, Fasha dan Didie. Even rasanya dorang ni takkan tiba2 terbukak pun page ni tapi takpelah, tak salah untuk wish kan. Semoga dipermudahkan hidup kawan2, miss you all big time! Semoga kejayaan mengiringi kalian, duniawi dan ukhrawi.

Okey la, sebenarnya tadi ni plan nak tidur. Dah siap kunci jam pukul 7.30am dah, and dah separuh dah tarik selimut. Then tiba2 terfikir sepotong ayat yg pernah diucapkan oleh seorang kawan ni. And then terpikir, disebabkan lately ni saya selalu sangat down, why not buat sekejap sesi motivasi untuk diri sendiri? Haha.

Dulu seorang kawan ni ada masalah. Jadi, saya pun, atas rasa tanggung jawab seorang kawan (haha, yela sangat!), menasihati dia. Saya cakap sebaris ayat ni kat dia. Dan lepas tu, tak bilang la pulak berapa lama, saya pulak ada masalah. Dalam banyak2 orang yg saya seek advices, dan dalam banyak2 advices yg saya dapat, advice kawan saya sorang ni la yg saya paling ingat.

Dia cakap,"Shiela, dulu ko yg bgtahu ak camni. Skrg ak pulangkan balik nasihat ni pd ko." (ayat dia tak lah sejibik gini, saya ubah suai sikit2 tanpa mengubah maksud ayat utk kesan lebih dramatik.) Err, dramatikkah??

Dan tadi time tengah tarik selimut, sy tb2 teringat ayat ni. Maybe sbb tengah down sangat kan. Dan hidayah dan ilham Allah tu blh dtg bila2 masa. Huhu. Sweetnya Allah. Dah la bagi saya petunjuk, pastu at the same time prevent saya dr tido lepas subuh gak. Ouh, insaf2. Ok2, back to the topic. Sebaris ayat tu sebenarnya tak la ayat puitis yg ada maksud mendalam mana pun. Dan bg sesetengah orang, mungkin takkan ada kesan pun. Tapi bila saya terfikir je ayat ni, saya tb2 rasa soothed. Saya angguk2 kepala dalam hati (er,camna tu?) sambil berkata2 dalam hati "betul betul betul!". Bagusnya hati saya, boleh mengangguk dan berkata-kata. Hee~

Nasihat tu bunyinya camni je. "Jangan sangat fikir pasal apa yg akan jadi nanti, sebab tanpa sedar sikit demi sikit ko dah tempuh pun masa depan tu."

Ha, faham tak? Agak2 straightforward je kan sebaris ayat ni? Tapi, dah alang2 saya tgh rajin nak menulis ni, saya explain la sikit. Kalau tak faham, harap2 explanation ni membantu untuk lebih faham. Kalau dah faham, harap2 explanation ni membantu untuk lebih ingat. Macam ni la. Senang cerita sy ambik contoh real punya. Pasal saya sekarang ni. Hari Rabu depan ni ada test anatomy. Ngaa~ Upper and lower limbs. (Doakan ye) Asal ingat je pasal tu mesti berdebar-debar kalah nak tunggu keputusan pilihan raya. Dan rasa takut and cuak kalah nak tunggu keputusan SPM. Tapi, nasihat ni, motivate saya untuk tak payah nak susah2 fikir pasal test tu. Sebab saya nak ke tak nak ke, tanpa sedar saya akan lalui jugak. Sebab susah macam mana pun, kalau dah Allah dah bagi jalan, akan jadi jugak kan.

Macam dulu la. Bila habis Form 5, dah macam2 fikir. Apa la nak jadi kat aku ni? Bila reject offer UTP tu, resah gelisah jadi. Ada lagi ke rezeki lain Allah nak bg ni? Dalam dok resah gelisah fikir tu, tiba2 dah pergi MSU. Penat je pikir susah2, kalau dah Allah nak bagi tu, ada jugak. Kan? Rasa macam tak complete la explanation ni, tapi tak tahu dah nak explain mcm mana. Huhu. Yg penting, besar impak sebaris ayat tu pada saya.

Okey2. Panjang benar dah ni. Sebagai penutup, nak share satu ayat boleh? Jom check surah az-Zumar, ayat 53. Kalau tafsir Quran macam saya ni, page 464. Allah pesan dekat hamba2Nya yg melampaui batas, janganlah berputus asa dengan rahmat Allah, sebab Allah tu akan ampuni jugak dosa2 kita. Sweetnya. Allah tak pesan macam tu dekat hamba2Nya yg beriman (explanation berdasarkan ayat yg dirujuk sahaja ye), tapi dekat hamba2Nya yg melakukan kesalahan. Siapa je yg bermurah hati sangat sampai macam tu sekali? Kalau manusia ni, tak banyak pun mesti ada sikit rasa revenge dalam hati. Dah la mula2 tu lupa kat aku, buat salah kat aku, ada hati nak mintak maaf konon?? Haa, tula manusia! Dan mungkin, tu la saya. Astaghfirullahalazim...

P/s=Kulit gatal2. Haa, ni mesti sebab dah dua hari tak sapu lotion ni! Tapi to think back, tu sebab yg nampak je. Sebab sebenar, Allah nak tegur la tu. Shiela..shiela..

Sunday, February 7, 2010

Tak Tahu Tajuk Yang Sesuai. Lantaklah.

Jangan risau kalau tiba-tiba kau jadi speechless sebab kau memang takde idea nak cakap apa. Tapi tolong la risau kalau tiba-tiba kau jadi speechless sebab kau takut apa yang kau cakap tu tak sampai pada expectations orang yang mendengar.

Sebab tu la apa aku rasa sekarang. Aku takut orang tak berkenan dengan cara aku. So aku lagi suka berpura-pura baik. Aku takut orang tak setuju dengan perbuatan aku. So aku lagi suka buat benda tipikal yg orang lain buat. Aku takut orang tak boleh terima diri aku sebenar. So aku lagi suka belagak hipokrit.

Jadi, dapatlah aku simpulkan kat sini yg aku ni ada self-esteem yg sangat low yang dah nak dekat mencapai tanah dah. Aku risau dengan pandangan orang terhadap aku. Astaghfirullah, Shiela! Tadi baru je usrah. Sentuh surah an-Nahl, ayat 71. Allah cakap;

"Dan Allah melebihkan sebahagian kamu atas sebahagian yang lain dalam hal rezeki, tetapi orang yang dilebihkan (rezekinya itu) tidak mahu memberikan rezekinya kepada para hamba sahaya yang mereka miliki, sehingga mereka sama-sama (merasakan)rezeki itu. Mengapa mereka mengingkari nikmat Allah?"

Sekali baca, sumpah aku tak rasa apa-apa. Tapi lepas tu Kak Dina and Kak Wani elaborate. Then baru rasa sebijik kena kat kepala. Tak payah tengok sampai habis ayat tu, tengok 12 perkataan pertama pun aku dah konfem2 jatuh tersungkur tak mampu bangkit dah. Betapa halus dan telitinya Allah tu. Setiap apa yg aku buat Allah nampak. Sedangkan time aku tulis ni pun Allah je yg tahu apa yg ada dalam hati aku sekarang.

Shiela, Allah dah cakap dah. Rezeki semua orang tu tak sama. Ada yg Allah bagi lebih, ada yg kurang sikit. Dan aku tak faham kenapa aku masih perlu ambik kisah dengan pandangan orang terhadap diri aku. Bukan ke pandangan Allah terhadap aku yg matters? Sumpah aku rasa susah. Susah untuk ignore je pandangan orang. Susah untuk tak ambik peduli apa orang kata. Tapi Shiela, kadang2 tu kau tak perasan. Kadang2 tu kau lebih pentingkan pandangan orang dari pandangan Allah.

Astaghfirullahalazim. Shiela! Mana perginya prioriti kau? Agak2 kat mana la level iman kau waktu tu? Aku rasa bodoh kot. Rasa macam orang perangai macam aku ni wujud zaman Jahiliyyah je, zaman sebelum Nabi Muhammad sampai. Shiela, layak ke kau jadi umat Nabi Muhammad macam ni? Aku sendiri pun malu nak mengaku aku adalah umat Nabi Muhammad. Apa yg aku dah buat untuk melayakkan aku terima syafaat Nabi Muhammad kat akhirat nanti? NIL.

Okey. Aku tahu aku melalut. Aku tahu aku merepek. Tapi for a while, aku rasa nak bukak kejap segala apa yg aku pakai depan orang. For a while, aku nak jadi diri aku kejap. Aku nak spill apa yg aku tengah rasa sekarang. Aku rasa serabut. Dan aku harap rasa serabut ni sebab Allah nak aku banyak2 ingat Dia. Tapi tu la aku. Bila dah serabut, bila dah sedih, bila dah down, baru nak ingat Allah. Tak guna kau pegi usrah Shiela kalau macam tu. Tak guna kau pergi seribu daurah, seribu MABIT, terima seribu ISK sekali pun.

Sebab what matters, is inside you. Sebab every single second, Allah je yg tahu apa isi hati kau. Sama ada kau ikhlas ke tak. Sama ada kau riak ke tak. Sama ada kau pretend ke tak. Shiela, istighfar. Shiela, bertaubatlah wei.

Aku tahu bahasa aku kasar. Tapi, ni la aku.

Tuesday, February 2, 2010

..Love From Thousands Of Miles Away..

This is going to be an extra long entry. Because this entry brings a special meaning to me. Because this entry is written for a special person. Er, maaf la. Saya ambik gamba kat atas tanpa kebenaran. Sebab saya suka pemandangan dia. Saya suka cara awak pose =) Dan saya suka sweater itu. =p

Tadi Yuyu call dari bilik Pidah. Yuyu cakap, kenapa tak wish birthday Azhani? Kesian kat dia. Dia tunggu. Azhani, i didn't forget your birthday. Saya ingat birthday awak, Azhani. Dan saya sengaja bukak page awak kat Facebook
and comment kat post orang lain on the night of your birthday. Saya sengaja tak nak wish birthday awak. Sebab saya tak nak wish awak the way orang lain wish awak. Because I want to make my wish special in my own way. Sebab saya tak nak wish awak "Happy Birthday." Sebab saya nak wish awak "Happy Belated Birthday."


Azhani, Happy Belated 20th Birthday. 30hb hari tu, awak dah cukup 20 tahun. Syukur, Tuhan masih benarkan awak tengok dunia selama dua dekad. I'm happy for you. It had to be a very memorable birthday kan, to be celebrating it far away from your family. And, thank you too, for making me feel so touched. Saya ingat awak tak perasan. A lot of people wishing you happiness on your birthday, yet awak tetap tak lupa, saya tak wish awak. Saya happy, sebab awak ingat saya.

Ingat tak gambar ni? Ni one of the two pictures that i gave you on your last birthday. Kalau pun awak tak bawak that photo frame with you to India, I hope you can take a very good care of it. It contains one of my life happiest memories. It contains one of the love that I treasure most. Being a friend, saya hanya boleh bagi awak persahabatan, dan memori. And with this picture, at least I know you will sometimes remember me whenever you see it.

A sign of love. Yg mana satu awak, yg mana satu saya ye? Erm, ingat tak hari first kita jumpa? Kat dalam bilik kita. I was sitting on the bed, and then you and your family came in. Awak mesti sedih waktu tu, dah la tak dapat duduk sebilik dengan Diba, pastu dapat pulak katil atas. Hee, mmg perancangan Allah yg paling baik kan. Allah granted your wish utk jadi roomate Diba a year after. Time tu saya sangat takut tau tak. Seeing you and your family, I asked myself, "Boleh ke ak nak in dgn budak ni? Macam tak je." And again, saya tewas dgn perancangan Allah. He knows best what we know not.

Orang cakap, time is just numbers. And I couldn't agree more. Azhani, saya sayang awak. Saya kenal awak baru setahun lebih. Tapi, saya tetap sayang awak. Saya adalah manusia yg sangat menghargai persahabatan. Tapi, selama ni saya pandang persahabatan tu on the basis of time. Saya tak percaya istilah sahabat boleh digunakan pada orang yg baru saya kenal. Dan lagi sekali, saya tewas dengan perancangan Allah. Awak orang kedua yg buat saya ubah apa yg saya percaya. Even baru setahun lebih saya kenal awak, awak tetap sahabat saya dunia akhirat. InsyaAllah. Awak S.A.H.A.B.A.T saya.

Gambar ni ada makna yg sangat signifikan pada saya. In this, we are no longer friends. In this, we are a family. Saya tak pernah sayang kawan2 saya macam saya sayang family saya. Instead, saya harap saya sayang family saya macam saya sayang kawan2 saya. Sebab sayang saya pada family saya is one conditional love. And i have no choice but to accept the choice. Choice to love the family yg Allah dah tetapkan utk saya. And i'm just grateful utk itu. But with friendship, it was unconditional. Allah beri saya peluang utk pilih orang yg saya nak sayang. Allah biarkan saya jumpa awak, dan Allah biarkan saya cultivate rasa sayang saya pada awak. With family, i have no choice but to love them with all that i have. With friendship, i do have choice, and i chose to love you with all that i have.

A friend of mine asked me once,"How can I really understand girls?"
And I replied,"I have no answer, because i don't fully understand myself either."
Kenapa saya tak suka all those bracelets, rings, accessories etc macam girls yg lain? Kenapa saya tak boleh pakai high heels? Kenapa saya suka baca novel yg saya sendiri pun tak terfikir saya boleh baca? Kenapa saya tak suka pusing2 tudung macam girls yg lain? Dan, walau apa sekali pun jawapan saya, being a girl who doesn't really achieve the standard of being a girl made me feel special towards our friendship. Sebab I'm among the girls who doesn't know how to talk gracefully. Which is why among all your girl friends, saya mungkin termasuk dlm kelompok minoriti yg bahasakan diri saya "aku" when talking to you. It seems simple, tapi sumpah Azhani! Aku rasa istimewa for being that way, for being able to talk to you that way, for being able to be myself whenever I'm in front of you.


Saya sangat suka gambar ni. Waktu nak ambik gambar ni, kita marah Diba. Sebab Diba cover lens kamera dgn tangan dia. Tapi Diba mantain je cakap, gambar ni nt mesti lawa. Dan saya mmg suka gambar ni pun. Waktu saya rindu awak hari tu, saya letak gambar ni as profile picture kat Facebook. Tapi ada la orang tu perasan, dia kata saya letak sbb saya rindu orang tu. Disebabkan niat saya dah terdiscovered, so saya pun tukar la profile picture tu. Hee. Azhani, saya rindu awak!

Sepanjang saya kat Poland ni, tahu tak masa bila saya paling rindu awak? When I was surrounded by our other friends. Lagi ramai kawan2 kita waktu tu, lagi saya akan rasa rindu kat awak. Out of a sudden, saya akan tiba2 fikir how will it be if you are here with me. Mesti best kalau awak pun ada kat sini. Tapi, everything happens for a reason. And having you as my roomate for one year was more than i could ask for. Thanks sbb layan kerenah saya sepanjang kita duduk satu rumah dulu. Thanks sbb tahan dgn sikap saya yg kadang2 tu tanpa sedar menyakitkan hati awak. Thanks for being with me. Thanks. Thanks. Thanks.

Hari tu saya demam. Saya tutup lampu bilik, and tidur. Tiba2 awak datang. Awak suruh saya makan ubat. Tapi saya degil. Saya tak nak. Awak suruh lagi. Saya tetap tak nak. Awak paksa. Saya tetap berkeras. Awak ugut tak nak bagi saya tidur kalau saya tak makan ubat. Saya tarik selimut tutup muka. Awak tarik balik selimut tu. Awak suruh saya makan ubat jugak. Saya geleng lagi. Awak cakap, takpe kalau tak nak makan dua biji, makan satu pun jadi la. Entah kenapa waktu tu saya macam dah tak boleh nak lawan awak. Saya suruh awak keluar bilik sebab saya nak makan ubat tu. Dan saya makan. Bila awak masuk balik, awak tanya saya lagi dah makan ke ubat tu. Awak ingat saya buat2 makan je. Dan niat nak tidur balik terus terbantut. Walaupun saya demam malam tu, saya still ada strength utk buat sesi luahan hati dgn awak. Awak ingat lg apa yg awak cerita kat saya malam tu? =)
Hari tu result utk siapa yg dapat pergi Hradec Kralove keluar. Shida dapat. Awak, Diba, Alyaa, Nini and Dolly tak dapat. Saya pulak tak berani nak check. Awak mintak no siri saya, tp saya tak bg. Senyap2 saya suruh kawan saya kat GMI checkkan. Waktu tu kita tengah dinner. And saya dapat sms dari kawan saya tu. Saya dapat. Saya bagitahu kat awak and yg lain. Dan time saya tgh gelak2 dgn Shida, tb2 awak nangis. Sumpah saya terkejut sgt waktu tu. Shida cakap, "Time Az tahu yg dia tak dapat, dia gelak. Time dia tahu Shida dapat, dia tak cakap apa2. Time dia tahu Shiela dapat, dia menangis." Awak cakap bukan sebab Shiela je awak nangis. Awak nangis sbb Shida, Shiela, Sofia, Nina dapat. Tak kisah la awak nangis sbb saya ke tak waktu tu, tapi sy tak rasa saya dapat lupa waktu tu.


Gambar awak dgn Yuyu. Gambar roomate dan ex-roomate saya. Awak pernah tanya saya. Antara awak dgn Yuyu, roomate dgn siapa lagi best. Then awak sendiri jawab,"Mesti dgn Yuyu lagi best kan." Azhani, jawapan saya... Tak kisah la siapa pun roomate saya sekarang. Tak kisah la roomate dgn siapa lagi best. Tak kisah la berapa banyak roomate saya akan ada now and after. Sebab walau siapa pun roomate saya, saya tetap akan sentiasa rindu dekat ex-roomate saya yg sorang tu. Sebab walau siapa pun roomate saya, saya tetap akan sentiasa teringat dekat ex-roomate saya yg sorang tu. Sebab walau siapa pun roomate saya, saya tak mungkin akan lupa awak dan saya pernah jadi roomate.


Azhani, I'm out of ideas already. There're too much too treasure, yet I don't know how to put them into words. I might be one of the passer-by in your life. One who came knocking in your life as a guest. One whom you invited in, have a good chat and finally is going to leave. I might be one of those. One who once appeared, and then may dissapear without leaving a single trace behind. I might not have the chance to see you again. But I do want to let you know. Even though you are also a passer-by in my life, even though you are only a guest in my life, even though you are going to finally leave.. you are one of a kind. You are one that can never be forgotten. You are one that I don't want to forget. Thank you, for letting me in. Thank you, for accepting me. Thank you, for everything. You definitely deserve more than a thank you and a blog entry, but this is the only way I could think of. This is the only way I could think of to show how important you are to me, to show how much I treasure our friendship.


Azhani, Happy Belated Birthday! I did intend to be a late wisher. I did plan not to wish you on your birthday. Because a belated wish can be said for another 364 days before you encounter your next birthday. Because i do want to wish you for 364 times. With my wish every single day of the year comes my doa for you. I wish that your life will be blessed. I wish that you will have a smooth sailing journey throughout your life. I wish you happiness. I wish you love and laughter. I wish that you'll have worth remembering memories to accompany your life. I wish you success. I wish you strength; so that whenever you encounter any problems in your life, you will be strong enough to face them, you will be strong enough to protect yourself, you will be strong enpugh to have full faith in Allah. And most of all, I wish you a good life now and hereafter.

Azhani, I wish you luck! If only my path of life will cross yours again, I do hope there will be a lot more beautiful memories we can create together. Do remember, thousands miles away, there's someone who is sincerely loving you, caring for you and thinking of you as her irreplaceable good friend. Do remember, thousands miles away, there's someone who is always willing to share every single things with you, to listen to every single things about you, to cry and to laugh with you. Do remember that.

NURUL AZHANI, HAPPY 20TH! AKU SAYANG KO!