Saturday, December 24, 2011

#185-What's your bucket list?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Kalau kat Malaysia sekarang pukul 6.30am. Happy Birthday Mak. :) Birthday Mak yg kesepuluh lepas Mak meninggal, maknanya dah sepuluh tahun tepat Mak tak ada. Cepatnya dah sedekad dah rupanya. Hehe. InsyaAllah, adik cuma boleh kirimkan doa untuk Mak dari sini, semoga Mak berada dalam rahmat dan redha Allah.


Dulu masa Form 3, aku ada buat list impian yg aku nak capai sepanjang aku hidup. Entah apsal tiba2 hari ni teringat nak bukak balik benda tu. Ada yg alhamdulillah dah tercapai, ada yg belum dan insyaAllah akan dicapai, ada jugak yg mengarut entah apa2 je aku dulu ni. Dan masa tu aku suruh kawan2 aku list jugak impian dorang. Dalam banyak2 yg dorang list tu, salah satu impian Nora yang paling aku ingat. Nora nak islamkan sekurang-kurangnya seorang manusia. Entah macam mana la Nora sekarang ni, harapnya ko berada di jalan yg bakal memudahkan ko untuk mencapai impian tu. :)

Hm, tak salah kan untuk berimpian? ^^ Tadi baca artikel dari Langit Ilahi. Quoting Hilal Asyraf, he said; "Dari saya terus 'menghumban'kan orang ke dalam neraka, menyatakan mereka tiada harapan, saya lebih suka mengajak manusia pergi ke syurga Allah, dan memberikan mereka impian."

Yup, sedangkan orang yg berdosa pun masih Allah bagi ruang untuk bertaubat. Allah bukakan pintu taubat, agar mereka (dan saya dan anda) berimpian untuk diampunkan Allah, agar kita bergerak menunaikan ibadah untuk mencapai impian kita.

Uhm, sebagai seorang Muslim, kita semua ada ghayah yg sama kan? Matlamat/Destinasi akhir, yakni Allah. Matlamat kita keredhaan Allah, destinasi kita syurga. InsyaAllah. Tapi hadaf jugak penting. Matlamat jangka pendek. Matlamat dalam hidup yg kita cuba capai, yg kita harap ada nilainya dekat akhirat nanti. Matlamat dalam hidup yg semakin mendekatkan kita untuk mencapai ghayah kita insyaAllah.

Jadi, sebelum kita nak berimpian dan bermatlamat, clearkan hati dan perasaan..fikir betul2 apa hadaf kita. Bermanfaatkah impian kita untuk kegunaan dekat akhirat nanti? InsyaAllah, bukan setakat sembahyang puasa je dapat pahala. Menangis pun boleh dapat pahala. Tidur pun boleh dapat redha Allah, kalau kena cara dan hadafnya. ^^


Salji masih malu2 kucing nak turun tahun ni. Seronok la Mashi dengan Nada tour UK, snow tak lebat. Hehe. Semoga Allah permudahkan perjalanan korang, dan semua yg bermusafir mencari redha Allah winter break ni. Aku dengan Fadh je setia jadi penunggu Fatihah w Lodzi. Habis cuti 2 minggu, gemuk aku. Hari ni Fadh buat tiramisu and roti canai. Nanti katanya nak buat laksa pulak. Aku? Aku tolong makan je. ^__^

Saturday, December 17, 2011

#184 - Sahabat

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Hari ni sahabat tersayang dedicate lagu untuk aku. Allah, terkembang-kembang hati kejap. Bertambah-tambah sayang aku dekat dia. Hehe. Walaupun rasa macam aku tak layak untuk digelar seorang sahabat pun, tapi ketahuilah that song dedication means a lot to me, sahabat :)




Seorang Narshiela Saad ni, orang kata adalah orang yg sangat mementingkan persahabatan. Realitinya aku sendiri pun tak pernah tahu. Aku pernah menyayangi sahabat, dan aku pun pernah melukakan hati sahabat. Aku pernah menangis kerana sahabat, dan aku pun pernah bergaduh kerana sahabat. Aku dah rasa bukan yang manis2 je, yg masam pahit semua ada.

Walau pengalaman aku dalam arena persahabatan ni tak sehebat pengalaman orang lain, tapi tak ada orang pernah mengalami pengalaman yang sama macam aku, yg membentuk aku jadi aku macam hari ini.

Thanks Wani. Satu penghargaan untuk aku bila hg dedicate lagu ni utk aku. Serius happy sangat sangat rasa nak melompat2 je kalau tak memikirkan aku skrg dah jadi anak dara kan. :p Lama dah aku berkawan dgn hg, tapi apsal la bila dah habis sekolah baru aku kenal hg, baru aku rapat dgn hg. Ruginya perkenalan sejak darjah tiga dulu, sebab kalau aku sayang hg dari dulu the way aku sayang hg sekarang, mesti kita lagi banyak gaduh, yg boleh simpan buat kenangan. Hehe. But after all, tak kisah la. Percaturan Allah tetap yg paling baik. Walaupun terlambat sikit, Allah masih mengizinkan aku untuk hadir dalam hidup hg.

September 12th 2011, 11:46pm Malaysia time : I received a text saying, "U'll never lose me. InsyaAllah. Though I acted or sounded very angry towards u that doesnt mean i hate u ok?" Aku malas delete message dlm inbox sbb tu text ni ada lg dalam inbox. Tapi hari ni, I'm glad that I didn't delete it. Sebab aku percaya kata2 orang yg bagi text ni dekat aku. Bila aku rasa macam aku dah hilang hg, atau rasa aku dah makin jauh dari hg..aku baca text ni. Losing bukan bermaksud tak contact kan. Harapnya dalam doa hg aku masih wujud.

Normal la kalau berkawan tu mesti ada terasa hati tergaduh semua. Tapi dengan dia ni, memang aku penah bergaduh besar, yg sampai satu tahap aku rasa tak ada apa yg aku buat yg akan mend the situation. Tapi Allah masih mahu dia ada dalam hidup aku. :) I shall say, yg aku dan dia ini dah ada hidup masing2, tapi somehow..walaupun jarang contact, aku tetap kena tahu yg dalam hidup aku, seorang dia ini tetap kena wujud. Dia tetap kena jadi sebahagian dari hidup aku. Tak kira la dia ada peranan ke tak dalam hidup aku, dia tetap perlu ada. Tak kira la aku contact dia ke tak, dia kena jugak ada dalam hidup aku. No matter what :)

Sejarah persahabatan yg bagi aku, unik. Perkenalan aku dengan dia, bagi aku sangat sangat istimewa. Keluar je dari Jenan, aku cakap kat diri aku, "sampai aku tua sekalipun aku takkan jumpa sapa2 yg akan mengingatkan aku dekat dia ini, sebab dia ini one of a kind..satu dlm infinity." And she indeed is. Fikrah yg sama buat aku carik dia bila aku rasa down di atas jalan dakwah dan tarbiyyah. She's miles away, but somehow she's so close at heart.

Entry ni nampak macam pening. Sebab mmg entry impromptu. Aku taip tanpa fikir, and spontaneously and instantaneously. Bila Wani dedicate lagu ni kat aku, aku automatic teringatkan 4 orang sahabat yg sama2 membesar dgn aku dekat Jenan dulu. 4 paragraphs di atas adalah tentang dorang ^^ Yang first tu pasal Wani, yg kedua ketiga keempat tu saja tak sebut nama. Kalau tuan punya badan baca, maybe dia boleh discover sendiri yg aku sedang bercakap tentang dia. ^__^


Wednesday, December 14, 2011

#183 - Muse.

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

Let's see. It's December 14th today, exactly at 2:35am right now. I am supposed to be studying for my pathophysiology test this coming Thursday and yet, here I am. Rambling. Nak buat macam mana, studying Diabetes up to its molecular basis is so not as interesting as blogging, so I'm saying. ^^

Well, since the mood is here, I am thinking of responding to this question.

"dan sepanjang pemuda ini tidur, rasa-rasanye lah kan ape dah berlaku kat tamadun tu? maksud saya ape jenis dakwah, revolusi, method atau ape saje cara sehinggakan islam tertegak dengan begitu indah? bagaimanakah perubahan itu berlaku sedangkan pemuda2 yang membawa risalah dakwah ketika itu telah ditidurkan di dalam gua. maka nak minta pandangan cik penulis." -by muse. (refer to the chatbox at the right side of this blog ---->)

First of all, I am aware of my status, that I am not alim enough (alim, as in berpengetahuan) to answer this question in a more solid and precise way. But still, I can go surf the internet looking for kitab ke tafsir ke apa, and I am pretty sure I'll find some sources that will give me an answer to this. But right at this very moment, I feel like answering this question using my own opinion. Hmm, more like sharing my own opinion rather than answering to this question kot. :D Please note that this entry is solely my opinion, and my opinion only. I do not refer to any kitab, articles or anything else except tafsir al-Quran for the verses. And so, this can be true and not be true, depending on the way people see it.

Anyway, the first time I read what Muse wrote, one verse from the Quran came across my mind.

"Sesungguhnya, Kamilah yang menurunkan al-Quran, dan pasti Kami (pula) yang memeliharanya." -15:9

Kalaulah, hari ini Allah mematikan semua orang yang menyampaikan risalah dakwah, adakah itu membawa maksud islam akan terus hilang lenyap tanpa ada sebarang kesan? Kita hidup kerana adanya islam, atau islam itu ada kerana adanya kita? Tepuk dada, boleh tanya hati, ilmu, iman dan fikrah kita :)

Saya tak tahu apa jenis dakwah, revolusi atau method yang membuatkan islam tertegak sebegitu indah masa pemuda2 Kahfi tu terjaga dari tidur selama 900 tahun lebih tu. Tapi, saya tahu itu kehendak Allah. Allah yang Maha Hafiz menjaga pemuda2 Kahfi dari ancaman fitnah keimanan ke atas mereka. Dan pada masa yang sama Allah yang Maha Hafiz turut menjaga agama tauhid agar terus subur di atas muka bumi.

"Perangilah mereka, niscaya Allah akan menyiksa mereka dengan (perantaraan) tanganmu dan Dia akan menghina mereka dan menolongmu (dengan kemenangan) atas mereka, serta melegakan hati orang2 yang beriman." -9:14

Kemenangan yang dijanjikan Allah terhadap umat islam terjadi kerana itu kehendak Allah yang mahu memberikan kemenangan kepada umat islam. Kata Allah dalam ayat di atas, Dia akan menyeksa mereka dengan perantaraan tangan umat islam. Yang memerangi adalah umat islam, yang memenangkan adalah Allah. Kita boleh memerangi tapi kita tidak berkuasa untuk memberi kemenangan. Sedangkan Allah, tanpa memerangi sekalipun Allah mampu memberi kemenangan.

Allah mampu saja memelihara agama-Nya tanpa kita. Walaupun tanpa pemuda2 Kahfi yang membawa risalah dakwah, Allah berkuasa saja mendatangkan manusia2 lain yg turut beriman untuk menyebarkan islam. Kalaupun tidak dengan cara tu, ada banyak lagi cara yang Allah boleh datangkan untuk menegakkan islam di atas muka bumi. Kerana Allah itu Maha Kuasa.

Dan kita yang tak ada kuasa ni, sentiasa memerlukan rahmat Allah agar semasa Allah memenangkan agama islam, kita berada dalam kelompok mereka yang berusaha ke arah itu. Manusia ni ada empat kelompok. Yang main bola, yang tolong sorak masa tengok orang main bola, yang bakar banner dan buat demo protest team bola dan team yang lawan pasukan bola. Jadilah orang yang main bola, so that bila team bola tu menang, kita jadi orang yang menyumbang, bukan sekadar orang yang pegang pompom sambil bertempik sorak.

Summary pada apa yg nak disampaikan sebenarnya just: jadilah orang yang berusaha untuk menegakkan agama Allah sehingga ke UA. Walaupun usaha kita tu bukan faktor kejayaan yg bakal kita tempa, tapi usaha itu adalah apa yang bakal memberatkan timbangan kita. Allah tak suruh kita berjaya, Allah suruh kita usaha. Dan bila kita usaha untuk agama Allah, Allah pasti akan tolong kita (47:7)

I never really answer question correctly, sebab I keep on going out of the track. Forgive me for that, especially to Muse. But still, what I feel like sharing, I think I've said them all. What cause NIDDM? I'd better go back to my beloved Diabetic slides. ^_^ Salam sayang semua ^^

Oh anyway, rasa nak dengar Unintended by Muse. Lama tak layan.

Wednesday, December 7, 2011

#182 - Luahan :(

ALERT: Ini entry emo dari si penulis. Tak perlu baca :) <--- (cuba untuk senyum)

Apa aku rasa sekarang? Aku rasa frust. Frust menonggeng. Frust gila2. Frust yang dari semalam bawak ke hari ni tak hilang2. Frust yg sampai terpaksa buat esei berkajang2 nak meluahkan isi hati dalam kelas Lab Diagnostics. Frust yang sampai orang kat Malaysia pun perasan aku emo lain sikit dari semalam. Frust yang sampai kena buat emergency contact ke Birmingham. Aku frust gila!

Sebab aku rasa aku tak cukup usaha untuk keluar ke persekitaran yang sebegitu. Aku selesa dengan biah aku sekarang. Duduk dengan orang yang berusrah, orang yang selalu mengingatkan bila2 terlupa. Orang yang berukhwah atas dasar mencari redha Allah. Aku selesa dengan hidup aku ni. Aku bersyukur sebab aku jadi orang yang dipilih Allah untuk terima dakwah dan tarbiyyah. Aku bahagia dengan tempat ni, aku happy bila Allah letak aku kat sini.

Dan langsung aku tak sedar, aku terima makanan rohani hari2 tapi aku langsung tak tolong menyumbang dan memberi ke luar! Apa guna kalau aku sorang2 jadi makin baik, tapi keluarga, kawan2 dan orang2 yang aku kenal kat luar sana belum dapat rasa kemanisan iman dan kesejahteraan islam the way aku rasa???

Kita, tak ada hak untuk menghakimi. Kita, tak ada hak untuk putus asa. Kita, tak ada hak untuk memberi keputusan dan menjatuhkan hukuman. Hak kita, hanya usaha. Berhasil atau tak usaha kita, bukan dalam kuasa kita untuk menentukan.

Hanya kerana sesuatu persekitaran tu tak bermanfaat untuk kita yang dah terima dakwah dan tarbiyyah, wajarkah kita tinggalkan orang2 lain yang turut ada dalam persekitaran tu? Dakwah dan tarbiyyah bukan macam sekolah. Murid2 pergi sekolah cari cikgu untuk dapat ilmu. Dakwah dan tarbiyyah tu multiple-ways interaction. Murabbi perlu jugak mencari orang yang mahu didakwah, bukan sekadar tunggu orang datang mintak didakwahi!

Aku frust. Aku sentap. Macam tu remeh sekali ke manusia pandang soal syurga neraka sekarang ni? :( Waktu2 macam ni, aku mesti teringatkan sahabat Nabi, Mus'ab bin Umair. Kuatnya beliau, persistentnya beliau. Mus'ab yang seorang mampu mengislamkan sebuah negeri Madinah! Aku? Apa aku ada? Jangankan sebuah negeri... :(

Sunday, December 4, 2011

#181 - Fitnah Dalam Gua part II

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Fuhh, entry tertunggak lebih seminggu. Blame it solely on Pharmacology, not my time management. Hehe. Oh, selamat hari asyura. :) Dah nak 10 Muharram. Jom2 rebut pahala puasa hari ni ^^ Ha! Pun tak wish lagi happy new year. Ada penghijrahan ke arah yg lebih baik untuk tahun baru 1433H ni? Lagi kurang sebulan nak birthday tahun hijrah. Yeay. :D
Link
Entry ni adalah sambungan kepada Cerita 1 sampai 4 yg dipost on November 25th dulu. Baca tu dulu before baca ni tau. First thing first, kena clarify dulu apa maksud fitnah sebenarnya. Kita selalu je cakap fitnah2 ni bila ada orang bawak cerita yg tak betul kan. "Eh dia tu fitnah belaka." Tapi maksud fitnah ni sebenarnya bukan tu je. ^^ Secara generalnya, fitnah ni adalah ujian. Ujian ni boleh jadi dua benda, ujian yg datang dari dalam dan ujian yg datang dari luar. Contoh, Munah ni free hair. Sebab apa dia free hair? Ada dua sebab. 1, sebab orang sekeliling dia pun free hair. 2, sebab dia rasa dia tak cantik kalau pakai tudung. Sebab 1 tu adalah ujian dari luar, yg kita panggil mehnah. Sebab yg kedua tu kita panggil fitnah, sebab datangnya dari dlm diri kita.

So, nak dijadikan cerita, seronoknya surah al-Kahfi ni sebab Allah bukan saja2 suka2 nak cerita kat kita pasai orang zaman2 dulu, buat bedtime story je. Bangun tido terus lupa. Ada fitnah yg dibawa dalam keempat-empat cerita ni. Ada empat jenis ujian yg boleh datang dari dalam diri kita, dan melalui cerita ni, Allah share dengan kita apa ujian2 yg selalunya kita terima dari dalam diri kita.

Fitnah 1

Fitnah keimanan. Pemerintahan yg kejam dekat negeri tempat pemuda2 Kahfi ni tinggal berlawanan dengan fitrah agama tauhid yg dorang anut. Keimanan dorang teruji. Patut ikut je ke pemerintahan tu untuk selamatkan diri, atau kekal dengan agama tauhid dan terima risiko bakal dimaki dihukum bagai? Kalau kita berhadapan dengan fitnah keimanan ni, Allah kata penyelesaiannya adalah keluar dari persekitaran yg membawa keburukan pada kita tu. Macam pemuda2 Kahfi ni buat. Untuk menjaga keimanan dorang, dorang keluar menuju ke sebuah gua. Kat sini kita nampak kepentingan biah dalam kehidupan seorang individu muslim. :)

"Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya." -HR Abu Daud.


Fitnah 2

Fitnah kekayaan. Si kafir dengan si mukmin ni dua2 ada kebun anggur. Dua2 ada harta. Tapi berbeza sekali cara dorang melayan harta dorang kan. Satu berbangga2 dengan apa yg dianggapnya diperoleh sebab hasil usaha dia sendiri. Bila kita ada harta, lagi2 yg kita peroleh melalui hasil usaha kita, senang untuk kita terkena fitnah kekayaan. Rasa macam kita kaya ni sebab kita yg rajin usaha semua. Jadi penyelesaiannya, anggap harta tu sekadar perhiasan dunia, yg terwujud sekadar dengan kehendak dan izin Allah. (MashaAllah, la quwwata illa billah). Harta tu bukan milik kita, tapi dipinjamkan Allah untuk kita. Harta boleh jadi benda yg bakal mendakwa kita di akhirat, boleh juga jadi benda yg membantu kita masuk syurga, terpulang pada cara kita mengendalikan harta kita. :)

"Sesungguhnya Kami telah menjadikan apa yang ada di bumi sebagai perhiasan baginya, untuk Kami menguji mereka, siapakah di antaranya yang terbaik perbuatannya." -18:7


Fitnah 3

Fitnah kebijaksanaan. Nabi Khidir itu seorang Nabi yg dikurniakan Allah dengan pengetahuan dan kebijaksanaan. Untuk orang yg bijak pandai ni pun mudah untuk jatuh dalam fitnah kebijaksanaan ni, bila kita anggap kita pandai dan lebih dari orang. Nauzubillahiminzalik. ;( Dalam cerita ni, cara Nabi Khidir ni mengelak dari fitnah kekayaan ni adalah dengan buat benda2 pelik. Hehe. Yeke? Dalam erti kata lain, beramal dengan ilmu. Hidup mengikut arus agama, bukan arus adat dan semasa semata-mata. Benda pelik ke tak pelik ke, kalau berdasarkan ilmu yg kita ada itulah yg Allah redha, perlu untuk kita buat.

"Ilmu tanpa amal ibarat pohon tanpa buah." -Saidina Ali r.a. (macam pokok cempedak mandul kat umah, last2 kena tebang je. huhu)


Fitnah 4

Fitnah kekuasaan. Ayat 86 surah al-Kahfi ni, Zulkarnain siap diberi pilihan lagi sama ada hendak menghukum atau berbuat kebaikan, sebab Zulkarnain ada kuasa. Orang ada kuasa ni mudah terjurus untuk menyalahgunakan kuasa. Sekarang ni lagi la kan, corruption semua. Isk isk. Untuk mengelak fitnah kekuasaan ni, si ketua perlu bergaul dengan orang ramai. Kalau zaman Khulafa' ar-Rasyidin dulu pun dah menjadi satu contoh untuk kita, mana ada khalifah yg rumahnya lagi mewah dari rumah rakyat2nya kan. Rasulullah sendiri pun lagi rela ikat perut dengan batu sbb berlapar. Zuhudnya hidup dorang kan.. Apa yg pemimpin2 ni dapat, adalah apa yg rakyat2nya dapat. :)

"Dan Kami jadikan di antara mereka itu pemimpin-pemimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami selama mereka sabar." -24:32


Panjang entry ni. Ni tak menjawab lagi soalan Muse (rujuk chatbox). InsyaAllah post selepas ni akan diusahakan secepat mungkin. Minggu ni takdak exam boleh la berfoya-foya. Wahaha!

Em, harap si penulis dan si pembaca dapat ambik sedikit sebanyak ibrah insyaAllah. Gambar tak ada kena-mengena dengan cerita ye ^^

Selamat hari asyura semua! Love from Poland :)

Friday, November 25, 2011

#180-Bicara Tentang Gua Part I


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Assalamualaikum wbt semua! ^_^ Selamat hari jumaat semua orang! Hari ni hari Jumaat terakhir tahun 1432H. Dah nak masuk tahun baru dah. Apa agaknya yg kita dah buat sepanjang setahun ni ye. Semoga amalan2 kita Allah terima dan Allah redha. :)

"Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada malam Jumaat maka terpancarlah cahaya di antaranya dan baitullah." -HR al-Baihaqi.

Ni antara dalil yg aku jumpa masa cari tentang sunat membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat. Adat dekat Malaysia asal malam Jumaat je baca Yaasin kan. Lepas ni apa kata kita tambah baca al-Kahfi pulak hari Jumaat, dapat pahala baca Quran sekali dengan pahala mengamalkan sunnah Rasulullah. InsyaAllah kita start sikit2.

Alang2 dah hari Jumaat ni, aku nak share sikit tentang surah al-Kahfi ni. Dalam surah ni, ada 4 cerita yg Allah bicarakan pada kita. Allah mencipta manusia ni ada cenderung untuk meminati fiction. Sebab tu kita lagi suka baca novel dari suka baca surat khabar kan. Allah tahu kita memang macam tu, sebab tu dalam Quran ni, ada Allah selitkan cerita2 untuk kita ambik jadikan pengajaran.


Cerita Satu

Memang kisah paling femes dalam surah al-Kahfi. Kisah pemuda al-Kahfi kan. Direct translation, pemuda gua. ^^ Kalau baca balik tafsir, dorang ni tak nak ikut pemerintahan zalim raja masa zaman dorang tu, tu pasal dorang keluar dari negeri dorang tu dan sembunyi dekat gua. Dan dorang tertidur dalam gua tu selama 309 tahun. Bila bangun2 je, dorang ingat dorang tertidur dalam setengah hari takpun sehari je. Dorang dapat tahu yg dorang tidur lama gila, masa salah seorang tu pegi beli makanan dan wang perak yg dia bawak tu sudah tak digunakan lagi masa zaman tu.


Cerita Dua

Yang kedua kisah kebun anggur. Ada dua orang lelaki ni, seorang beriman dan seorang lagi kafir. Dua2 ni ada kebun anggur. Tapi yg kafir ni buah anggur kat kebun dia ni lagi lebat dari yg si beriman ni. Dia pun berbangga2 dengan kekayaan yg dia ada. Katanya kepada yg beriman tu, disebabkan harta kekayaanya yg banyak, dia yakin kekayaan yg dia ada tu takkan binasa pun. Lalu Allah membalas kata2 si kafir tu dengan membinasakan kebun anggur dia dan tak ditinggalkan sedikit pun.



Cerita Tiga

Kisah antara Nabi Musa dan Nabi Khidir. Nabi Musa ni satu hari dia ikut Nabi Khidir, dgn syarat yg diletakkan oleh Nabi Khidir, yg Nabi Musa ni tak boleh tanya apa2 pun sampai la Nabi Khidir tu terangkan sendiri. Masa berjalan tu, Nabi Musa tengok Nabi Khidir ni aneh sekali perbuatan dia. Nabi Khidir ni melubangkan perahu, membunuh seorang anak muda dan menegakkan dinding sebuah rumah yg hampir roboh. Nabi Musa ni tiap2 kali tu dia tanya apsal la Nabi Khidir ni buat macam tu. Dan di akhir perjalanan tu, Nabi Khidir explain; perahu tu dilubangkan utk elakkan seorang raja merampas perahu tu. Anak muda tu dibunuh sbb bila dia besar, dia dikhuatiri akan membawa kesesatan dan kekafiran kpd ibu bapanya. Dinding rumah tu ditegakkan sebab rumah itu adalah milik dua orang anak yatim.



Cerita Empat

Pun femes jugak cerita ni! ^^ Cerita tentang Zulkarnain. Zulkarnain ni dia jalan2 sehingga dia jumpa satu kaum yang tak beragama, dan dia boleh menghukum atau berbuat kebaikan kepada kaum tu. Zulkarnain jalan lagi sampai dia jumpa satu kaum yg tak diberi perlindungan dari cahaya matahari yg terik. Dia jalan lagi dan sampai kepada satu kaum yg tak memahami pembicaraan. Kaum tu mintak tolong pada Zulkarnain untuk buat satu dinding penghalang agar Yakjuj dan Makjuj tak dapat mendaki dinding tu dan membuat kerosakan di atas muka bumi..



Dari empat2 cerita ni, apa agaknya pengajaran yang kita boleh dapat eh? Feel free to share. InsyaAllah, kalau diizinkan Tuhan, kita sambung part II nanti. Oh, sila rujuk tafsir atau terjemahan surah al-Kahfi untuk kisah lebih detail dalam grammar yang lebih proper. Huhu. Dan gambar tak ada kena-mengena dengan cerita.

Salam hari Jumaat semua! ^_^

Wednesday, November 23, 2011

#179

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.Link
Dulu tengok dalam tv je orang taip depan komputer tak tengok keyboard. Sekarang aku pun dah boleh buat macam tu. Nampak sangat dalam masa 2 tahun lebih duduk Poland ni sebahagian besar masa aku habis depan laptop. T.T

Oh. Kali ni aku saja2 je rasa nak merapu. Sebab aku terbaca status Hilal Asyraf yang ini ---> [KLIK LA NI KALAU NAK TAHU STATUS APA].
Status ni mengingatkan aku pada seorang rakan yg aku kenal rapat masa darjah 5. Semua orang suka kawan dengan si dia ni sebab dia kelakar. Bercakap je dengan dia mesti akan ada rasa nak gelak. Masa darjah 5 tu, dia terpaksa pindah sekolah. Sebelum dia pindah, dia hadiahkan aku sekeping duit kertas seringgit. Seringgit je, baru darjah lima kan, mana ada duit banyak2 nak bagi orang. :D

Gambar 1: Begedil Cinta hasil tangan Nurul Thohirah housemate tersayang.

Katanya, "Ni hadiah birthday hg. Hg boleh guna duit ni lepas 25/8 ja." Excited la aku dapat hadiah birthday kan. Hehe. Tapi sayangnya aku terhadap dia buat aku tak sampai hati nak guna duit tu. Dan sekarang, selepas 11 tahun berlalu, aku masih simpan elok lagi duit tu. Aku simpan dalam satu kotak kecil yg ada khazanah2 berharga yg lain. :)

Dalam kotak tu ada duit seringgit dia bagi, bracelet Mizah buatkan untuk aku, keychain Nadmin pen-pal aku bagi, bookmark Cikgu Zubaidah (cikgu aku masa darjah 5) bagi, keychain SHIELA Naimah buatkan untuk aku, origami bintang Aina bagi aku, dan yg paling paling paling berharga, tulisan tangan arwah emak aku. :)

Gambar 2: Fatihah w Lodzi. Cinta, cinta, cinta kamu ^^

Ha, alang alang sebut pasal emak ni kan..kepada yang membaca, berenti baca sat barang seminit dua, mintak tolong sedekahkan al-Fatihah untuk mak aku. Ulang tahun kematian emak aku yg kesepuluh hari Isnin lepas, tapi apa jenis anak la aku ni gelisah bagai dengan test pathomorphology baru hari ni aku teringat. Hehe.

Oh anyway, aku tadabur surah al-Mukmin hari ni. Pi amik tafsir masing2 cepat, nak share ayat best ni. Hehe. Ce usha ayat 7 sampai ayat 9. Nak tulis kat sini panjang pulak, so aku assume hampa semua dah baca la kan apa tafsir 3 ayat tu. Aku suka sungguh bila baca tu. First of all, berdoa dan berharaplah agar kita ni tergolong dalam golongan beriman. Kedua, bukan calang2 orang tolong doakan kita (orang beriman) wei, MALAIKAT KOT MENDOAKAN KITA!! Malaikat. Yang beribadah siang malam dekat Allah, yang tak ada dosa. Yang tu yang tolong doakan kita (orang beriman). Seronoknya la ya Allah kalau kita ni jadi golongan yang didoakan malaikat kan. Ketiga, ayat 8. Fitrah manusia yang ada rasa sayang terhadap keluarga. Jadi malaikat doakan sekali untuk keturunan kita. Mesti best kan bila masuk syurga sekali dgn mak ayah tok nenek abang kakak adik semua. :)

Gambar 3: Indahnya ukhwah berteraskan iman. Biar berbeza usia, tahun pengajian, tempat tinggal..aku tetap cinta kau kerana kita sama2 mencintai Allah. :)

Ai, seronok pulak blogging bila dah berhari jugak la aku tak menulis. Hehe. Rasa macam nak buat cerpen lagi, macam zaman dulu2 tu..tapi tunggu la tengok kesihatan mood aku camna. :)

Sehari satu sunnah:

"Dua rakaat sembahyang dengan bersugi itu terlebih baik pahalanya daripada 70 rakaat sembahyang dengan tidak bersugi." -HR Muslim.

Gosok gigi dulu seboleh-bolehnya sebelum solat. :)

Gambar 4: Aku tahu perjalanan hidup masih jauh. Masih kabur. Mungkin berliku, mungkin juga penuh duri. Namun aku ada kamu memimpin tangan dan memaut bahu. Sayang sahabat ini sampai mati. Eh, sampai selepas mati insyaAllah.

Sunday, November 13, 2011

#178-Germany

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

ALERT:ENTRY PANJANG. Baca kalau mampu ^^

Tengah kusut dan sesak, tapi bak kata Saidina Ali (tapi ayat aku sendiri la ni), jangan mengadu dekat Allah yang kita tengah ada masalah..tapi berdepanlah dengan masalah sambil bersifat arrogant mengatakan aku ada Allah bersama aku untuk menghadapi kau, masalah! :D

Hari tu Allah izinkan aku dan sahabat2 ke Munich, Germany. Sempat la snap a few pictures dalam tengah risau passport hilang dan mood swing tak kenal tempat masa tu. Ini, a few of my favourite pieces. :)

Snapped in the train to Fussen. I particularly liked the clouds in this.

Oh someone, I so want a beautiful mansion that looks like this one. Nak guna buat bisnes bookshop with a coffee heaven inside. >.~

Neuchwanstein Castle surrounded by the nature. It's beautiful indeed, but I so prefer the beauty of the colourful leaves in front. Hehe.

Hah! My favourite picture! Kyaaa~~ ^^ Wani praised my photography skill thanks to this picture~ xD

When it's autumn, everything on earth is gold. Oh how can anyone dislike autumn, right? :D

Germany's version of Dataran Merdeka, says Kak Mima :)

Nature di tangan kananmu, buildings di tangan kirimu, aku tak tahu mana yg akan kau beri padaku. Oh oh...

=.= .....

How can one conquer the world? Place the world within the grasp of your hands, while the akhirah within your very own heart.

This is Salzburg of Austria.

High up in Festung Hohensalzburg. The view of a king from his isolated palace. xD

Alah kacau betul asap kilang, masa ni jugak nak mengganggu =.=

Mirabellgarten, its beautiful nature, and my beautiful sisters..

O Allah, "show us the straight path." -1:6

My second favourite piece. In a garden where red roses were grown, there's one pink rose in the corner. No one seems to notice the presence of it..

Seribu satu cerita berlaku sepanjang 5 hari menjejak Germany dan Austria, banyak yang menguji dari yang membahagiakan. Yang pada aku, adalah cara Allah mahu menegur. Dead worried bila mana terlintas dalam fikiran, what if Allah tak redha dengan perjalanan aku kali ini. Tapi, sahabat2 setia tetap ada di sisi almost 24/7. Alhamdulillah.

And one-day trip to Salzburg, for me, was the most valuable. Started the day in the police station, running here and there in the Hauptbanhof dah macam tgh filming explorace. Kemudian mood swing seorang Narshiela yg emotional menjengah. Dan Allah pujuk hati melalui pertemuan dengan seorang pak cik, yg aku kira dah menjangkau setengah abad.

Surah Saba'. Aku tengah tadabur surah Saba' masa tu, dekat bus stop, menunggu sahabat2 lain yg tgh memborong souvenirs. Dan pak cik itu tiba2 mendekati. "Arabic?" soalnya, merujuk pd al-Quran yg aku pegang. Terkejut, tapi aku angguk2 sambil tersenyum. Dia alih pandang pada al-Quran di tangan aku, merangkak-rangkak dia cuba membaca ayat 8, dan aku spontan membetulkan bila sebutannya lari sedikit dari bunyi yg sebenar. Seketika, aku menyoal, "Muslim?" Dan sambil tersenyum dia bertahmid, mengiyakan soalan aku.

Dah macam lembu bercakap dengan ayam aku cuba memahami butir kata pak cik tu. Kalau betul pemahaman aku, dia orang Turki. Terkeluar jugak perkataan "Malezji" dari mulut aku bila pak cik tu bertanya aku dari mana. Bila macam dah mati kata, dan pakcik itu masih ralit memerhatikan al-Quran di tangan aku, aku menawarkan untuk membaca sepotong ayat dari surah Saba'. Didekatkan telinganya, dan terangguk-angguk kepalanya mendengar aku membaca tanpa alunan (suara tak sedap kan). Selesai ayat 16, dia bertahmid lagi.

Aku tahu dia gembira berjumpa aku. Biarlah aku nak perasan, sebab aku pun memang gembira jumpa dia. Agak2 kalau aku baca Quran dekat stesen bas Kangar tu, ada tak mak cik pak cik nak mai menegur? Pengalaman yg hanya Allah beri untuk aku, ekslusif untuk aku. Pengalaman yg Allah datangkan bila mana aku bersendirian, walhal sepanjang hari tu aku bersama sahabat2 yg lain. Lembut cara Allah menegur, lembut juga cara Allah memujuk. Terpulang pada kita je nak buat2 tuli atau tidak.

"Maka apakah mereka tidak memerhatikan langit dan bumi yang ada di hadapan dan di belakang mereka? Jika Kami menghendaki, niscaya Kami benamkan mereka di bumi atau Kami jatuhkan kepada mereka kepingan-kepingan dari langit. Sungguh, pada yang demikian itu terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi setiap hamba yang kembali (kepada-Nya)." -Saba',34:9

Saturday, November 12, 2011

#177- 1 cent sometimes worth more than its value

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani. Alhamdulillah, aku masih diberi kesempatan untuk merapu hari ini. :)

List of things to do today:
Basuh bilik air, siapkan presentation pasal mushroom poisoning, call En Farzamie pasal passport, usrah, kemas bilik dan lipat baju...and the list can go on and on for days. But who cares, sesibuk atau selapang manapun aku, kalau dah hati tu bergejolak nak blogging kan, tetap akan ada waktu diperuntukkan untuk blogging walau hanya 5 minit. Hehe. Ketagih blogging dah macam ketagih coffee heaven. :)

Coffee Heaven. Ketagihan ahli2 Fatihah w Lodzi. Aku ketagih sangat sampai kena buat mutabaah amal, tak boleh lebih dari sekali seminggu nak minum ni. Sadis much? >.< But but..slurp, it's creamy and it's yummy xD

Just my 1cent hari ni. 1 sen je, takde lebih2. Rasa nak share hadith ni.

"Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah, terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham."

Dan hadith ini.

"Hampir tiba suatu masa di mana bangsa2 dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang2 yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka." Maka salah seorang sahabat bertanya, "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih pada waktu banjir, dan Allah mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh2 kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati
kamu penyakit wahan." Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Baginda menjawab, "Cinta dunia dan takut mati."

Jadinya, soalan aku untuk diri sendiri dan untuk anda-anda yang membaca.

Kita ni dekat zaman yang manusia tengah jadi logam ke manusia tengah jadi buih?
Kita ni manusia logam atau kita ini manusia buih?
Kita ni dalam keadaan faham, atau kita ni dalam keadaan happy suka-suki tgh mencintai duniawi?

T__T Hati kita, sunnatullahnya adalah untuk mengikut perintah Allah. Hati kita ini dicipta sebagai makhluk Allah yg sentiasa akan mahu mengikut perintah Allah. Dan bila kita manusia, mencalari dan mengotori hati kita dengan perkara2 yg bertentangan dengan perintah Allah, maka rosaklah hati itu. Yup, hati itu boleh dicuci, selagi mana hati itu masih belum mati.

"Carilah hatimu di 3 tempat. Cari hatimu sewaktu membaca al-Quran. Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak kau temui, juga carilah hatimu ketika kau duduk bertafakur mengingati mati. Jika tidak kau temui juga, maka berdoalah kepada Allah, mintalah hati yang baru kerana hakikatnya pada masa itu kau tidak lagi mempunyai hati." -Imam Ghazali.

"Sebahagian daripada tanda matinya hati iaitu jika tidak berasa sedih kerana tertinggalnya suatu amalan kebaikan, juga tidak menyesal jika berbuat sesuatu dosa." -Sheikh Ibn Ata'illah.


Salam penuh kasih, cinta dan sayang :)

Wednesday, November 9, 2011

#176 - Dia Irfan Saya.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Saya suka membaca buku2 Hilal Asyraf. Yang paling saya minat, Sinergi. Sinergi itu cerita tentang ukhwah. Kerana itu, saya paksa dia untuk baca Sinergi. Sebab saya mahu dia tahu cinta saya terhadapnya adalah sebagaimana cinta Asid terhadap Irfan. Dia sahabat yang paling saya cinta. Sebagaimana Asid mencintai Irfan. Dan dia Irfan saya. :)


Dia bukan sekadar sahabat. Dia keluarga saya. Dia sebahagian dari saya. Malah, ibunya juga saya anggap seperti ibu saya sendiri. Pelukan ibunya saya rasakan seperti pelukan ibu saya sendiri. Sebagaimana saya menyayangi keluarga kandung saya, begitulah saya menyayangi dia.

Saya tak akan pernah mahu kehilangan dia. Walaupun tanpa dia sedar, dia sebenarnya mengajar saya untuk menjadi individu muslim yang lebih baik. Saya mengejar impian untuk ke syurga bersamanya. Kerana itu, saya sentiasa mahu menjadi lebih baik. Saya mahu berjalan ke syurga sambil memimpin tangan dia. Biar kasih dan sayang yang saya rasa terhadap dia kekal sampai bila2. Sahabat sampai syurga. :)

Ya Allah, Tuhan yang Maha Penyayang. Engkau limpahkan rasa sayang ke dalam hati2 kami hamba-Mu, maka Engkau redhailah rasa sayang aku terhadapnya. Ya Allah, Tuhan Yang Maha Memberi Kesejahteraan. Kau limpahkanlah kesejahteraan ke dalam kehidupan dia. Kuatkan cintaku terhadap-Mu, agar aku mampu mencintainya kerana-Mu. Ya Allah, Tuhan yang Maha Menjaga. Kau jagalah dia. Jika takdir-Mu memisahkan aku daripadanya, temukanlah semula kami di dalam syurga-Mu.

Semoga Allah mengizinkan saya untuk menjadi seperti Saidina Abu Bakar r.a. yang sanggup menahan kesakitan digigit kala jengking berbisa demi lena sahabat baiknya. Semoga Allah mengizinkan saya untuk menjadi seperti golongan Ansar yang sanggup menyerahkan segala-galanya demi keselesaan hidup golongan Muhajirin. Semoga Allah mengizinkan saya untuk menjadi seperti Abdullah Ibn Rawahah yang mengislamkan Abu Darda', lantas Abu Darda' menjadi antara golongan sahabat yang hebat dalam urusan dakwah dan tarbiyyah. Semoga Allah mengizinkan saya untuk menjadi seperti Ikramah, yang memilih syahid di medan Yarmuk agar sahabatnya dapat meneguk sedikit air sebelumnya.

Dua perkara yang saya cinta dalam gambar ni; Dia dan Laksa. :)

Tuesday, November 8, 2011

#175-Tentang Takdir

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.


Takdir: Cahaya Yang Tidak Terpadam. Buku pertama dari trilogi Takdir karya Hilal Asyraf.

Untuk orang yang layan novel tapi tak kenal siapa Hlovate, aku dengan confidentnya akan suruh orang tu pegi carik novel Hlovate sebuah and try baca tengok. Bagi aku, novel2 Hlovate mudah lekat pada jiwa seseorang yang suka membaca. Ayat yg sempoi, jalan cerita yang realistik..rasa dekat dengan kehidupan kita. :) Tapi untuk orang yang layan novel tapi tak kenal siapa Hilal Asyraf, aku tak boleh lagi dengan confident suruh dia pegi carik buku Hilal Asyraf sebuah dan try baca tengok. :)

Novel2 Hilal Asyraf, bagi aku are more than what meets the eyes. Tak mudah untuk jatuh cinta pandang pertama dengan novel2 beliau, sebagaimana orang senang untuk jatuh cinta saat kali pertama membaca novel2 Hlovate.

Sorang kawan aku pernah cakap, "Buku2 Hilal Asyraf ni kebanyakannya mengetengahkan watak2 yg perfect, yg well-rounded." Dalam erti kata lain, kurang realistik dengan kehidupan kita sekarang. Tak boleh nak diasimilasi dalam kehidupan.

Aku angguk2. Setuju. Aku jatuh cinta dengan Sinergi. Dan tak ada yang lebih aku inginkan dari memiliki seorang sahabat sebaik Irfan Hakimi dan sesetia Rasyid Zakwan. Aku jatuh cinta lagi dengan Takdir. Angkasa Sakti. Aizan Fahmi. Khalid al-Walid. Mughirah Syu'bah. Ashoka dan Arnav. Malah Maisarah. Watak2 ini bagi aku dibentuk dengan penuh kesempurnaan.

Sebab tu aku rasakan tak mudah untuk seseorang yang suka membaca, just for the sake of reading, untuk jatuh cinta dengan karya2 Hilal Asyraf. Karya2 beliau, bagi aku bukanlah dicipta sekadar untuk menjadi hiburan masa lapang penggemar2 novel. Orang yang baca novel sebab dia suka baca novel tak akan suka novel Hilal Asyraf. Novel2 Hilal Asyraf kelihatan terlalu sempurna, kerana kesempurnaan itu adalah impian seorang muslim. Di sebalik setiap jalan cerita, terselit hasrat, harapan dan impian seorang muslim, yang mahu memanjat tangga maratib amal sehingga ke puncak!

Takdir menggerakkan aku untuk menulis kali ini. Aku jatuh cinta pada Takdir. Cerita yg mungkin, bagi sesetengah orang kurang realistik. Susah nak suka cerita lawan2 ni, lagi2 bagi perempuan macam aku. Tapi perempuan macam aku pun boleh jadi ketagih dengan Takdir ni sekarang ni. Bukan sebab lawan2 tu, tapi sebab ideologi yang diketengahkan Hilal Asyraf dalam novel ni.

Takdir: Cahaya yang Tidak Terpadam. Cerita tentang agama islam yang semakin dilupakan. Cerita tentang kemusnahan yang disebabkan tangan2 manusia. Cerita tentang keyakinan yg utuh tanpa goyah terhadap Tuhan sekelian alam. Cerita tentang takdir, tentang percaturan dan perancangan Tuhan yang tercatat di Luh Mahfuz, yang tak akan mampu diubah manusia. Takdir memperkenalkan aku pada ayat 9 surah al-Hijr, ayat yang paling terkesan untuk aku.

You have to wake up to make your dream a reality. Aku rasa bertenaga, bila aku tahu ada manusia2 lain yang punya impian dan harapan yang sama di seluruh pelusuk dunia. Dan mungkin sekarang ni Takdir, Sinergi, VT, Hero...hanya novel2 yang tidak realistik, namun dengan izin Tuhan yang tidak realistik itulah yang ideal, yang menjadi keinginan dan impian setiap individu muslim di atas muka bumi. Yang tidak realistik itulah yang diredhai. Yang tidak realistik itulah yang bakal membuka mata manusia. Yang tidak realistik itulah yang menyatukan kita. Yang tidak realistik itulah yang bakal kita capai bila masanya diizinkan Allah.

Maaf, aku merapu lagi malam ni. Perkara biasa la untuk aku bila quizzes and tests semakin dekat. Huhu. ^__^

Monday, October 24, 2011

24/10/2011

Dengan nama Allah, yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

First.

Saat Malaysia sibuk dengan HIMPUN, warga Malaysia Poland pulak sibuk dengan ISK last weekend. Patutnya this entry should be written before the ISK, tapi nak buat macam mana dah masa ni baru ada mood nak blogging kan. Hehe. Seronok dapat kembali ber-ISK. Tak boleh kalau dengar sekali je, dengar tiap2 tahun pun tak jemu, di samping boleh jugak polish balik apa yg dah berkarat, remind balik apa yg dah terlupa, renew balik niat yg dah lama. ^_^

Ini video promo ISK yg disediakan oleh Triple P Production. Thumbs up to them. Dengar background music pun dah berdentum2 bunyi jantung. Hehe. Kepada yg dah pernah dapat ISK, tahu la apa bestnya ISK ni. Pada yg tak tahu, tak salah untuk ambil sedikit inisiatif dan tanya pada yg tahu. InsyaAllah sekelumit pun tak akan rugi kalau dapat tahu tentang ISK ni. :)



Second.

Kelas Hygiene and Epidemiology. Macam biasa masa kelas ni aku memang berleluasa sikit, tulis esei luar tajuk berkajang-kajang bagi nak mengelak mengantuk. Akhirnya hari ini, ini yang terhasil. Tak ada motif pun, tapi rasa nak post jugak. Hehe.

Sahabat-sahabat Rasulullah SAW

Negara-negara Islam

Surah-surah dalam al-Quran


The last two crosswords tu tak sempat Fadh, Pidah and Yuyu nak buat dah habis kelas. Hehe. Aku saja buat sebab Yuyu ngadu mengantuk sangat, tak nak bagi dia tido aku suruh la dia buat crossword ni. Haha. Oh gambar last tu abaikan. Kemaruk nak main game spider2 tu, tapi Yuyu tak bawak handphone, so terpaksa la reka sendiri kan. Hehe.

Third.

Poland dah sejuk. Huhu. Yakin berani je aku keluar tadi pakai sweater sehelai, walau masih boleh tahan lagi tapi kawan2 lain dah berbungkus dengan dua tiga sweater dah. Huhu. Selagi belum salji ni, nak la ambik gambar autumn barang sekeping. Cantik betul daun2 warna golden yellow, tapi tak sempat lagi nak ambik gambar. Subhanallah memang sangat cantik kot. That's why autumn is my favourite season. :) Oh, insyaAllah weekend ni nak jumpa Mashi dekat Germany. Semoga dipermudahkan. ^^

Salam sayang untuk semua. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua. :)

Sunday, October 9, 2011

#173 Umar ^_^

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

A friend of mine said, we can't just make friends with the human being. Make friends with the nature as well. Because unlike us, they remember Allah 24/7. That is why we human tend to feel calm around nature. Listening to the sound of the rain drops, birds chirping, waves in the ocean and much more.

And so I went to Galleria yesterday, my favourite shopping mall in Lodz and I bought this. Taddaaaa~~!!

Align CenterHi there! I am Umar ^^

I am not good in taking care of animals and plants. And so as a start, I thought maybe cactus will be the easiest one to take care of. Haha. No idea though, but I hope Umar will not die. Umar has a companion though, called Iman, Yuyu's cactus. Anyway, his little appearance made him so cute. Haha. Jes asked me last night, "Did you hug him to sleep?" ^^ If not due to the thorns, I might have done that for real! XD

Oh, I named him Umar because while thinking of a name for him, I kinda thought about Saidina Umar al-Khattab. I adored Saidina Umar's outspoken attitude, and though he's one of the dearest sahabats to Rasulullah, I could somehow see how humble he was. He's the best example for me, whenever I thought it was so difficult to leave the jahiliyyah I've been living in. Umar the Cactus, please grow up and be as strong as Saidina Umar r.a. ^^

Oh, I promised As that I will be updating my blog more frequently. And up until now, I think I did a good job in holding on to my promise. But then, she somehow disappeared. Sigh. She might be busy studying though. Well, I hope she's doing well, but I am so missing her here in blog and facebook as well. And there has been a few requests for her to make twitter. But she told me she wouldn't make one though. I hope she changed her mind, because she's missing the fun of us Revorians in twitter. Keke.

Hm, that's all for now. ^^ This week, though only the second week of the semester, is going to be hectic for me. Exam, quizzes and homeworks. Please pray for me, that I will be doing well. And I so desperately need to boost up my confidence! Most of the classes that I have to attend need me to stand up and talk. And somehow, I am still not confident with my English. Well, maybe it's because I didn't speak English but Manglish all the time. Sigh.

Till we meet again! :)

Saturday, October 8, 2011

#166-2

"Bukan kerana agama saya memilih awak. Lebih ramai akhawat yg dipandang punya asas akidah yg lebih mantap dari awak." Dia terjeda di situ, membuat Syuhada gelisah dengan keadaan sepi antara mereka.

Dari tadi Syuhada sekadar memandang jari kaki. Tidak sekalipun pandangannya teralih pada lelaki yg sedang berdiri di hadapannya saat ini. Namun, Syuhada tahu lelaki itu tersenyum menatapinya. Dan Syuhada tahu lelaki itu sedar akan kegelisahan hatinya saat itu. Syuhada menunggu lelaki itu menyambung bicara. Namun lelaki itu terus berdiam. Lantas Syuhada bergerak melepasi lelaki itu untuk keluar dari bilik yg terasa sesak dengan kehadiran si lelaki.

Syuhada tiba-tiba kaku saat tangan si lelaki merentap lengannya. "Tapi kerana cinta." Satu ayat ringkas yg menambah rasa tidak senang dalam hati Syuhada. Dia kaku di situ. Tidak mampu memberi respon, juga tidak mampu untuk terus melangkah keluar.

"Saya yakin kehadiran awak mampu menambahkan cinta saya terhadap Allah. Saya yakin kehadiran awak mampu menjadikan saya hamba yg lebih baik."

Syuhada sekadar terdiam. Sejenak, lelaki itu melepaskan pegangannya lalu melangkah keluar meninggalkan Syuhada sendirian.

"Harinya akan tiba, bila Syuhada perlu berdiri di atas kaki sendiri. Walid tak akan lagi berada di sisi Syuhada. Syuhada perlu berani untuk meneruskan hidup. Walaupun bersendirian, tapi ingatlah bahawa Syuhada bukan ditinggalkan berseorangan. Perhatian-Nya sentiasa terhadap hamba-hamba-Nya. Rintihan2 kita sentiasa Dia ambil kira. Cinta-Nya bukan sekadar cinta biasa. Cinta-Nya luar biasa. Carilah cinta Dia, dan Syuhada akan raih cinta makhluk-makhluk-Nya."

Walid. Syuhada teringatkan Walid. Kata-kata Walid. Nasihat Walid. Kasih sayang Walid. Perhatian Walid. Senyuman Walid. Kelembutan Walid. Hari ini kerinduan Syuhada terhadap Walid semakin membuak-buak. Hari ini Syuhada mengharapkan kehadiran Walid di antara tetamu yg mengerumuni majlis. Syuhada mahu berterima kasih pada Walid. Syuhada mahu menangis di bahu Walid. Syuhada mahu Walid mengganti Along menjadi walinya.

"Angah?" Along muncul di sebalik pintu. Syuhada senyum dalam tangisan yang masih bersisa.

"Along, Angah rindu Walid,"kata-kata itu terluah juga akhirnya.

Dan Along tersenyum tawar. Tangan Along pantas menggenggam tangan Syuhada. "Semua orang rindu Walid. Along pun sama. Dan Walid bukan ke mana-mana. Walid ada bersama kita. Dalam ingatan kita. Dalam doa kita. Dalam diri kita. Walid menunggu kita di tempat yg lebih baik dari ini, insyaAllah. Dan bila diizinkan Allah, kita akan bertemu semula dengan Walid. Pertemuan yg tak akan dipisahkan lagi."

Syuhada mengukir segaris senyuman. Kata2 Along menenangkan jiwanya yg sedikit celaru. Along benar. Walid berada di sisi Allah. Dan Walid sedang menunggu ahli keluarganya untuk bertemu semula.

"Along, Walid tahu hari ni akan tiba, kan? Walid pesan pada Syuhada untuk mencintai Allah. Dan hari ini, Syuhada bertemu dia yang ingin bersama Syuhada untuk sama2 mencintai Allah."

Along senyum lagi. Adiknya Syuhada sudah bergelar seorang isteri. Adiknya Syuhada sudah punya kehidupan sendiri, sudah punya tanggung jawab sendiri.

"Barakallahulakuma sayang. Along mendoakan yg terbaik untuk Angah. Tanggung jawab Angah semakin bertambah. Namun, jangan lupa matlamat utama kita sebagai seorang hamba. Mencari keredhaan Allah. Dan Allah akan sentiasa bersama mereka yg membantu agama-Nya."

Syuhada mengangguk. Mencari keredhaan Allah. Mencari cinta Allah. Mencari ketenangan dalam kasih Allah. Syuhada bukan sendirian lagi, Walid. Ingatan terhadap Walid, sokongan Along dan kasih seorang suami. Syuhada bukan lagi bersendirian dalam mengejar cinta Allah.

.......................................................

Ugh, been years since I last wrote something. This sounds lame. And uninteresting. And somehow out of the theme that I wanted to convey. Sorry about this. Shiela lost her interest in writing and she will be going for a hunt to get it back!

Well, basically I wanted to emphasize Walid's character in Syuhada's life. How someone who has passed away influenced those who are still living. The dead are dead. But they left behind something that made those who lived continue living. Then, it was about knowing consciously what our goal is. As an ustaz once said..we human has only one problem; which is we do not know whether we will end up in hell, or heaven. It's easy to say I want to live a life which is blessed by Allah. I want to be the one Allah loves. But to interpret it practically into daily life..gahh, trust me you need support to do that. I mean we need support to do that. And here comes the third theme, biah. Environment. An environment is very significant. I lost myself when the environment changed drastically, and so I knew how important biah is in one's life. It's true that we are what we eat. But do not forget that we are what our friends are as well. :)

Friday, October 7, 2011

#171 the past, the present, the future


Almost everyone has a dark past.

And almost everyone has their own skeleton in the closet.

Some do not even know the purpose on what they are doing right now.

Some never think about it, they just want to follow where life will take them to.

And many, are curious -and sometimes afraid- of the still blurry future.

Nahh, it is normal. ^^ We human tend to want what we don't have. And we human tend to like what we don't need. We human always dream of a future that we want, but not everyone will get exactly what they dreamt and imagined.

For the dark past. And the not as exciting present. And the blurry future. CHEERS!!

At least you know now you are not alone. Following the one path that you think is the best for you. Or finding that one path that you want to follow for the rest of your life. Either you already found it or are still searching, just so you know you are not alone. =) Keep hoping and having faith! We will find our way eventually, no matter how dark our past was, or how blurry our future will be, or how unexciting our present is.