Friday, December 24, 2010

Bercinta Sampai Ke Syurga

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Sekarang pukul 8.51pm dekat Poland.

Kepala aku tiba2 serabut. Sakit berdenyut. Okay, baru ayat ketiga aku dah keluar tajuk.

"Aku sayang kau sampai ke syurga."

Teramat dalam maksud dia. Walau hanya enam patah perkataan, tapi tanggung jawab yg datang bersama ayat tu maha berat, dan maha besar. Setakat kata2, setakat berniat sebegitu, tak mampu jamin yg hubungan tu akan bawa kita ke syurga.

Ingat tak cerita Ayat-ayat Cinta? Habiburrahman El-Shirazy dapat ilham untuk buat cerita tu bila beliau came across ayat 67 dlm surah al-Zukhruf.

Cinta yang membawa ke syurga, adalah cinta yg berlandaskan hukum Allah, tak lari dari setiap hukum dan syariat Allah. Cinta yg sentiasa mengingatkan kita pada Allah. Cinta yg membuatkan kita mampu berkorban, semata-mata untuk mendapat redha Allah.

Aku terkesan sangat dgn sepotong ayat dlm novel Sinergi, karya Hilal Asyraf.

"Kalau macam itu, apa sebab pun persahabatan kita tak akan putus?"

"Apa sebab pun. Hatta kalau kau terjun ke neraka, aku akan terjun sama untuk menarik kau, naik semula dan berjalan beriringan denganku sampai ke syurga."

Aku kenal seseorang, dan dari dia, aku belajar bahawa kasih sayang tu tak ada sempadan. When your heart says you love her/him, you have no choice but to love. Dan dari dia jugak aku belajar fikir tentang masa depan. Aku tak pernah masukkan manusia yg tak ada hubungan darah dgn aku dalam plan masa depan aku, but she changed that. And the best part of it is; dia yang menyedarkan aku tentang kepentingan kasih sayang dan ukhwah yg berpaksikan redha Allah ni, adalah seorang non-Muslim. Bila aku berbicara dgn dia, aku mengimpikan satu perkara. Salahkah untuk berharap untuk sama2 ke syurga dengan dia?

"Pada hari itu sahabat-sahabat karib: Sesetengahnya akan menjadi musuh kepada sesetengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh) -43:67"

Sunday, December 12, 2010

Selamat Tahun Baru!!

In the name of Allah, the Most Gracious and the Most Merciful.
12th December 2010, 06th Muharram 1432, 4.12am.

Aku tahu ni entry panjang, nak compensate untuk a few weeks aku tak update hari tu. Please bear with it? Hari ni, genaplah sudah 15 hari blog ni sepi tanpa sebarang updates. Not that I didn't know what to write, nor that I've been too busy..just let's say, I have no heart for updating? Haha. Hari ni aku gagahkan jugak nak menaip, blog tak boleh tinggal lama2, nanti karat, pastu orang tanak datang dah sini. T__T

Kalau dulu, aku menulis bukan supaya orang baca, tapi as a medium untuk aku menghamburkan segala jenis perasaan yg terbuku. Namun sekarang, walau aku tak mengharapkan satu dunia datang jenguk blog aku, aku mengharapkan agar blog ni boleh jadi satu medan untuk aku menyebarkan dakwah. Semoga aku, sebagai orang yang menulis, dan kalian, silent ke noisy reader ke, dapat paling tidak pun sedikit pengetahuan dari blog ni.

Nak share satu ayat boleh? ^_^

"And strive in His cause as ye ought to strive, (with sincerity and under discipline). He has chosen you, and has imposed no difficulties on you in religion; it is the cult of your father Abraham. It is He Who has named you Muslims, both before and in this (Revelation); that the Messenger may be a witness for you, and ye be witnesses for mankind! So establish regular Prayer, give regular Charity, and hold fast to Allah. He is your Protector - the Best to protect and the Best to help!" -22:78

Antara ayat yg aku baru jumpa, dan terus jatuh cinta. Okay, saja nak menggedik tulis dalam English tu, sebab macam macho je baca dalam English kan? Haha. Pernah try tak, kadang2 tu tengah pegang tafsir, randomly korang bukak satu page and korang baca the first ayat yg korang nampak? Ayat ni aku jumpa dgn cara mcm tu. Time tu aku dgn kawan2 tgh down dgn satu masalah, then kat kelas Physiology kitorang main bukak2 tafsir, nak tengok apa yg Allah nak cakap kat kitorang. Dan, aku dapat ayat ni.

Bila guna cara tu, aku rasa directly Allah sedang bercakap dgn aku. Sesungguhnya hanya Allah yg paling memahami situasi, keadaan dan perasaan kita. Dan bila mana Dia mengaturkan aku untuk bukak ayat tu, dan aku mampu kaitkan dgn situasi aku saat tu, aku rasa terharu. Aku boleh tahu Allah itu ada saat tu, sedang menjaga dan memerhati aku.

And strive in His cause as ye ought to strive
Translation- Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dengan jihad yg sebenar-sebenarnya.

Kita; -aku- adalah seorang pelajar perubatan. In a way, aku sedang berjihad. Fisabilillah, tu yg boleh masuk dalam asnaf orang yg boleh terima korban tu. Haha. Time kasih Kak Aina dgn Kak Imah untuk daging korban. ^^ Tapi, permulaan ayat ni Allah menekankan tentang jihad yg sebenar-benarnya. Jihad saja tak cukup, kena jihad yg betul2. Betul dari segi niat, betul dari segi cara. Hidup ni, tujuan kita hanya untuk mencari redha Allah. Rugi la kalau kita study bagai nak mati tapi kita salah dari segi niat. Kan?

He has chosen you, and has imposed no difficulties on you in religion
Translation: Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan kesukaran untukmu dalam agama.

Subhanallah. aku sangat terkesan kat part ni. Rasa terpujuk hati. Serius kadang2 tu kita rasa susah kan, kita rasa macam dah tak boleh lagi dah nak teruskan. Pemahaman aku terhadap terjemahan part ni, bukanlah maksudnya Allah akan mempermudahkan jalan kita, tanpa sebarang ujian dan dugaan, tapi walaupun dgn seribu satu dugaan tu, kita tak akan rasa susah dan terbeban..sebab kita ada Allah. Allah bersama-sama dgn kita, Allah sentiasa dekat dgn kita, Allah sentiasa menghulurkan bantuan pd kita. Istimewanya kita menjadi orang yg terpilih kan? Allah...

and hold fast to Allah. He is your Protector - the Best to protect and the Best to help!
Translation: Dan berpegang teguhlah kepada Allah. Dialah Pelindungmu - Dia sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong.

Saja aku langkau pergi part last. Nanti panjang sgt orang malas nak baca. ^^ Sapa baca mathurat, mesti tahu ayat 2:256. Part ni mengingatkan aku pada ayat tu. Allah cakap siapa ingkar pada thaghut dan beriman pada Allah, maknanya dia dah pegang pada tali yg amat kuat yg tak akan putus. Sebab tu la Allah suruh kita berpegang teguh pada Allah kan. Jangan sesaat pun mengalihkan perhatian kita dari Allah. Jangan sesaat pun mengalihkan fikiran kita dari mengingati Allah. Sebab Allah tu, tak pernah tak ada. Allah sentiasa menimbang tara perbuatan kita, dan Allah sentiasa ada untuk melindungi dan membantu. Have faith! Kita bukan sorang2!!

Allah itu berada antara kita dan hati kita. Mintalah pada Allah agar hati kita dilembutkan, dilapangkan, disinarkan dengan cahaya hidayah, dipelihara dari maksiat dan keburukan.

Saturday, November 27, 2010

Makin besar makin sensitif. Sikit pun tak boleh dengar orang bercerita pasal mak masing2. Kalau tak, laju je air mata meleleh. Gedik la Shiela. Tapi, orang tak rasa macam aku rasa. Kawan2 kat sini semua ada mak lagi, semua ada family yg not as complicated. Tapi tak baik nak salahkan apa yg terjadi, okay Shiela. Its a part of your dugaan.

Astaghfirullahalazhim.

Monday, November 22, 2010

Update the Prologue

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Aku selalu macam ni. Time serabai sibuk serabut dengan exam, time tu la nak escape ke dunia blog. Time tu jugak la rasa ada menda nak menulih. Kalau tak, time hepi senang-lenang aku melagha buat benda lain. Aishh.

Ni nak habaq ja, nak janji kat diri sendiri. Kalau tak nanti sah aku tangguh2 aku tak buat. Nanti balik aku nak tulis blog. Sempena 21hb November, dan pasal Romania. Kuang3. Apekah? Tunggu la. Semoga Allah bagi keizinan untuk aku bercerita berjela-jela malam nanti walau esok test Histology. Tak leh tangguh dah! Aiyakkk!!

Syok tak lagu yg aku baru letak ni? Pasai apa aku pun tak berapa nak tau la, tapi jiwang gak ah maksud dia, tapi still aku suka melody dia.

Okay, nanti balik kena update blog tau Shiela!! Janji??

Doakan test Biochem aku. Rasa macam nak lari dari rumah. T__T Tensen dengan Biochem yg asik menyusahkan aku je kat umah sepanjang weekend ni. Hee.

Salam sayang untuk semua.

Monday, November 15, 2010

Aorta

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
15 November 2010, 09 Dzulhijjah 1431, 09:14am.

Yeayy! Esok raya! Yeayy! Esok kuiz Histology! Yeayy! Lusa presentation Biochem! Yeayy! Sempat lagi pulak aku dok blogging! Haihh.


Sebenarnya tak tahu nak post apa pun. Tiba2 teringat pasal lab Physiology few weeks back. Kitorang cover cardiovascular system. Pastu cikgu kitorang ni, Dr. Gianluca Padula, seorang biomedical engineer tercakap pasal aorta ni.


Beliau kata, pressure kat aorta ni tinggi. Dah la sbb darah dalam keadaan bertekanan tinggi sbb baru lepas keluar dari left ventricle kan, sekali terus masuk aorta dan dalam aorta ni jugak darah kena buat u-turn untuk disupply ke seluruh badan. Cikgu Padula kata, kalau dalam engineering, tak ada engineer yg akan amik risiko to build such thing. Sebab keadaan aorta yg sentiasa high pressure tu bila2 masa ada risiko untuk pecah.


Dan, walaupun beliau bukan Muslim, tapi kata2 beliau tersebut membuatkan saya istighfar sekejap. Seorang pendidik yg tak tahu tentang islam telah menyedarkan saya tentang satu lagi kebesaran Allah. Berdasarkan tahap pemikiran manusia, we tend to do something less risky if we are given choices kan. Tapi, agaknya kenapa Allah bina sesuatu yg complicated mcm aorta, yg bila2 pun ada potensi utk pecah, tp selama berada dlm badan manusia ni, aorta tu tetap je dgn sunnatullah, melakukan apa yg Allah suruh sebaik mungkin?


Subhanallah. Aturan Allah tu sangat sangat sangat perfect kan. Kita tak boleh nak jumpa cacat cela pun sebenarnya. Okay, tak tahu apa yg nak disampaikan sebenarnya kali ni.


"Ketahuilah bahawa di dalam jasad itu terdapat segumpal daging, bila ia baik, maka baiklah seluruh jasad itu, dan bila ia rosak, maka rosaklah pula seluruh jasad, ketahuilah bahawa segumpal daging itu adalah hati." -Hadith 6.

Friday, November 5, 2010

Bapak Saya Nama......

Saya rindu bapak saya dekat Perlis.

Semua anak rasanya akan cakap bapak dorang la yang paling best. Aku pun!! Bapak aku la yg paling best dalam dunia, walau beliau keja motong getah ja. Walau beliau dah umur 65 tahun ni. Walau kawan2 aku yg beliau kenai Mizah dgn Wani ja. Walau beliau tak reti apa2 pasai teknologi ni. Jangankan nak tau pasal Facebook segala, nak guna henpon pun beliau tak reti. Nak suruh topup pun beliau tak reti macam mana nak sebut perkataan topup tu.

Agaknya bapak aku la yang paling kuno antara bapak2 rakan2 sebaya aku. Tapi bagi aku, bapak aku tetap paling masyuk! Boleh layan je aku dok cerita angan2 nak kahwin. Boleh lepen je aku dok cerita nak keluar dating dgn boyfriend. Boleh santai je aku cerita nak pi meronggeng travel mana hala sorang2. Boleh lepak je buat lawak bodo dengan aku sampai aku rasa aku tengah cakap dengan budak belum mumaiz. Ouh bapak~

Pak, Adik rindu ni ha. Biasa la, hari ni ada test Physiology. Kalau bagitau Pak pun bukan Pak tau natang apa Physiology tu. So Adik bagitau ja Adik ada periksa hari ni. Pak tolong doa ye. Al maklum la, walau dah berjuta-juta kali Pak pesan suruh Adik baca buku, masa Adik still banyak habis main komputer depan mata ni ha. Adik rindu gila kat Pak. Adik berani cakap kat blog ja, nak cakap depan2 tak berani, nanti Pak kata Adik buang tebiat, tak pun Pak kata Adik mesti ada buat salah apa2 sampai tiba2 cakap benda luaq alam ni.

Pak, Pak la bapak terbaik yang Allah bagi untuk Adik. Okay, mode jiwang sudah perlu ditamatkan. Rindu tak rindu Physio tetap pukul 8 satg.

Thursday, November 4, 2010

MIRACLE

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
04 November 2010, 27 Dzulkaedah 1431, 4:52pm.

Miracle? Dah macam tajuk lagu Super Junior. Ops. Yeah, I did listen to some of Super Junior's songs. Haha. Okay, bukan miracle itu yang nak diutarakan pada hari ini, setelah berhari-hari tak update blog. Dan rasanya akan berterusan macam ni la, walaupun dulu tak selalu jugak update blog tapi sekarang ni macam akan semakin jarang. Maaf ye, kalau2 ada yg baca blog ni, maaf ye. ^^

Ada tak orang yg percaya pada miracle? Aku percaya. I believe that miracle does happen, tapi kita tak pernah tahu bila, dan pada siapa. Kadang2 kita mengharap miracle tu terjadi pada kita, dan kebanyakan masanya kita hampa dan kecewa. Kita punya la mintak doa bagi tak ada kelas hari ni, sekali siap ada extra class lagik. Tu contoh la kan. Kita percaya adanya miracle, tapi most of the times, kita sentiasa berfikiran realistik, tak terlalu anticipate akan datangnya miracle.

Lagi satu, miracle yang jenis selalu sangat terjadi sampai kita tak anggap tu sebagai miracle lagi dah. Contohnya, macam kelahiran. Miracle tu kot. Kelahiran manusia baru dari badan seorang manusia. Tak ke macam ajaib? Kan? Kan? Tapi sebab hari2 ada orang give birth, so sekarang ni kelahiran dah macam dianggap perkara biasa. Lagi, ibu dan ayah. Sangat la satu benda yg sangat ajaib. Ajaib sampai ayat aku pun dah macam keling2 sikit. Semua manusia dalam dunia ni ada satu je ibu dan ayah yang betul. Hilang sorang ni, tak ada la yang baru. Dan sebab semua orang dapat, ibu ayah ni pun tak dianggap ajaib lagi dah.. Tapi bila dah hilang, macam aku, baru la korang rasa. Baru la korang tahu macam mana rasa bila orang2 kat sekeliling korang sikit2 "Mak aku pesan macam ni, Mak aku kata macam ni, Mak aku cakap macam ni etc". Mak aku pesan apa? Macam la aku ingat. Muka Mak aku pun dah samar2 dah.

Lagi satu miracle yang buat aku jadi remang bulu roma sikit macam yang terjadi kat Ruben Abu Bakr masa beliau mula2 nak peluk islam tu. Famous kot cerita ni, korang konfem tahu. Tapi kot la ada yg buta kelam macam blur je sapa Ruben Abu Bakr tu, rajin2 la KLIK SINI. Agak2 ada dua reaksi la lepas tengok video ni kan. Satu, subhanallah, chanteknya aturan Allah. Dua, alah, entah2 kebetulan je kot. Suka saya mengingatkan ye, tak ada menda yg terjadi dalam dunia ni semata-mata kerana kebetulan. Ha, tapi walau apa pun reaksi orang, aku yang mula2 dengar dan mula2 tengok video ni rasa macam...bestnya kalau jadi kat aku. Bestnya kalau Allah cakap direct kat aku macam tu. Sekali bukak Quran, fuh...Allah pesan ni rupanya hari ni. Aku rasa macam payah je nak jadi dekat aku.

TAPI....macam aku cakap kat atas tadi, miracle does happen. Kan? Walaupun tak pernah la terjadi kat aku secara obvious, kot tiba2 aku bangun tidur tinggi aku bertambah 15cm ke..tapi kalau la kita observe betul2 setiap benda yg berlaku sekeliling kita, kita akan tahu yang miracle mmg terjadi. Okay, tak nak guna perkataan ajaib. Aku rephrase balik. Kalau la kita observe betul2 setiap benda yg berlaku sekeliling kita, kalau kita fikir betul2, kita akan tahu..ada organizer yg buat benda tu berlaku macam ni, bukan macam tu. Kita akan tahu yang Allah tu ada, wujud, dan sedang memerhatikan kita. Kita akan sedar yg Allah tu sedang mengaturkan sesuatu untuk kita.

Macam aku, tertadabur surah ni, dan terbaca terjemahan ayat ni.

"Demikianlah, Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan tempat kembali mereka, lalu Dia akan memberitahukan kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan."

Sekurang-kurangnya aku tahu dalam 5 kali aku berjumpa Dia tiap-tiap hari tu, hari ni Dia bercakap dengan aku. Aku tahu Dia ada setiap masa, tapi aku kan manusia. Kadang2 aku tersasar gak. Kot time tengah layan lagu Miracle Super Junior tu, aku lupa sat kat Miracle Allah kan. Allah tu..sweet tu mmg la, dan lagi Allah tu sangat baik. Faham tak apa aku nak cakap ni? Lantak la kalau kita tak bersyukur ke, kita tak ingat Dia ke..tapi bila kita perlukan Dia, bila kita mohon ampun dari Dia..Dia sedia mengampunkan kita.

Subhanallah. Aku malu dengan Dia. Serius.

Wednesday, October 27, 2010

Quick update T__T

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni 27 Oktober 2010, 19 Zulkaedah 1431, pukul 8:55am.

Petang ni ada kuiz Biochem. Aaaa, tak habis baca. Macam mana ni??
Tapi, rasa bersalah pulak sebab lama kot tak update blog ni. So nak tulis panjang2 pun macam taktau nak tulis apa. T__T Nak share article ni je ah, yg aku dapat masa bukak Facebook Fathin...

SILA KLIK SINI

Aku nangis kot baca. Rasa macam...erm, berat? Tak, aku tak patut rasa berat. Bila berhadapan dengan tanggung jawab yg diamanahkan Allah, aku tak patut rasa berat. Amanah Allah tu tak berat. Sebab apa? Sebab bagi aku Allah bukan demand. Dalam surah al-Zalzalah pun Allah kata, kebaikan sebesar zarah pun Allah akan balas. Sebab Allah bukan tengok pada hasil, Allah tengok pada usaha. So, amanah Allah bagi tu tak berat pun sebenarnya, amanah Allah bagi tu Allah akan nilai berdasarkan tahap kemampuan kita. Cumaa...tahap kesanggupan kita tu je ah yang kita kena nilai sendiri.

Jadi, apa aku rasa bila baca article tu? Mungkin...aku rasa, apa je yang aku dah buat selama 20 tahun hidup ni? Jangankan nak tanya kebaikan apa yang aku dah buat pada orang lain...aku tertanya-tanya, apa yang aku dah bagi pada diri aku sendiri selama 20 tahun ni? Aku bersikap adil ke terhadap roh dan jasad yg Allah pinjamkan untuk aku ni??

Sunday, October 10, 2010

belogku sayang

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Aku sayang blog ni. My first blog ever. Aku tak nak delete blog ni. Dan aku tak nak jugak blog ni penuh dengan lintasan hati penuh keduniaan. Aku tumpahkan segala apa yang aku rasa pada blog ni, sebab aku sangat tak reti meluahkan perasaan pada manusia. Aku boleh meluahkan, tapi aku tak pernah mampu sampaikan apa yang sebenarnya aku rasa pada manusia lain. Sebaik-baik pendengar hanyalah Allah. Walaupun tanpa sepatah perkataan, Dia mengenali aku luar dan dalam, malah Dia lebih memahami aku berbanding diri aku sendiri. Kerana tempat-Nya lebih dekat dari urat leher aku sendiri.

Kerap benar aku sarankan pada diri sendiri; belajar bersyukur, jangan merungut, semua ada hikmah. Tapi kerap benar jua aku tersungkur. Ada masa, aku mampu mengumpul kudrat untuk bangun sendiri, namun ada masa, aku perlu sepasang tangan untuk menarik aku kembali. Jahiliyyah itu, bukan sesuatu yang mampu aku tinggalkan sekadar dengan keiginan untuk meninggalkan. Aku masih perlu azam, aku masih perlu usaha dan aku masih perlu istiqamah. Kerana itu aku perlukan tangan2 yang sudi menghulur.

Aku tidak hidup untuk memuaskan hati manusia. Hati aku sendiri juga belum tentu aku mampu puaskan. Aku hanya mahu hidup untuk mencari redha Allah. Aku mahu setiap apa yg aku lakukan ada sahamnya di akhirat kelak. Namun, aku sedar penekanan islam terhadap konsep jemaah. Kerana itu aku dambakan ukhwah fi sabilillah. Hubungan erat yang berbekalkan iman dan takwa semata-mata kerana Allah, semata-mata untuk berjuang di jalan Allah. Hubungan erat antara dua hati manusia yang kerap kali mengingatkan antara satu sama lain.

Allah, suburkanlah cinta aku terhadap-Mu, rasul-Mu dan agama-Mu. Jadikan aku seorang hamba yang hanya mendambakan cinta hakiki di sisi-Mu. Jauhkanlah aku, ya Allah dari cinta dunia yang hanya bakal mengaburi perasaan cintaku terhadap-Mu. Dekatkanlah hatiku dengan hati-hati mereka yang bersama-sama menginginkan cinta-Mu. Jika redha-Mu adalah bila aku dalam kefakiran, aku rela kehilangan harta dan pangkat. Jika redha-Mu adalah bila aku dalam kesakitan, aku rela kehilangan nikmat sihat. Jika redha-Mu adalah bila aku dalam kehibaan, aku rela kehilangan nikmat gembira.

Allah, jangan Kau biarkan perasaan seorang anak sepertiku terhadap keluargaku menjadi penghalang antara cintaku terhadap-Mu. Allah, jangan Kau biarkan perasaan seorang manusia sepertiku terhadap wang, harta dan material dunia menjadi penghalang antara cintaku terhadap-Mu. Allah, jangan Kau biarkan perasaan seorang perempuan sepertiku terhadap seorang lelaki ajnabi menjadi penghalang antara cintaku terhadap-Mu.

Saturday, October 9, 2010

Demanding! Ouh, thats soooo meee~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
09 Oktober 2010, 01 Zulkaedah 1431 (Shawal dah abes T__T), 07:46pm

Wani texted me saying that she felt something has been happening to me, and I didnt tell her about it. Haishh. Wani memang suka pikir bukan2 dowh. Aku rasa tak ada la benda jadi pun yang sangat2 special these few days. Except isu karta pobytu yg tanak setel. Ouh, and except physiology class semalam. Tapi tak la as interesting yang nak buat aku kecoh satu dunia.

Minggu ni start usrah. Alhamdulillah, sangat looking forward to it. Practically dua bulan lebih jugak la tinggal usrah ni. Iman pun dah macam ECG orang heart attack (bajet aku tahu je macam mana rupa ECG org heart attack kan). Seriously, there are still a lot of things yg aku rasa aku perlu perbaiki pada diri sendiri. Dan walau aku tahu aku tak sebagus mana, aku masih pasang angan2 untuk bawak kawan2 dan keluarga aku sama2 ke arah yg lebih baik di sisi Allah.

Okay, wanna talk BFF? Acronym utk bestfriend forever. I wanna talk BFF right now. Maksud BFF ni, kawan sampai mati ke? Kalau macam tu, lepas mati apa jadi? Dah tak kawan la ye? Kau dekat kubur kau, aku dekat kubur aku. KIta kan kawan sampai mati, lepas mati kau kisah la pasal diri sendiri je. Tu ke maksud BFF sebenarnya? Best friend forever. Exactly how long is forever??

Aku bagi two choices: Pilihan A, korang ada sorang kawan ni. Baru je korang kenal dia. Tapi dia banyak tolong korang dari segi tarbiyah. Bila korang ada masalah, dia ingatkan balik dekat korang pasal kasih sayang Allah, kenapa Allah menguji korang. Bila korang jatuh cinta dekat seorang lelaki ajnabi, dia ingatkan korang tentang zina hati, tentang cinta yang lebih agung dari tu. Tapi baru setahun dua kenal korang lost contact dekat dia. Pilihan B, korang ada jugak sorang kawan ni. Memang kawan yg paling korang rapat dari zaman dalam lampin, masuk tadika, sekolah rendah, menengah sampai la ke u sampai la bila dah kahwin sampai la bila dah beranak cucu. Dulu bila korang ada crush dengan seorang lelaki ajnabi, dia sentiasa di sisi bagi korang semangat utk confess. Bila korang down, ada masalah, dia bawak korang keluar jalan2. Dia belanja korang makan, tgk movie, main bowling. Memang korang kekal la bersahabat dgn dia ni, langsung tak sempat nak lost contact la kan.

Korang rasa, yg mana satu yg masuk dalam istilah BFF? Mana ye yg korang nak pilih? Forever sampai ke syurga ke, forever sampai mati? Aku tak kata pilihan B tu tak elok, terpulang pada pendapat masing2 la kan. Tapi kalau aku, biarlah atas dunia ni bertegur sapa 2,3 kali je, ulang jumpa sekali dua je, asal dalam syurga setiap saat jumpa.

Aku mengaku kalau dalam bersahabat, aku sedikit demand. Aku mengaku aku jenis yang demand untuk ada kawan yang ada kualiti. Tapi bukan la bermaksud aku nak kawan dgn org pandai je, ke org cantik je, ke org kaya je, ke org yg sama minat dgn aku je, ke org yg selalu contact aku je, ke org yang selalu blnja aku je. Dengan nama Allah, aku langsung tak pernah demand untuk kawan dengan org yg ada personaliti yg mcm tu. Satu je yg aku demand. Aku nak kawan yg boleh membawa aku ke arah kebaikan, yang boleh mendekatkan aku kepada Allah. Dan ini pun bukan la bermaksud aku tak nak kawan langsung dgn org Cina, ke orang India ke, ke orang Polish ke. Aku kawan semua. Serious. Tapi terhadap kawan2 yang rapat dgn aku, tambah2 lagi kawan2 lama aku, yg konon kenal aku luar dalam, yg konon teman aku masa senang susah dulu, yang konon sayang aku, yg konon BFF aku; aku memang akan demand terhadap korang. Apa segala benda yg aku dapat, aku akan share dgn korang. Peduli apa aku korang suka ke tak dengar aku membebel pasal ISK dulu. Sebab bila dengan kawan yg macam tu, aku rasa tanggungjawab aku naik satu level. Aku nak bawak korang sama2 aku ke syurga, dan kalau aku yang tersesat aku nak korang tarik balik aku, pimpin aku masuk syurga sekali dgn korang.

Dan walaupun macam tu, aku masih seorang manusia yang mungkin ada lagi banyak kekurangan dari kelebihan. Aku sayang korang, tapi aku tak mudah nak bagitahu. Aku rindu korang, tapi aku tak selalu contact. Yang contact aku, dapat la update pasal hidup aku. Yang tak contact aku, memang la aku susah saja2 nak pegi carik korang bagitahu pasal hidup aku. Tapi, dengan nama Allah aku langsung tak pernah lupa korang! Aku positif, yang aku bukan manusia yang lupa kawan. Tapi mungkin cara aku yang senyap2 buat orang anggap aku macam tu. Orang panggil aku sombong, orang panggil aku lupa kawan. Orang tak faham sebab orang bukan aku. Hidup yang aku lalui sepanjang 20 tahun ni membentuk aku jadi seorang yang lebih suka simpan apa aku rasa dari bagitahu orang. Kalau tak, tak ada la Zatil sampai buat status kat fb, quote balik kata2 aku yang aku sayang dia. Bukan senang aku nak cakap aku sayang org walhal hakikatnya kasih sayang aku dekat org tu hanya Allah je tahu macam mana. Sedangkan nak dengar mulut sendiri cakap sayang dekat bapak aku pun aku rasa macam payah kot.

Ouh tidak, entry kali ini penuh emo. Aku start menaip dari pukul 9.30 pagi kot, dah dekat 12 jam kemudian dah, tak siap2 lagik. Aku mahu bersahabat untuk mencari redha Allah. Aku mahu bersahabat untuk menimba pahala dari Allah. Darjat paling tinggi dalam ukhwah adalah bila kita sanggup mengorbankan diri sendiri untuk kebaikan saudara kita. Tapi, sebelum nak capai darjat yang paling tinggi tu, make sure yang bawah2 tu pun dah pass. First thing first adalah kita mampu untuk bersangka baik terhadap saudara kita, sebab itu pun adalah selemah-lemah ukhwah. Aku tak berani nak categorize diri aku dalam golongan yang sanggup berkorban demi sahabat bila there were times yg aku masih belum mampu untuk bersangka baik dengan sahabat aku.

Maafkan aku terhadap kekasaran yag disengajakan mahupun yang tidak disengajakan. Maafkan aku atas penggunaan kata2 yang mungkin tak berapa nak sesuai dgn situasi. Maafkan aku sebab membiarkan perasaan emo menguasai penulisan aku. Maafkan aku atas entry ni. Hari ni first day of Zulkaedah, lagi dua bulan je dah nak abes tahun. Aku nak la habiskan sisa2 dua bulan ni dgn happy2, lepak2. Entah aku ada lagi ke tak tahun depan kan.

Saturday, October 2, 2010

Nak biar takde tajuk je ke??

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Maha Mengasihani.
02 Oktober 2010, 23 Shawal 1431, 1933.

Dah tiba2 laptop ni pasang lagu Ayah pulak dah... Saje je, time aku start nak menulis jugak la dia nak tune lagu2 sentimental penyentuh jiwa. Hari ni aku bermalasan je kat rumah. Penat semalam travel sorang2 ke Warszawa buat aku rasa tak berminat nak keluar Galleria dgn yg lain hari ni. Masuk petang Kak Dina dgn Kak Wani pulak buat surprise lawatan mengejut. Even sekejap je pun, banyak jugak benda dapat sembang tadi.


Entah la. Tengah sedap2 mengadap laptop sambil tengok2 Facebook tadi, aku tiba2 terjadi sentimental. Macam Kak Dina cakap tadi, "Shiela memang suka menangis tanpa sebab." Yang manja tu aku la, yang suka menangis tu aku la, yang suka merengek2 tu aku la, yang paling tak matured tu pun aku la. Dalam rumah 4 orang ni, walau aku yg kedua paling tua, tapi aku la adik agaknya. Dah aku macam tu kan, nak buat macam mana. Aku bahagia je jadi budak manja yang sememeh dan tak penah2 nak matang walau dah usia dua dekad.


Wani sms tadi. Wani bagitahu dia dah habis baca Sinergi. Wani propose nanti nak cari pakwe yg kembar, so bila raya boleh raya sama2. Aku melawak dgn Wani, aku kata nanti aku nak kembar yg lagi hensem. Wani balas, "Demi hang aku sanggup yang kurang hensem. Asalkan bole raya sama2." Walaupun sekadar angan2 Mat Jenin, tapi aku yakin waktu aku dok bermesej dgn Wani tu, ada la dalam 3,4 saat yang aku betul2 mengharapkan angan2 tu jadi kenyataan. Seronoknya kalau dapat beraya dengan Wani macam satu family.


Frankly aku cakap, time Kak Dina dgn Kak Wani dtg tadi, aku macam jadi kekok sekejap. 2 bulan tak jumpa dorang. Aku jadi tak tahu nak cakap apa, aku jadi lupa macam mana aku layan dorang dulu. Padahal dorang bukan orang lain pun, siyes aku dah anggap dorang macam kakak aku sendiri. Dorang yang Allah hantar sebagai pengantara dalam mengubah aku yang dulu jadi aku yang sekarang. Somehow, aku rasa macam dah betray dorang bila aku refleks balik diri aku sekarang. Macam banyak yg kurang berbanding dengan diri aku sebelum summer. Allah...


Aku tau Kirah takkan baca blog aku. Lepas apa yg jadi, aku tak terkejut kalau tiba2 dia remove aku as friend dekat Facebook sekali pun. Tapi sebab aku tahu dia takkan baca yang aku berani tulis kat sini. Aku menyesal dgn apa yg jadi. Tapi Allah takdirkan benda tu terjadi supaya aku sedar tentang sesuatu. We won't miss the water until the well runs dry. Aku bukan selalu contact hg. Ada la kot 2,3 kali setahun. Tapi the fact yg aku tahu hg ada bagi aku some sense of security. Aku jarang contact hg, tapi lepas apa yg jadi ni then only i realized the importance of your existence. Aku rindu hg, walau aku takkan berani nak cakap ni depan2 hg lagi dah lepas ni.


Aku dah pesan kat diri sendiri masa kat Malaysia dulu, the only thing I am allowed to miss in Malaysia adalah bapak aku. Aku tak boleh rindu rumah. Kalau aku rindu rumah, aku mesti rasa nak balik. Dan aku tak boleh balik. Aku hanya boleh rindu Pak. Sampai aku tua pun aku tetap nak jadi anak manja Pak. Walau Pak lepas aku buat semua benda sendiri, walau dari satu sudut aku lebih berdikari dari anak2 sulong, tapi aku tetap anak Pak yang paling bongsu, yang manja tu. Rindu la kat Pak. Hari tu call rumah Pak pesan, "Adik nanti bila2 tepon la lagi." Allah, setahun aku dok oversea, tambah setahun aku dok MSU, tambah 5 tahun aku kat Jenan, tu la first time Pak menzahirkan yg dia nak aku selalu contact dia.


Laptop aku tune lagu sedih lagi. Mau meleleh air mata tengah2 malam ni. Okay, tak la tengah malam, tapi dah malam la. Kawan2 aku yang dah kapel tu, cepat2 la korang kahwin ye. Lepas tu bagi turn aku yang dah bertahun teringin nak kapel tapi tak dapat kapel ni untuk kahwin pulak. Aku rasa bersalah pulak macam nak langkah bendul kan, so korang cepat2 la kahwin. Kapel lama2 pun bukan bawak faedah pun kan. Terkeluar topik kejap. Tapi ni memang post untuk aku merapu pun. Masalah betul font ni, aku tukar pergi jadik trebuchet dia tukar balik jadi font biasa. Malas ah, lantak la jadi tulisan apa pun. Ouh, dan gambar2 autumn yg aku sempat snap kat Warszawa semalam. Ada satu gamba autumn dari balkoni rumah. Pak suruh amik gamba rumah, entah la bilaaaaa..

Monday, September 27, 2010

Turning Point Untuk Saya, Birthday Wish Untuk Dia

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni 27 September 2010, 18 Shawal 1431, pukul 5:29am.

Sepanjang kehidupan seorang manusia, kita akan melalui beberapa fasa yang menjadi turning point dalam hidup kita. Dari budak2 masuk sekolah rendah, turning point sebagai seorang pelajar. Dari sekolah rendah masuk sekolah asrama, turning point dalam usaha hidup secara independent. Dari sekolah asrama nak masuk kolej, turning point dalam menentukan hala tuju hidup yang kita mahu. Tu baru cakap pasal turning point dalam study, tak sentuh lagi turning point dari aspek lain kan.


Hari ni, aku anggap sebagai turning point untuk aku. Something is going to happen, cuma aku belum tahu Allah tentukan arah perjalanan aku ni ke utara atau selatan, bahkan mungkin barat ataupun timur. Hari Isnin aku bermula dengan hujan rahmat pada musim luruh. Jadi jakun kejap aku dengan Fadh pegi mengintai hujan dekat balkoni. Bukan senang nak jumpa hujan bila dah start nak sejuk ni! Seingat aku, ni la hujan pertama aku kat Poland masa waktu2 macam ni.


Semoga hari aku hari ini diliputi rahmat Allah sepenuhnya sampai la hari menjejak 28hb, dan semoga berterusan sepanjang aku hidup. InsyaAllah. Pagi2 ni liat sikit otak nak jalan, mata pun dah macam batu belah batu bertangkup. Tunggu masa je nak tertutup. Tapi tidur subuh2 ni orang kata rezeki mahal (walaupun dah berhari-hari jugak la aku sengaja belagak kaya nak rezeki mahal).


Ouh, Mashi! Kalau ko baca ni, happy belated 20th birthday ye! Aku ingat dah nak wish semalam, tapi sebab semalam malas nak menulis so aku postpone kejap. Nak wish dekat Facebook dah aku tergedik deactivate FB kejap. Huhu. Selamat menjangkau usia 20 ye, exactly sebulan sehari lepas aku lahir! Semoga dengan bertambahnya usia, bakal bertambahnya amal dan iman. Semoga dengan bertambahnya usia, bertambahnya pengalaman, lagi2 dah nak fly ke Germany tak lama lagi kan. ^^ Semoga dengan bertambahnya usia, bertambah erat ikatan persahabatan. Semoga dengan bertambahnya usia, makin cepat menjejak era perkahwinan. Hoho. Cheesy dowh aku~

Ha, ni aku letak gambar yang lama ko ngidam suruh aku upload tu kan, tapi aku bab2 upload ni memang siyes malas. Tapi hari ni aku upload la, demi kau.


Even aku and Nada terkerat sikit, aku upload jugak sebab ko kata ko suka gambar ni.

Thanks Mashi, belanja Secret Recipe. Thanks Nada, belanja laksa. Thanks korang, mahu keluar dgn aku in short notice.

Budak montel pelahap!

Maaaaaanje!!

Selamat Hari Lahir Amirah Samat! Miss you!

P/s=kompilasi dua dalam satu dari Shiela yang malas update blog. Sekian dulu ye.

Thursday, September 23, 2010

There Were Times....

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.
Thursday, 23rd September 2010, 14 Shawal 1431, 1807.

There were times when you feel like you need nobody but your mother. There were times when you feel exactly like that. There were times when you would feel soothed listening to your mother just calling out your name. There were times when you would feel at ease just by saying 'emak'. There were times when even a father's child will feel like going to her mother.


And I am living in such time.

If only she's here. I would get irritated more than being happy I guess. I won't be appreciating her the way I appreciate her now. I won't be missing her this way. I won't cry so hard nowadays whenever I was reminded of her. I might live a life asking "Why does my mom can't be like everybody else's mom?"

No matter how, I am missing her. Her soothing smile, her warm hug, her typical-of-a-mother advices, her I-know-everything-because-I'm-a-mother attitude, her stupid giggles watching Hindustan movies every Saturday evening, her yelling whenever her children did things she didn't approve of.

There were times when you'll feel better in the presence of a mother-like woman. Your friends' mothers, your grandmothers, your aunts, even your friends with motherly attitude. But there were times when you just need the presence of your mother. And there were things a 20-year-old girl would only want to share with her mother.

I am living in such time.

Tuesday, September 21, 2010

Aku, Bulan dan...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Sekarang hari Selasa, 21 September 2010, 12 Shawal 1431, pukul 8:12pm.

Tengah tunggu masuk Isya' ni ha, pukul 8;31 japg. Telekung pakai solat Maghrib tadi tak tanggal2 pun. Haha. Ouh, kepada sapa2 yg selalu bukak blog ni dan internet dia laju mesti perasan yg aku letak lagu Sami Yusuf, Anything For You selama ni. Love song tu sebenarnya, lagu cinta Sami Yusuf terhadap isteri beliau. Sebab dah berbulan kot aku letak lagu tu, hari ni aku terasa nak tukar. Lagu baru ni tajuk dia Cry On My Shoulder. Aku baru nak suka lagu ni. Layannn~ ^^


Tadi lepas solat kat ruang tamu aku masuk carik stokin dalam bilik. Sebab nak ambik stokin je kan, aku pun malas la nak bukak lampu. Aku prefer test deria penglihatan aku dalam gelap tahap mana. Aku pun tiba2 terpandang la kat luar bilik, sbb aku tak tutup lg tingkap walhal time tu dah malam. Dan aku ternampak bulan yg dah nak bulat. Aku tgk tadi mcm dah bulat je bulan tu, tp sebab baru 12hb kan, aku anggap jela bulan tu baru nak betul2 bulat. Ceyh, aku ni mcm tak penah tgk bulan kan! Tapi dalam a few seconds aku tengok bulan tu sebelum aku tutup tingkap, aku macam rasa lain macam. Sedangkan kalau sebelum ni aku tenung bulan lama2 pun aku tak pernah rasa apa aku rasa dalam masa bbrp saat tu. Haa, kan ayat aku dah keling!


Apa aku rasa? Aku rasa bulan sangat cantik. Kat Poland ni jarang sangat la kan saja nak keluar malam2 tengok bulan ke bintang ke saja jalan2 ke, sebab sejuk. Dan even aku tengok dari dalam bilik aku je pun, aku rasa bulan, kat bumi bahagian mana pun cantik. Even bulan yang sebenarnya berlopak-lopak dgn kawah, dan tak dijadikan Allah sebagai makhluk yg dapat mengeluarkan cahaya, tapi bulan tetap dipandang cantik. Sebab Allah jadikan matahari sebagai teman kepada bulan. Matahari akan pinjamkan cahaya dia dekat bulan, so that orang kat bumi akan dapat kenal siapa bulan. Bulan mungkin tak sekuat matahari, tapi kita acknowledge existence bulan kan.

Sepanjang aku praktikal kat Hospital Daerah Yan dulu, one of the things yg aku belajar adalah "Dalam dunia ni, there's no such things as mistake. Because everything happened for a reason." Orang kata ada masa tu kita diberi peluang kedua untuk betulkan balik kesilapan masa silam kita. Bagi aku, peluang kedua bukan untuk betulkan balik kesilapan kita yang dulu2, peluang kedua adalah supaya kita buat yg lebih baik dari yg dulu. Kesilapan tak pernah berlaku sbb kecuaian manusia, kesilapan berlaku sbb itu adalah ketetapan Allah yang ada macam2 sebab kenapa Dia jadikan keadaan tu sebegitu.

Sebagai manusia, kita langsung tak ada hak untuk mempersoalkan apa yg terjadi. Walau kadang2 tu, kita tak dapat elak untuk tunjukkan sifat kita yg serba lemah. Kadang2 kita merungut dan mengeluh, kita mempersoalkan "kalau dari dulu dah mcm tu, mesti takkan jadi mcm ni skrg." For now, aku lebih suka jadi pemerhati. Pemerhati terhadap nasib sendiri. Bukan aku nak reject yg usaha adalah cara untuk mengubah nasib, tapi kalau usaha tu buat aku semakin hari semakin mempertikaikan keadaan aku sekarang, baik aku just follow the flow kan. Kang nanti kalau hasil yg aku dapat selepas berusaha tu tak mcm yg aku nak, dah tambah lagi satu benda dalam list
perkara2 yg aku pertikaikan. So baik tak payah!

Life is no Proposal Daisakusen. You can't change what you've done. But you can acknowledge them, so that you'll appreciate your present more and more. We are here because our past was how the way they were.

Friday, September 17, 2010

Hari itu hari Isnin. Isnin yang tenang dan damai. Tapi hatinya tak setenang hari yang baru sahaja bermula itu. Dia gelisah. Dia sedih. Sekejap2 dia berlari masuk ke bilik. Sekejap2 dia duduk pula di ruang tamu. Beg bagasi 24" ternganga luas di depan mata. Selesai solat subuh, ayahnya merapati.

"Abg Zami nak datang pukul 8. Cepat2 la simpan barang tu."

Peringatan ayahnya mengusutkan lagi kepala yg sedia kusut. Apa sahaja yg dilakukannya hari ini dikerjakan hanya sekadar separuh hati. Dia berat hati sebenarnya, mahu meninggalkan keluarga, mahu meninggalkan rumah yang selama ini menjadi saksi pada 20 tahun hidupnya. Rumah yg merupakan satu-satunya tempat yg masih kekal kukuh akan memori arwah ibunya. Dia meluaskan pandangan ke segenap isi rumah. Sayu.

Bandar Kangar sesak. Hari raya ketiga. Mereka yg pulang beraya sudah mula kembali ke bandar semula. Stesen bas Kangar juga penuh dengan bermacam-macam jenis manusia. Lumrah. Yang menghantar selalunya 3x ganda jumlah yang dihantar. Dia hanya bersama ayahnya. Bas Transnasional WNX 2606 dipandang sepi. Terasa berat kaki ingin melangkah masuk ke perut bas yg bakal menghala ke Shah Alam itu.

"Pak jaga diri elok2 tau."

Ayahnya hanya tersenyum kecil sambil mengangguk. Ditahan dengan segala kudrat agar mutiara jernih dari kedua belah mata tidak tumpah di hadapan ayahnya itu.

9:56 pagi. Dia bergerak ke seat 6A. Ayahnya melambai dari luar bas. Dan saat itu, air mata yg sedaya upaya ditahan tumpah jua sedikit. Ayahnya ketawa kecil dari luar, masih kekal melambai dalam kalangan manusia lain yg turut sama menghantar ahli keluarga masing2. Kangar masih sesak.

Saat bas Transnasional itu belok memasuki jalan raya yg penuh dengan pelbagai jenis kenderaan yg bersesak-sesak, dia terpandang akan kereta MyVi hitam di barisan paling hadapan. Si pemandu kelihatan melambai ke arahnya. Ah, dia! Dia yg terperangkap dalam kesesakan lalu lintas bandar Kangar yg luar biasa hari itu ketika dalam perjalanan ke stesen bas untuk menemuinya.

Dia membalas lambaian si pemandu. Tanpa sedar, dia sudah teresak-esak menangis. Mp3 di telinga cepat2 dipasang ke volume paling kuat agar tangisannya tidak sampai ke telinga sendiri. Terkilan. Si pemandu hanya mampu dilihat dari jauh. Terkilan. Wajahnya yg basah dengan air mata adalah wajah terakhir yg dilihat oleh si pemandu. Tangisannya masih lebat saat kereta MyVi semakin mengecil dari pandangan.

Perlahan-lahan zip backpacknya ditarik, dikeluarkan buku tebal hijau sebesar tapak tangan itu. Tidak dipedulikan langsung akan tanggapan perempuan yang berkongsi seat kembar di sebelahnya. Apa yang difikirkannya saat itu hanya untuk menenangkan hati yang semakin sayu.

Dan saat itulah matanya tertancap pada ayat pertama pada muka surat yg mula2 dibukanya secara rawak itu.

"Kami berfirman,"Turunlah kamu semua dari syurga! Kemudian jika benar2 datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barang siapa mengikuti petunjuk-Ku, tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati."" -2:38

Dan tangisan yg semakin reda bermula semula. Tangisan yg bukan lagi kerana sayu terpaksa berjauh dengan keluarga. Tangisan yang bukan lagi kerana terpaksa meninggalkan bumi Malaysia. Tangisan yang bukan lagi kerana terkilan dihantar sahabat hanya dengan pandangan mata. Tapi tangisan kali ini...terzahir dengan 1001 makna yang berbeza.

Thursday, September 16, 2010

Witamy w Polsce! ..again..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni hari Khamis, 16hb September 2010, 07 Syawal 1431, pukul 05:36 waktu Poland...

Ye, saya dah balik Poland. Alhamdulillah, selamat sampai walaupun totally worn out lepas perjalanan Perlis-Subang-KLIA-Heathrow-Warsaw-Lodz. Sini suhu baru cecah 12, tapi agaknya shocked dgn perubahan cuaca yang sangat mendadak kot. Kulit ak yang lebih sensitif dari hati aku dah start gatal2 sejak dlm MAS lagi. Sekarang ni sbb aku selalu garu2 dah berlopak-lopak dah tgn aku. T__T

Erm, takde benda pun nak cakap, just nak rasmikan update kali pertama selepas balik Poland for the 2nd time! Cewahh.. Ouh, buku2 utk nak belajar nanti tak beli lagi, dah la aku sorang je belum beli. Nanti nak kena turun Warsaw pulak, tapi before tu, ada retake Biophysics menunggu. Doakan doakan doakan pleasee!! ^^

2nd year dah takleh main2. 1st year mmg la aku banyak main, melagha dgn movie semua, tahun ni killer subjects bukan setakat satu, dua..tp almost everything dah keluar aura membunuh. Haihh, jauh lagi perjalanan woi, jangan stress awal sangat!

Orait, tak mahu bebel panjang2 lagi. Hari ni banyak benda kena settle despite banyak juga Biophysics yg belum baca. When i say banyak, i mean LITERALLY A LOT!! Huhu. Walaupun sejuk, autumn is always my favourite season. salam rindu untuk semua...

Friday, September 10, 2010

Welcome Aboard Syawal!

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni 10hb September 2010, 01 Syawal 1431, pukul 09:06am kat Malaysia.

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat islam yang tersinggah kat sini!! Orang beraya pergi ziarah rumah orang, aku beraya depan laptop. Good for you. Okey2, kejap lagi kena keluar la ni. Nak pergi kubur Mak, nak pergi rumah Tok, Wa semua insyaAllah. Dan nak kena balik study biophysics T__T

Selalu kalau raya ni orang sambut dengan segala benda baru. Baju raya baru, kasut raya baru, langsir baru, and the list goes on and on. Tapi bagi aku raya tahun ni ada satu je yang baru. Bulan baru, Syawal. Yang lain semua lama. Tapi Aidilfitri bukan tentang memperagakan segala benda baru yang cantik2. Aidilfitri never means that. Tu kalau nak translate Aidilfitri dari maksud yang sebenar-benarnya la kan, bukan berdasarkan definisi rakyat Malaysia yang semakin hari semakin menjadikan Aidilfitri sebagai hari yang disambut kerana adat.

Aku tak nak la raya2 ni menulis pasal benda2 yang mengkritik ke, berbaur negatif ke apa. Aku mana reti nak kritik2 ni kan. Aku tak pernah salahkan mana2 pihak, apa yang aku tulis adalah pendapat aku semata-mata. Aidilfitri tu hari untuk kita bersyukur. Sebab kita berjaya berperang dengan nafsu for a whole month, lalu dijadikan 1 Syawal sebagai hari untuk kita bersyukur sebab Allah panjangkan umur, dan Allah permudahkan kita menelusuri hari2 dalam Ramadhan dengan penuh sabar dan hikmah.

Aidilfitri jugak bagi aku adalah hari untuk kita muhasabah. Ramadhan tu Allah limpahkan berkat, kepada siapa2 yang mengejar pahala. Tapi mungkin ada sesaat sepanjang Ramadhan tu yang kita tergelincir sekejap daripada niat mahu mencari keredhaan Allah. Mungkin ada sesaat kita terlampau fikir nak buka puasa makan segala jenis kuih dengan lauk kat bazar Ramadhan tuh. Lalu Allah jadikan Syawal supaya kita boleh pandang balik bagaimana amal dan ibadat kita sepanjang Ramadhan. Supaya apa yang baik kita boleh kekalkan hingga sampai Ramadhan tahun depan (dengan izin Allah), manakala yang tak berapa nak baik kita cuba tinggalkan dan diganti dengan yang lebih baik.

“Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya Nabi saw telah bersabda : “Apabila datangnya Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dirantai/dibelenggu para syaitan”.

Aidilfitri juga sepatutnya hari untuk kita menginsafi diri sendiri. Macam ayat dalam surah ar-Rahman yang Allah ulang banyak2 kali tu, Ramadhan ni adalah salah satu nikmat yang Allah bagi pada kita. Kita nak ke, kita tak nak ke panjang umur kita jumpa jugak dengan Ramadhan ni tiap2 tahun. Ramadhan ni bulan yang kita boleh nampak dengan jelas kasih sayang Allah. Allah beri kita tarawih, yang langsung tak ada pada bulan2 lain. Allah bagi lagi Lailatul Qadr, yang lebih baik dari 1000 bulan, Allah buka pintu syurga, Allah belenggu syaitan, dan Allah mustajabkan doa orang2 yang berpuasa; to name a few la kan.

Berlalunya Ramadhan adalah sesuatu yang patut kita tangisi. Entahkan berjumpa ke tidak kita dengan Ramadhan yang seterusnya. Berlalunya Ramadhan adalah sesuatu yang patut kita renungi. Apa yang kita lakukan sepanjang sebulan itu yang bakal menjadi saham pada akhirat nanti? Untuk mereka yang benar2 mencari redha Allah sepanjang sebulan itu, sesungguhnya Ramadhan ada barakahnya yang tersendiri. Ramadhan mampu mematangkan kita, Ramadhan mampu membesarkan kita, Ramadhan mampu meluaskan pandangan kita, Ramadhan mampu melahirkan kita yang serba baru, Ramadhan mampu mengecas sekaligus menaikkan tahap amal dan iman kita.

Dan berdoalah agar segala amal ibadat yang kita lakukan dalam mengejar pahala sepanjang Ramadhan tu mampu kita maintain sampai kita berjumpa Ramadhan yang seterusnya insyaAllah. Macam apa yang aku dapat bila baca LangitIlahi; penurunan iman tu adalah satu dosa. Kita tak ada ukuran yang tepat nak tentukan hari ni iman kita level mana, kita hanya mampu agak2 je berdasarkan amal kita, oleh itu sekurang-kurangnya kita berusaha untuk beramal agar iman kita tak jatuh. At least kalau iman terjatuh jugak, ada la alasan nak jawab kat akhirat nanti, "aku dah try dah tak nak bagi dia jatuh."

Dan macam aku dapat di LangitIlahi jugak, Allah itu membolak-balikkan hati manusia. Tak semestinya hari ini kita macam ni, esok lusa kita masih maintain macam ni. Semua boleh jadi in a blink of an eye. Oleh itu, berdoalah agar pembolakan hati kita bakal mendekatkan lagi diri kita kepada matlamat mencari redha Allah dan kepada destinasi syurga. InsyaAllah.

Peringatan juga kepada aku yang tengah fikir nak pakai baju raya tahun bila bagi jadi baju raya tahun ni. Walaupun nampak gaya kena pakai baju kurung dengan sport shoes, harung jela. Ouh, maaf la, terwarna-warni pulak entry kali ni, ganti lampu lip lap lip lap yang tak pernah pun dipasang kat rumah ni. Okey lah, at least blog aku ada mood raya sikit bila ada lip lap lip lap ni kan.

Salam aidilfitri semua!! Aku nak mintak maaf, kalau ada penulisan aku dalam blog ni atau dalam blog2 aku yang lain sama ada yang masih wujud atau tak yang mungkin ada mengguris perasaan pihak2 tertentu, sama ada yg aku sengaja ataupun tanpa sedar. Maaf juga atas segala tindak-tanduk mahupun kata2 aku yang mungkin melukakan mana2 pihak, sama ada secara maya ataupun dalam dunia sebenar pada bila2 masa sekalipun. Halalkan segala-galanya boleh? Kalau tak boleh halalkan atau nak aku mintak maaf depan2 ke, bagitau. Okeh, mahu pergi siap2. Nak jumpa Mak! ^^

P/s=rujukan:anzsensei, langtilahi

Monday, September 6, 2010

Takda benefit kalau baca pun...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
06 September 2010, 27 Ramadhan 1431, 10:38pm.

I am definitely ashamed of myself for talking and thinking about duniawi while I am supposed to fill the remaining days of Ramadhan with amalan and ibadah. Astaghfirullahalazim. Tahun depan tak tentu lagi boleh jumpa balik ke tak Ramadhan ni. Jangan la nak berlagak macam umur kau panjang sebab genetik dalam family memang semua umur panjang.

Hidup ni, jauh sekali dari kehidupan yang dipotretkan dalam novel2 atau drama2 atau movie2. Kalau novel, drama, atau movie tu, memang sebelum siap lagi pun dah ditetapkan siapa hero dan siapa heroin, apa konflik dan bagaimana penyelesaiannya. Tapi dalam hidup, yang kita tahu kita adalah watak utama. Aku heroin, tapi aku tak tahu bila masa hero nak muncul, entahkan knight in shining armour entahkan mamat karok kat tepi jalan. Konflik dalam hidup pulak bukan setakat satu terus jumpa jalan penyelesaian, bukan jugak masalah bertimpa-timpa macam dalam drama Melayu sampai nak tengok pun dah tak sanggup sebab kesian dengan hero yg bukan je dah jatuh ditimpa tangga, malah tergolek lagi atas tanah lagi digelek lori dan dimakan burung. *sigh*

Hidup ni, walaupun dikatakan cuma satu perhentian, tapi merupakan satu perhentian yg penting. Perhentian yang bakal menentukan mana pulak destinasi kita selepas di situ. Dan dalam perhentian hidup ni, macam2 la boleh jadi. Sebab macam2 boleh jadi la Allah bagi kita Quran dan sunnah untuk kita pegang kan. Hidup ni melibatkan perhubungan, bonding, relationship dan apa2 jela yang sama waktu dengannya.

Hidup bukan sorang2. Orang kata, kita datang ke dunia dari perut mak sorang2, nanti nak mati pun dalam kubur sorang2. Tapi bila tengah hidup, kita bukan sorang2. Dalam islam sendiri pun dah ditegaskan tentang kekuatan dan kebaikan berjemaah. Sebab hidup bukan nak ambik kisah hubungan kita dengan Allah je, hidup jugak perlu kita titik berat pada hubungan dengan manusia.

Hidup kena ada ukhwah. Kena ada kesepakatan. Kena ada rasa sayang pada saudara seagama. Hidup dalam jemaah kena pandai bawak diri. Kena pandai jaga hati. Kena ada tolak ansur. Kena amalkan konsep give and take. Kena terima buruk baik, dan pada masa yang sama berusaha untuk memperbaiki dan improve diri dan orang lain.

Dan kalau tiba2 ada orang terasa dengan kita, macam mana orang yg hidup dalam ikatan ukhwah sebegini akan react? Perlukah dibiarkan, takut kalau nanti nak membalas sekadar menambah minyak ke dalam api? Perlukah dipertahankan bermatian-matian bahawa kita bukan berada di kedudukan pesalah, walaupun hubungan itu mungkin bakal retak yang menanti belah? Tak pun, perlukah beralah, sekalipun tindakan itu hanya menambah garam pada luka yang sedia berdarah? (okey, adakah peribahasa yg last sekali ni? huhu)

Okay, puas sudah bermadah, merapu dan mengarut. Masalah tak selesai jugak walau blogging 8jam sekalipun, tapi dapat la clear sikit mind yg tadi dah diselaputi kabus tebal. Hoho. Maaf, tambah lagi satu entry tak bermanfaat.

Saturday, September 4, 2010

Lalala.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
04 Ogos 2010, 25 Ramadhan 1431, 12:29pm...

Dengar lagu raya pun tak ada apa2 perasaan. Agaknya sebab aku kat Malaysia kot. Dulu time nak sambut raya haji dekat Lodz pun tergedik-gedik mintak mp3 audio takbir raya dari Fadh, dengan planning buat nasi lemak semua. Haha. Tempat pun memainkan peranan eh.


Sapa2 yang tengah cuti tak ada keja, ataupun yang tengah cuti tapi ada kerja tapi buat2 macam tak ada kerja macam aku, kalau ada masa terluang lebih2 sikit tu kan sila la visit
[SINI]. Cerita baru dari penulis Hlovate sempena Ramadhan, "Contengan Jalanan [Ramadhan] Fend". Cerita dia santai je, biasa2, tapi sedikit sebanyak dapat jugak reflect balik diri sendiri tengah2 bulan puasa ni. Cerita tentang mereka yang tengah cari erti hidup.

Berapa hari lagi eh nak raya? Aku dah lost count, sebab focus sangat countdown nak balik Poland and countdown nak retake Biophysics. Patut tak aku rasa happy nak balik Poland eh? Poland tu bakal jadi medan perang aku at least untuk 6 tahun. Siapa sangka kan, dekat negara yang majoriti penduduknya menganut agama Kristian, yang baru langkah setapak dah nampak macam2 bentuk gereja...yang seumur hidup selama ni aku tak pernah terfikir pun nak jejakkan kaki, tapi negara tu yg buat aku feel safe and secure.


Ada bunyi macam pengkhianat negara tak? Baru pergi tak sampai setahun dah berani buat statement macam tu! Haha. Allah sendiri cakap dalam Quran kan, bertebaranlah kita di atas muka bumi ni mencari rezeki Allah. Bila kita gerak keluar dari zone selesa kita, baru kita dapat compare and contrast. Tak kira la dah berapa kali aku dengar people saying going to Poland was a mistake, bagi aku there's no such thing as mistake.


You have to experience it yourself to understand. Hanya mendengar dari mulut2 manusia tak sama dengan keadaan bila kita mengalaminya sendiri. I should start packing about now, and list all the things yg nak bawak balik sana. 80% of my bag penuh dengan makanan, segala belacan ikan bilis semua. Citarasa aku masih lagi ketimuran, tak kira la berapa tahun aku di barat. No wonder sampai sekarang pun aku tak lalu nak makan pizza. ^^

Monday, August 30, 2010

Start Fresh!

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
30th August, 20th Ramadhan 1431, 10:17pm Malaysia time.

"There's no use crying over spilt milk."

Instead, it's much better to make a new cup of milk rather than wasting time crying.

I've been wasting too much time. Crying. Mourning. Whining. Wondering. It's been harder when I lost the right to ask the 'why' question. It's been more difficult that I have noone to blame for what has been happening to me, not even the fate. It's been a lot more torturous when i decided to talk about the skeleton that i've been keeping so safe in the closet to another living, breathing soul.

And after all the wasted time I've been through, then only I realised. Living without having hope and faith in a greater power, will definitely result in disastrous outcome. You will feel like ending your own life. You will start blaming every single thing that has been happening. You will feel like there's no meaning to live. You'll get lost, unable to reach out to the light that has been showing you the way all this while.

And again.
In the name of Allah, the Most Gracious and the Most Merciful.

I seek help only from You. I seek forgiveness only from You. I'm asking for mercy only from You. I am dependent only to You. You are the One blessing me with the happiness of being in love, and there is definitely noone I should love more than You.

"Or (the unbelievers' state) is like the depths of darkness in a vast deep ocean, overwhelmed by billow topped by billow, topped by (dark) clouds: depths of darkness, one above another: if a man stretches out his hand, he can hardly see it! FOR ANY TO WHOM ALLAH GIVETH NOT LIGHT, THERE IS NO LIGHT."- 24:40

Start fresh. Move on. There's no guaranty that everything will be fine at the end of the day, but have faith that Allah is watching every single things we did or we'll be doing. And Allah will definitely pay us back in the exact same amount. Being too attached to the stupid, sorrow matters are just too tiring you'll use up all your energy. Sometimes, you have to give it all to move a step forward. Even so, a step taken with the courage and determination is way better than thousands steps taken while running away from the painful reality.

Monday, August 23, 2010

WeNg

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
23 Ogos 2010, 13 Ramadhan 1431, 08:01pm local time.

"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman."-3:139

Famous ayat ni. Asal sedih, mesti rujuk ayat ni. Kata2 pujukan Allah untuk hamba-hambaNya yang beriman. Tapi hari ni even ulang2 baca pun, hati tetap tak rasa lega. Lagi sedih ada la, sebab aku takut sangat aku tak termasuk dalam golongan yang beriman tu. Allah, mintak dijauhkan.

Tadi sempat tadabur Quran satu page je lepas Maghrib. Sebab aku tiba2 jadi sebak. Tiba2 ja air mata aku tak sabar2 nak keluar. Tiba2 je aku rasa nak menangis sangat2. Susah, kalau kat rumah ni nak menangis kena sembunyi2. Aku tak bagi bapak aku nampak aku menangis. So aku belaja la menangis bagi tak ada bunyi, senyap2 je sorang2. And skill ni buat aku terer meluahkan perasaan dekat diri sendiri. Tengah menangis tu, mulut aku pun takkan berenti membebel senyap2 kat diri sendiri. Dah habis membebel, air mata pun dah kering, aku lega la. Dah lama aku praktikkan kaedah ni, tak bergantung pada anybody's shoulder to lean on, anybody's hand to help wiping the tears away.

Tapi entah sejak bila time aku kat Jenan, aku belajar bercerita dekat orang. Aku belajar meluahkan apa yang aku rasa dekat manusia selain diri sendiri. Aku mula demand untuk ada orang nak pujuk peluk tepuk kalau aku menangis. Jadi akhir2 ni, bila aku macam kena meluahkan kat orang tapi tak ada sapa2 pun sekeliling aku, aku jadi tak senang duduk. Sebab dah biasa cerita kat orang kan, ni yang payah ni.

Tapi, ada satu masalah pada diri aku yang aku jarang cerita dekat orang. Jarang sangat2. Boleh kira dengan jari ah berapa orang yg tau, dan tak ada siapa pun tahu dengan detail pasal benda alah ni. Masalah ni dari satu sudut mungkin masalah yang mengajar aku membesar. Masalah yang mengajar aku telan instead of ludah. Masalah yang mengajar aku simpan instead of buang. Dan hari ni, aku hampir2 nak explode sebab masalah ni. Masalah yang aku tak boleh nak tengok jalan penyelesaian dia. Dan aku explode kat blogspot je ah. Nak cerita kat orang berani jamin ah tak ada siapa nak dengar.

Mungkin Tuhan nak mengajar. Mungkin. Mungkin Tuhan sedang buka jalan untuk aku belajar.

Mungkin Tuhan nak menegur. Mungkin. Mungkin Tuhan sedang tunjuk jalan untuk aku berpatah balik ke pangkal.

Mungkin Tuhan nak menghukum. Mungkin. Mungkin Tuhan sedang buka peluang untuk aku muhasabah balik diri aku.

Semalam aku mimpi buruk, pasal bapak aku. Bangun sahur celik mata je perkara pertama yang aku terfikir nak buat adalah peluk bapak aku. Even aku tak pernah pun peluk dia selain waktu aku nak fly tahun lepas. Aku nak sangat bagitahu dia aku sayang dia. Tapi jangankan nak peluk, aku duduk rapat sikit dengan dia tadi pun dah ada orang perli. Salah ke?

Allah. Aku betul tak boleh berfikiran waras ni.

Thursday, August 19, 2010

Perdagangan Yang Menguntungkan

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
19 Ogos 2010, 09 Ramadhan 1431, 07:58pm waktu Malaysia.

Happy belated birthday dekat Anam. Semalam birthday dia. Even skrg dah lost contact tapi tak boleh nak lupa birthday dia, sebab exactly a week from my birthday. Hehe. Setinggi-tinggi tahniah jugak dekat Nada dan Mizah, bumi Britain dah di depan mata. InsyaAllah, semoga dipermudahkan jalan untuk ke sana. Result dah mantap kan. Hee.

Dulu-entah dah berapa bulan agaknya, masa tu kat Poland lagi-pernah cakap dekat Wani yg aku sangat suka satu ayat Quran ni, tercame across time tgh tadabur waktu tu. Then aku kata ingat nanti nak tulis pasal ayat tu kat blog, tapi sampai ke sudah tak tertulis-tulis. Hari ni tiba-tiba teringat balik ayat tu.

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih?"-61:10

Okay, apa yang best sangat pasal ayat ni? First time aku baca ni waktu tu, aku rasa tertarik. Mungkin sebab pendekatan yang sedikit berbeza bagi aku pada ayat ni. Selalu typical impression kita of al-Quran ni kan, mesti Allah kata "Dan laksanakanlah solat dan tunaikanlah zakat." Ayat2 berbentuk perintah, banyak kita jumpa kan dalam Quran. Tapi ayat ni, Allah tanya. Allah mulakan pendekatan dengan menyoal, nak ke tahu? Alah, macam kita jugak la kan. Time sembang2 dengan kawan, bila nak bukak satu cerita tu, mesti didatangkan dengan unsur saspen sikit2, "Weh, hg nak tau tak? Hari tu kan.." Kita tak start dengan "weh nak tau tak" tu sebab kita nak jawapan dari kawan kita kan. Kalau kawan kita kata nak kita cerita, kalau tak kita tak cerita. Sebab waktu kita start cakap "weh nak tau tak" tu memang kita dah tanamkan dalam hati kita yg kita sebenarnya nak cerita. Betul tak? Allah pun macam tu jugak. Allah tanya, bukan sebab Allah nak tahu kita nak ambik tahu ke tak nak, Allah memang akan bagitahu kita jugak..tapi Allah tanya tu sebagai perencah, sebagai intro kepada apa yg Allah sebenarnya nak sampaikan, supaya orang2 yang beriman (semoga saya dan anda termasuk dalam golongan ini) rasa tak sabar2 nak tahu apa la Allah nak bagitahu pulak kali ni.

So, apa sebenarnya yang Allah nak bagitahu? Yang Allah start dengan soalan berunsur ala2 saspen ni, Allah nak cakap apa sebenarnya? Kalau baca lagi tafsir selepas ayat tu, terjawab la soalan kita... Ayat 11, 12, 13. The exact ayat dan tafsirnya sila rujuk sendiri dalam tafsir Quran masing2, malas nak salin. Panjang sangat.

Basically, Allah bagitahu kita perdagangan yang dapat menyelamatkan kita dari azab. Menyelamatkan kita dari azab tu maknanya kita tak masuk neraka la kan. Bila dah tak masuk neraka, maknanya kita masuk syurga. Kalau kita tengok balik ayat 10 tu kan, Allah guna perkataan 'perdagangan'. Agak2 kenapa ye? Pada pemahaman aku, perdagangan ni berlaku bila adanya pertukaran yang menguntungkan kedua-dua belah pihak. Pertukaran yang berlaku atas dasar persetujuan semua pihak yang terlibat. Dan kalau kita tengok perdagangan yang berlaku kat atas muka bumi ni, pedagang memperdagangkan benda yg sama nilai. Tak ada orang nak berdagang kain batik dengan daun kering. Contoh la kan, sebab daun kering tak sama nilai dengan kain batik. Orang berdagang kain batik tukar dengan kain pelikat, baru serasi dan secocok kan. Tu kalau kita berdagang sesama manusia, kita mementingkan keadilan! Macam mana pulak perdagangan dengan Allah ni ye?

Intipati pada ayat 11: 1-Allah suruh orang2 yang beriman beriman pada Allah dan Rasulullah. 2-Allah suruh orang2 beriman berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwa.

Intipati pada ayat 12: 1-Allah akan mengampunkan dosa2 orang2 yang beriman. 2-Allah akan tempatkan orang2 beriman di dalam syurga.

Okeh! Perdagangan yang adil! Dekat ayat 11, Allah suruh kita buat 2 benda. Dekat ayat 12, Allah bagi balasan dengan 2 perkara jugak. Adil la tu kan? 2 dibalas 2. Sama jela camtu berdagang dengan siapa2 pun kan. Keyword dia: sama nilai. Hm!

Lalu tiba2 kita semua meneruskan pembacaan pada ayat 13 pulak dengan sengaja tanpa sebarang prasangka.

"Dan (ada lagi) kurnia yang lain yang kamu sukai (iaitu) pertolongan dari Allah dan kemenangan yang dekat (waktunya). Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang mukmin."

Ops! Kenapa awal2 lagi Allah mengusulkan satu bentuk perdagangan yang membawa lebih kepentingan dan keuntungan kepada umat manusia ya? Fikir-fikirlah sendiri. Dah sejam aku menulis ni. Mengarut je lebih.

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"

Thursday, August 12, 2010

Saya Student UKM

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni 12 Ogos 2010, 02 Ramadhan 1431, pukul 11:18am local time.

FOA, alhamdulillah. Bersyukur masih diberikan peluang untuk merapu kat sini, di samping masih diberikan kemampuan dan kesempatan untuk berpuasa lagi tahun ni. Bulan Ramadhan ni konfem boleh ingat tarikh sampai ke 30hb la kan, sebab tak sabar nak habis puasa nak tunggu raya. Huhu. Kalau saya yang dulu, mungkin begitu. Saya yang sekarang pulak, masih jugak macam tu, bulan Ramadhan je yg boleh nak ingat date tiap2 hari, tapi dengan pemahaman yg lebih mantap insyaAllah; kenapa saya sebenarnya berpuasa. InsyaAllah.

Erm, mahu ambik kesempatan nak wish something dekat Mashi and Apple. Hari ni result dorang kuar. Kalau result okay, ada rezeki Mashi akan fly ke Germany, Apple ke UK. Mudah-mudahan. Tak kisah la apa kesudahannya nanti result tu, aku doakan semoga apa yg korang dapat tu yg terbaik untuk diri korang. Bersesuaian dengan usaha dan kebergantungan dekat Allah selama ni, semoga Allah bagi yang terbaik untuk korang. Sebab Dialah the greatest mastermind of all..

Hari ni hari kedua puasa. Percaya tak sebenarnya sekarang ni saya tengah online dekat library UKM??? Hoho. Jadi student UKM kejap ah. ^^ Malam tadi dapat bukak puasa sama2 dengan Jimah dekat Kampung Baru. Pengalaman baru betul . Hee. Banyak travel sorang2. Zatil cakap she's jealous of me sebab berani nak travel sorang2. Beranikah saya??

Nanti update lagi oke. Sekarang nak menikmati saat2 indah menjadi student UKM. Lalalalala~

Saya student UKM, untuk sehari...^^

Sunday, August 8, 2010

Morning!!

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
08hb Ogos 2010, 27 Shaaban 1431, jam 06:53am.

Saya sudah jatuh chenta tergolek-golek pada font Trebuchet ni. Sorry Verdana, nanti saya dah boring dengan Trebuchet saya kembali la pada awak balik. Blogging lagi. Gila rekod. 3 posts in less than 24 hours. Bapak ah Shiela. Nampak sangat memang weng ni. Haihh.

Hari ni nak pergi KL. Nak merempat kat tempat orang. Pastu nak pergi Pahang dengan Terengganu. Semoga bermanfaat, insyaAllah. Ada rezeki esok nak jumpa Jimah. Lusa nak jumpa Nada and Pidah. Hohoho. Panjang punya plan, semoga menjadi la kan. Tapi sekarang ni, sehelai baju pun aku belum packing.

Tiba2 je kan, out of blue teringat satu peristiwa masa kat Poland. Masa virus demam merebak dalam kalangan kitorang. Dari sorang terkena, berjangkit pulak dekat orang yg lain. Tapi yg pelik tu, even aku memang hidup dengan tiga orang manusia yg tengah sakit demam batuk selesema tu, aku boleh pulak sihat walafiat macam tak ada apa2.

Waktu tu, alhamdulillah je yg aku boleh cakap. Allah sihatkan tubuh badan aku waktu tu. Sampaikan dorang buat pakatan nak pegi batuk dan bersin kat dalam bilik aku, sebab pelik apsal aku tak terjangkit--jangkit. Hoho. Okay, teringat pasal ni tiba-tiba sebab aku tengah rasa tak berapa nak sihat ni. Sakit betul kalau rasa tak sihat lepas sebulan menjadi penghuni tetap hospital kan. Sebab macam2 penyakit terbayang dalam kepala otak. Denggi la, leptopsirosis segala ada. Duhh. Harap2 it's just me being overboard la.

Jom tengok anime nak tak?? Ekeke. Ntah apsal tiba2 terbukak cerita ni. Jom2 tengok2!!!



Dulu aku memang sangat minat cerita ni. Sekejap je buat marathon habiskan berapa belas episod dia entah. Hahahaha. Hero dia hensem! Heroin dia lawa! Okay, takde point! dari panjang aku mengarut entah apa2, baik aku pergi packing. Pak pesan suruh keluar awal, sebab kena pergi sendiri takd aorang nak hantar, dengan keadaan sikap aku sekarang besar kemungkinan aku boleh ditinggalkan bas. Uhh, tanak2. Okay2, go get ready! Macam agak yakin la i'll be back here very very very soon.

Sangat tidak bermanfaat. So biarlah aku akhiri dengan sepotong hadith dari koleksi Hadith 40 Imam Nawawi, so that tak ada la tak bermanfaat langsung post aku pagi2 ni. Hadith yg ke-19. Sebelum ni aku ada sentuh kan Hadith 42, yang sangat2 menyentuh perasaan tu. Hari ni kita tengok Hadith 19 pulak. Hadith ni agak panjang, so aku extract a few points jela eh, yg nak tahu penuh pergi cari sendiri.

Sedikit intipati dari hadith ni, Rasululullah bersabda, "Jagalah Allah, nescaya Allah akan menjagamu. Jagalah Allah, nescaya Dia akan selalu berda di hadapanmu. Jika kamu meminta, mintalah pada Allah, jika kamu memohon pertolongan, mohonlah kepada Allah. Andaikata ada sekelompok orang datang untuk memudaratkanmu atau memanfaatkanmu, mereka tidak akan dapat melakukannya melainkan apa yang telah Allah tetapkan untukmu." -ayat aku sendiri tau, yg sebetulnya sila rujuk mana2 sumber Hadith 40 Imam Nawawi.

Saturday, August 7, 2010

EMo aHH~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Masih tarikh yang sama dengan previous entry, cuma masa sekarang pukul 9:36pm.

Ni la masalah kalau mood suwey, agak2 macam akan burst bila2 masa je. Blogspot ni akan tiba2 bertukar jadi tempat buang perasaan. Nak tulis apa pun tak tahu, tapi kalau tak tulis nanti jadi macam kucing kena pijak ekor oleh manusia, mengiau sampai sebatu dengar, manusia gelabah, si kucing tu pun naik gelabah sekali.

So rasanya biarlah nak tulis ikut apa yg tangan ni nak taip. Tanpa ada sebarang arah dan tujuan. Kepada yg sedang blogwalking mencari manfaat, sila berhenti baca setakat ini sahaja. Ini luahan hati orang tengah emo yang cuba nak menghilangkan rasa emo tanpa mencederakan mana2 pihak, jadi terpaksa dikorbankan blogspot. Biarlah blogspot sahaja yang tercedera.

Teringin sangat2 nak tengok pantai ni. Teringat movie tajuk apa ntah, The Notebook ke apa ntah, yg adapted dari Nicholas Spark's novel tu. Kisah yang bermula bila si heroin jumpa nota yg dihanyutkan dalam botol oleh si hero. Lepas tu aku pun pasang angan2 nak jugak la buat macam tu, tulis nota dalam botol. Erm, skrg bila fikir balik, taktau la nak kata aku ni childish ke sentimental. Huhu.

Waktu2 macam ni, sesuai la nak layan lagu jiwang kan. Aku asyik ulang2 lagu yang sama dari lepas solat Isya' tadi. Lagu ni bukan pasal cinta antara manusia. Tapi pasal a deep desire of a person yg nak achieve his/her dream, though the dream seems too far away, beyond reach. He/She keeps on being optimistic yg satu hari nanti the dream will no longer be a dream, and he/she will achieve it..somehow. Susah kan to keep on having faith, to keep on believing bila perasaan nak give up tu semakin menguasai diri. Ramai je yg tersungkur.

Tapi tersungkur is no big deal..asalkan kita gather the courage and the strength utk bangun balik. Successful people tu bukan orang yg tak pernah failed kan, tapi orang yg failed dan dorang tak jadikan failure sebagai satu alasan utk quit. Sampai dorang puas hati baru dorang stop! Haihh, Shiela. Typical betul thinking hari ni. Ada someone ni pernah cakap yg I'm not a typical type of girl, tapi aku deviant. Aku pun tak suka jadi typical, tapi aku rasa i'm being typical day by day. *sigh*

Pening dah fikir pasal hubungan dengan manusia, bila hubungan dengan Allah pun sebenarnya terlalu banyak lagi yg lopong yg perlu diperbaiki. Dengan kawan2, semakin hari aku rasa aku semakin demand, walhal yg sebetulnya aku patut demand pada diri sendiri dulu. Layakkah aku berdemand-demand dekat orang padahal diri sendiri pun masih jalan merangkak?? Layakkah aku berdemand-demand nak kawan yg ada characteristic macam ni, padahal diri sendiri pun masih berkengkang-kengkang??

Dengan parents, haihh. Boleh tak taknak komen je? Anak mana yg tak mengimpikan nak jadi kebanggaan pada mak bapak dia? Aku ni, jangankan nak jadi kebanggaan, lagi buat serabut kepala mak bapak ada la kot. Kesian bapak aku. T__T Baiki dulu hubungan tu Shiela, kalau tak macam mana nak ada famili sendiri, bila famili yg dah sedia ada ni pun kau tak jaga? Gulp. Okay, ada tanda amaran topik famili2 ni macam dah nak terkeluar sempadan, stop di sini je.

Dengan lelaki. Astaghfirullah. Istighfar la kau banyak2. Macam kau tak tahu, sedangkan memang sudah terang lagi nyata ala2 idzhar halqi yg dok belajar dalam kelas tajwid petang2 dulu nih.Kau tahu sempadan, tahu batasan, tahu limit (ouh, nak jugak guna bahasa inggeris even sama je limit=batasan kan), tapi SUUUUUUSAH betul la nak kawal. Cuba sikit2 la weh, fake it till u make it ahh. Ada moto, tapi tanak guna. Aisehh. Payah2.

Masalah betul bila time emo blogging ni. Tak reti nak stop. Tapi perlu stop dah kot ni. Haihhh, gaya penulisan aku yg semakin hari semakin berubah, perasan tak? Aku masih orang yg sama, matlamat hidup yg sama, punya keinginan dan kehendak yg sama, gaya penulisan je berubah sikit mengikut situasi dan level feeling aku ketika menulis. Lebih dynamic bagi aku. Lebih menunjukkan aku seorang manusia yg punya perasaan yg selalu tak stabil yg sedang cuba memperbaiki diri dari setiap sudut yg terzahir dengan mata kasar mahupun yg tersimpan kemas dalam jasad dan jiwa.

Shiela, peringatan untuk diri sendiri. Pandangan manusia terhadap kau ada dua jenis. Satu, yang bakal menjatuhkan kau. Dua, yg bakal menaikkan semangat kau. Tak kira la macam mana kau amik port terhadap kedua-dua jenis pandangan tu, tak ada satu pun yg akan bagi manfaat balik pada kau dalam tempoh jangka panjang. Sebab, the one yang matters; macam mana pandangan Allah terhadap kau.

Finding a living soul to talk to..??

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani.
Hari ni 07 Ogos 2010, bersamaan 26 Shaaban 1431. Baru je masuk Maghrib kat Perlis, pukul 7:38pm.

Not a good time untuk blogging eh? Tengah2 Maghrib, tapi nak buat macam mana. Tiba2 je rasa I should write something regarding what am I feeling right now.

Bila kita rasa tak tenteram, as if something is definitely wrong, we tend to find a living soul to talk to. Betul tak? Ke aku je yang rasa macam ni? Rasanya ramai je kan rasa benda yang sama. Kalau sedih ke apa ke, kita selalu rasa nak share dengan orang. For example dgn BFF, tak pun dgn bf. Apa2 jela, yang penting kita memang nak bagitahu orang macam mana kita rasa in hope yg we'll get better.

I tend to do the same thing jugak. Hari ni memang la sangat tak kena. Dari bangun awal pagi tadi sampai ke saat ni aku sakit kepala. Seminggu ni memang selalu sakit kepala, tapi bila sapu je minyak cap kapak lega la sekejap. Tapi hari ni macam tak berkesan. Which reminded me of cerita Nabi Musa yg sakit gigi tu. Aku dah pernah cerita kan? Shiela, sudah beralih ke kebergantungan kau? Bukan lagi pada Allah ke? Astaghfirullah..

Okay, balik pada topik. Aku rasa tak salah kalau kita mencari seseorang untuk throw out and spill kan. Normal ah tu. Mana ada orang boleh hidup sorang2 tanpa any means of interaction dengan orang sekeliling. Tapi kan, tengok jugak lah. Orang yang kita cari tu orang yg macam mana.

Aku langsung tak ada niat untuk pertikaikan judgement orang terhadap macam mana dorang pilih orang untuk dorang throw out and spill. Ada orang selesa nak cakap dengan bestfriend, ada yg dekat boy/girlfriend, ada yg tak kisah je, sapa yg ada depan mata time tu orang tu la mangsa, ada orang yang suka cari orang yg sama pemahaman dan pemikiran, dan banyak lagi la.

Bagi aku, kalau la memang desperate sangat untuk spill dekat manusia kan, at least carilah manusia yg boleh mengingatkan kita balik pada Allah. Bila kita sedih, dia ada untuk ingatkan kita yg Allah sebenarnya tengah menguji kita. Bila kita rasa marah, dia ada untuk mengingatkan kita agar tak membiarkan syaitan laknatullah terus menghembus rasa marah dalam jiwa kita. Bila kita rasa lost, dia ada untuk tolong pimpin tangan kita, dia bawak kita kembali kepada realiti kehidupan yg ada Allah di dalamnya, bukan semata-mata dunia fantasi yg mungkin mendamaikan jiwa, tapi langsung tak bermakna.

That's why aku tiba2 terfikir. Kalau kita cari orang yg salah, in hope kita akan get better, macam mana?? Aku tak ada hak untuk interpret orang yg salah tu mcm mana, semua orang ada definisi masing2. Bagi aku, aku ada definisi yg jelas, orang yg boleh bawak aku kepada Allah, dan orang yang bawak aku lagi jauh dari Allah. And of course lagi aku nakkan orang yg bawak aku kepada Allah tu kan.

Hm, entry ni hanya sekadar peringatan untuk diri aku sendiri. Aku faham apa aku rasa, dan sesungguhnya kalau manusia tak mampu nak mendamaikan jiwa, carilah kedamaian di sisi Pencipta sang manusia. Hanya Allah yang berhak memberi kita rasa tenang, damai dan sebagainya. Bercakaplah pada Dia, dan sesungguhnya Dia mendengar setiap rintihan jiwa kita, yang terluah mahupun yang sekadar berbekas dalam hati.

P/s=Tiba2 teringat kata2 Allah dalam surah 61:2,3. Semoga kita dijauhkan daripada tergolong sama dalam kelompok tu. Mudah-mudahan...

Wednesday, August 4, 2010

Runsing tu sama tak dengan Confused?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Hari ni 4hb Ogos 2010, 23 Shaaban 1431, pukul 8:26pm local time.

Sebelum ni, bila masuk je bulan lapan me
sti start countdown to my birthday. Tapi tahun ni, ada countdown lain. Countdown to the end of practical. InsyaAllah esok last. Serius tak sabar. Bukan tak best. Tapi aku pun tahu rasa sunyi. Sebulan aku dok sini, sekali je yg aku ingat aku pernah gelak sbb aku mmg rasa nak gelak-masa Kak Ani, nurse kat peadiatrics cerita pengalaman dia berurusan dgn pesakit deaf and dumb, and masa dia cerita pasal orang nak bunuh diri kat Sungai Petani.

Setiap kali nak start blogging akhir2 ni, mesti mula dengan sebut nama Allah. Semoga ada la paling kurang pun satu huruf dalam blog ni yg Allah redha. Even aku banyak merapu tak tentu hala, tapi ada kesedaran yg aku dapat bila dah lepas spill tu. Jadikan sbg amalan ye. Jangan la akhir2 ni je Shiela eh. Eh? Eh?

Teringin nak pegi pantai. Lama dah diusulkan keinginan ni, tapi takde pun orang nak bawakkan? T__T

Sekarang tgh tak ketahuan hala lagi. Lepas berdiskusi ala kadar dgn Wani tadi, kami namakan mood ni sebagai 'sedih, tapi heartless'. Sedih, tapi tak rasa nak nangis. Rasa nak spill, tapi tak tahu macam mana. Rasa nak peluk orang, tapi tak tahu sapa. Rasa nak cerita dekat orang, tapi tak tahu nak cerita apa. Even Wani kat UPM, aku kat Yan, mood ni macam contagious, aku rasa, Wani pun rasa. Haihh.

Bukak je Facebook tadi nampak link yang Fadh and Kak Mima share. Link dari website Hilal Asyraf. Macam kena pada masa la pulak article tuh. So aku share dgn Wani. Hikmah Allah kan, tak kira masa tak kira tempat. Tapi Allah selalu bagi bersesuaian dengan keadaan dan situasi, so that kita lebih hargai. Kalau la terbaca article tu time tengah happy gelak lepak2 confirm2 la tak sempat habis baca aku dah tukar masuk website lain.

Pastu tadi to kill the time nak masuk maghrib sempat la tadabur Quran sikit. Terpikir, cmna la aku nak habiskan satu Quran tu sebulan kalau nak baca sehelai dua sehari pun aku dah ngelat bukan main? Kalau nak habiskan dalam sebulan Ramadhan tu kena habiskan satu juzuk sehari. Aigoo~ Camna Shiela??? Dan terjeling la dengan satu ayat yg dah berkurun aku tanda, tapi tak penahnya nak ingat dalam kepala otak. Otak penuh sangat dengan apa la agaknya, sampai ayat Quran sebaris dua pun susah nak amik tempat. Nak kata penuh dengan ilmu Anatomy pun, hari tu exam dapat atas pagar je. Dengan ilmu Biofizik toksah sebut ahh. Penuh dengan lagu2 Koreakah Shiela??? ^^

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentang Aku, maka sesungguhnya Aku dekat."- 2:186

Teringin jugak nak pegi air terjun Titi hayun tu!!! Tapi takut ahh, leptospirosis!! ^^

Allah tu dekat eh?? Memang la, kalau tak takkan la Allah kata Dia lagi dekat dengan kita dari urat leher kita sendiri kan. Urat dekat leher, yg ditranslate sbg jugular vein kalau baca tafsir Quran in English tu bersama dgn kita sejak sebelum kita lahir sampai la ke saat ni. Pi mana yg kita tak bawak jugular vein tuh? Macam tu la jugak Allah, keberdekatan Dia dengan kita, yg lebih dekat dari si urat tu, membuktikan yg Allah bersama kita setiap masa, tak pernah hatta sepico saat pun kita ditinggalkan sorang2. Tapi kebanyakan masa kita buat tak peduli, macam kita ni sorang2 je.

"Aku suka hidup sorang2. Rasa bebas nak buat apa pun." -Wani, kalau h
g dengaq aku cakap macam ni lagi, katok kepala aku guna M16 yg kita pegang masa PLKN dulu eh.

Ehm, time mood suwey tengah sedih tapi heartless ni, hati aku memberontak betul nak buat kerja2 yg boleh la dikategorikan sbg gila. Kalau kat Poland, rasanya dah lama aku pecut naik tram pegi entah mana2. Tak pun pegi lepak kedai kek kat Galleria makan kek tiramisu sampai sekilo. Tak pun tarik selimut tidur sampai la ada orang datang kejut. Tapi duduk kat Yan sorang2 ni even terpikir jugak nak buat kerja gila, tapi masih sempat dikawal dengan rationality akal. KIV kejap kerja gila yg aku terfikir ni, not tonight, malam esok maybe..??? Hahaha.

Apa yg lebih cantik dari ciptaan Allah? Subhanallah. Baru perasan yang aku pun cantik