Friday, November 27, 2009

"Dan apabila manusia ditimpa bencana, dia memohon (pertolongan) kepada Tuhannya dengan kembali (taat) kepadaNya; tetapi apabila Dia memberikan nikmat kepadanya dia lupa (akan bencana) yang pernah dia berdoa kepada Allah sebelum itu."-39:8

Salam Aidiladha. Mungkin sambutan adiladha yang paling bermakna buat saya tahun ini. Kalau dulu kat Malaysia, raya haji samalah macam tak raya. Saya bangun pagi, kalau mampu solat sunat hari raya, pergi ziarah kubur, beraya dgn tok dan family yg ada kat rumah tok, kalau makngah buat laksa makan laksa, kalau tak balik rumah duduk depan tv sampai la masuk 11 Zulhijjah. Tapi tahun ni lain. Sangat berbeza. Satu, sebab 1st time beraya jauh. 2nd, sebab kesedaran ttg peristiwa 10 Zulhijjah itu lebih dari tahun2 sebelum ni. 3rd, saya dapat peluang bercerita ttg aidiladha dan haji kpd seorang lecturer warga Polish. 4th, saya nak belajar masak nasi lemak la! Hee..

Ini video #2. Enjoy..=)

Saya sangat suka muzik lagu ini. *baru mahu mula berjinak-jinak dgn lagu Sami Yusuf* =)

Thursday, November 26, 2009

Sehari Satu Video


Perbualan saya dan dia:

Dia: Saja nak bagi ko lagu yg aku suka.

Saya: Waaa... kenapa aku?

Dia: Sebab ko lah kawan aku dunia akhirat

Enjoy the song anda-anda. =)

"Kecuali orang2 yang beriman dan mengerjakan kebaikan serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran."-103:3

Wednesday, November 25, 2009

Ketika Cinta Bertasbih

Jun 2007. Kali pertama saya diperkenalkan dengan Habiburrahman el-Shirazy. Dan saya terus jatuh cinta dengan karya2 Kang Abik. Karya pertama beliau yg saya baca; Ayat-ayat Cinta. Dan saya terus mengikuti karya2 beliau yg seterusnya. Pesona Cinta Cleopatra, Di Atas Sejadah Cinta, dan tentunya Ketika Cinta Bertasbih 1 & 2.

Subhanallah. Banyak sebenarnya yg dapat sy belajar dari novel2 beliau. Dan bila saja saya tengok movie Ketika Cinta Bertasbih ini, bertambah lg ilmu yg sy dapat. Dan sy pasti impaknya berkali-kali ganda lebih besar dari movie Ayat2 Cinta. Mungkin sebab novel Ketika Cinta Bertasbih itu sendiri beri sy begitu banyak pengajaran.

It has been kinda truce. Between me and the novels i read. That i will not watch the movies adapted from my favourite novels. I didn't watch the Harry Potter series because i love the novels. I didn't watch New Moon because i love the Twilight Saga. And this time, ibaratnya sy perlu menjilat balik ludah sy sendiri. Kerana movie Ketika Cinta Bertasbih itu beri sy impak yg sama dgn novelnya.

Saya belajar; kalau dlm beribadat, sewajarnya kita mengutamakan diri sendiri. Contohnya, masa ISK. Saya dan rakan2 memberi laluan kpd rakan2 dari Warsaw utk berwudu' terlebih dahulu, kerana mereka perlu solat 8 rakaat sdgkan sy dan rakan2 Lodz hanya perlu qasar. Dan Allah tegur sy pada waktu itu juga. Akibatnya, sy dan rakan2 terlambat menunaikan solat dan perlu mengejar masa utk makan. MashaAllah.

Saya belajar; seorang isteri itu punya hak terhadap dirinya sendiri. Kata2 Rasulullah, jika seorang manusia itu blh menyembah manusia yg lain, baginda akan menyuruh seorang isteri menyembah suaminya. Betapa dalam islam itu telah diletakkan betapa tingginya darjat seorang suami terhadap seorang isteri. Tetapi, islam masih tidak mengabaikan hak seorang isteri. Subhanallah, tidakkah islam itu sebaik-baik agama? Lengkap dan sempurna. Subhanallah.

Saya belajar; persaudaraan dalam islam itu sangat kuat. Umpama tali yg tidak akan pernah terputus. Dan tali itu adalah islam. Selagi sy islam, sy bersaudara dgn muslim2 seluruh dunia. Kata2 Rasulullah, tidak sempurna iman seorang muslim itu jika dia tidak mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri. Ya Allah, mampukah saya? Mampukah saya mencintai saudara2 saya sebagaimana sy mencintai diri sy sendiri?

Individu Muslim. Untuk mencapai tahap pertama saja saya sudah rasa sesak. Mampukah saya? Terbukakah peluang untuk saya? Allah itu sifatnya Ghafur.

"Yang mengampuni dosa dan menerima taubat dan keras hukumanNya; yang memiliki kurnia."-40:3

Saya masih punya peluang bukan? Jika saya bersungguh-sungguh dan kuat azamnya. Jika saya benar2 mahu kembali ke pangkal jalan, ke jalan yg diredhai Allah. Kerana Allah itu sifatnya Ghafur. Kerana Allah itu sifatnya pemaaf. Kerana Allah itu sifatnya Rahim. Kerana Allah itu sifatnya mengasihi. InsyaAllah.

Tuesday, November 24, 2009

Saya Tahu Dan Saya Sedar??

Apa beza antara saya tahu dan saya sedar? Kalau saya tahu, maknanya saya juga sedar? Ke kalau saya sedar, maknanya saya tahu? Apa bezanya? Berdasarkan apa yang saya cari di Internet; Tahu itu "maklum akan keadaan yang sebenarnya, faham, mengerti." Sedar pula "tahu akan keadaan yang sebenarnya, tahu dan ingat, insaf." Jadi? Ada bezakah?

Sedar itu tahu dan ingat. Saya perlukan pengetahuan. Saya juga perlu ingat akan pengetahuan itu. Sedangkan tahu itu sekadar saya faham dan mengerti. Terpulanglah sama ada saya mahu ingat atau tidak. Saya tahu belajar itu penting. Terpulanglah pada saya sama ada saya mahu baca buku atau tidak. Saya tahu Allah melarang saya menghampiri zina. Terpulanglah pada saya sama ada saya mahu couple atau tidak. Saya tahu masa itu pedang. Terpulanglah pada saya sama ada mahu tidur atau buat latihan fizik. Saya tahu kata-kata itu doa. Terpulanglah pada saya sama ada mahu merungut tentang hari-hari saya atau tidak. Saya tahu dakwah itu wajib. Terpulanglah pada saya sama ada mahu berkongsi dgn rakan-rakan atau pendam sorang-sorang.

Saya bukan saja mahu tahu. Saya juga mahu sedar. Saya tahu saya perlu berusaha. Saya tahu saya perlu baiki diri sendiri. Saya tahu saya perlu niatkan setiap perbuatan saya demi islam. Dan kalau saya juga sedar, saya akan tanya kawan2 atau kakak2 atau siapa2 saja apa yg merunsingkan saya. Dan kalau saya juga sedar, saya akan lipatgandakan ibadah dan doa terhadap Allah di samping berselawat pada Rasulullah saw. Dan kalau saya juga sedar, saya tak akan lagi buat sesuatu tanpa ada tujuan yang konkrit. Kalau saya sedar, saya pasti akan ada hala tuju hidup yang jelas.

Sebagai seorang Muslim, memang saya perlu ada tujuan hidup yg jelas kan. Hidup saya demi akhirat. Perbuatan saya demi islam. Itulah hala tuju hidup saya. Semoga Allah permudahkan. Amin.

Sunday, November 22, 2009

"Subhanallah. Apa yg Allah lakukan untuk aku tu adalah yg terbaik. Apa yg terjadi pada aku tu adalah yg terbaik. Allah mahukan yg terbaik untuk aku. Dan aku takkan sekali-kali pernah berhak untuk merungut atau mempersoalkan apa yg terjadi. Shiela, ingat tu. Sehari je ISK tu. Tapi impaknya, MashaAllah. Semoga aku istiqamah. Aku nak berada di bawah lindungan Allah. Aku nak jadi salah seorang kesayangan Allah dan Rasulullah. Aku tahu aku ada perasaan. Tapi apalah sangat perasaan aku tu kalau nak dibandingkan dgn rasa cinta yg sepatutnya aku rasa terhadap Allah, Rasulullah dan islam. Perasaan aku terhadap manusia tak akan pernah kekal. Aku milik Allah. Walau apa pun, satu hari nanti aku akan kembali pada Allah. Aku nak mengadap Allah dlm keadaan yg terbaik. Aku nak Allah rindu aku. Aku nak Rasulullah bangga sebab aku adalah umat Rasulullah. Aku nak jumpa Allah dan Rasulullah dlm keadaan yg terbaik. Ya Allah, aku pohon ya Allah. Kau peliharalah aku ya Allah. Dekatkanlah diri Kau kepadaku ya Allah. Biarlah pipiku basah kerana rasa rindu terhadapMu. Biarlah hatiku resah kerana rindu ingin bertemuMu. Janganlah kau biarkan aku menangis kerana hal2 duniawi ya Allah. Janganlah kau biarkan aku merisaukan hal2 dunia lebih dari kerisauanku ttg amal2ku terhadapmu ya Allah. Ya Allah, aku redha. Aku berserah diri terhadapMu ya Allah. Sucikanlah hati dan jiwaku ya Allah. Aku pohon ya Allah..."

Tuesday, November 17, 2009

Best rupanya rasa happy tu kan. Lama dah tak rasa happy macam ni. Bila sekali rasa tu, macam nak jerit bagitau semua orang yg ak sayang semua. Ahaha...

I've decided to let go. Let go the feeling that i've been holding so tightly for almost four years. Bukan before ni tak terfikir nak lepaskan, tapi baru sekarang rasanya I managed to gather the courage. Nak jadi macam Wani. Lepaskan yang lama, bukak peluang pada yg baru. Memang masa la the best healer even aku pun tak tahu how long will it take to heal completely. Tapi, as a start, aku akan cuba buat.

Aish, jiwang jiwang! Tak suka la mushy2 macam ni. Hee~ Brighten up, InsyaAllah, hidup ni panjang lagi kan. Ini baru permulaan. InsyaAllah. Melangkah la dgn yakin. Mulakan dgn mengingati nama-Nya. InsyaAllah, Shiela. Allah tu kan ada. (^_^)

Sunday, November 15, 2009

A start

People need changes. So do I. Tu sebab blog ni ditukar layout jadi macam ni. Shiela banyak merepek. Shiela banyak merapu. Dan Shiela determines to change that. Merapu takkan bagi Shiela pass test Anatomy. Merepek takkan buat pak dekat Malaysia bangga dgn anak dia ni. So Shiela berazam nak berubah. Tapi not that I'm going to do that drastically. Sikit demi sikit. Things also change. Banyak benda yg bukan macam dulu dah. Dan Shiela perlu belajar untuk jadi flexible dgn keadaan. tekanan dari persekitaran. Manage that.

Friday, November 13, 2009

...LiVinG...

Ampun Fasha. Mmg ak janji nak upload gambar kan. Tapi malas la sekarang. Nanti2 la eh. Hee~

Selalu jugak terfikir kawan2 kat India. Rasa alangkah bahagianya kalau aku pun kat India. Kawan ramai, seniors ada, makanan halal senang, dgn Malaysia pun dkt la sikit compared to here. Yg plg penting pembelajaran dia. Fuh, tiap2 minggu dissection kot! Sapa tak mau kan?

Tapi bila fikir2 balik kan, learning from books ni just a part of life je. Kat mana2 pun blh belajar. Ilmu Allah tu merata2, sgt banyak, Allah cakap dah mcm tu kat dlm surah Luqman kan. Tinggal kita je nak usaha nak cari. Which means though ak rasa cam rugi la sikit aku belajar kat sini, sbb ak might not gain the same thing as theirs, tapi, ada jugak benda yg ak dpt dorang takkan dapat, kan?

Sebab life is not only about learning. Life is about living. Life is about experiencing. Life is about choosing. Life is about chances! Aku dtg sini. Allah tetapkan aku utk jadi antara 4 student bertuah dr Malaysia sbg pioneer kat sini. Ada sebabnya. Mungkin aku tak cukup kuat. Allah nak aku belajar survive. Allah nak aku jadik tougher. Allah nak bg aku peluang tgk the outside of Malaysia. Allah nak aku tgk budaya non-Muslim. So that aku akan compare. So that aku akan bersyukur. Aku dilahirkan dalam Islam dan masih kekal sbg Islam. Alhamdulillah. So that aku belajar kawal diri. So that aku belajar utk cuba tak terpengaruh. Sungguh la, aku mintak jauh dr semua tu.

This is my road not taken. This is one path yg bukan ramai akan lalui. Dan Allah pilih aku utk jadi one of the lucky. Aku tak mungkin dapat lari dari fitrah sebenar diri aku. Aku perempuan. Aku perempuan yg manja. Aku perempuan manja yg suka explore tpt baru. Aku perempuan manja yg diberi peluang utk explore tpt ni sepuas hati aku. Dan aku akan guna peluang tu sebaik mungkin. InsyaAllah.

Tuesday, November 10, 2009

Dear Mr Whoever

For those who keep reading, thanks. For those who do not care, also thanks. I appreciated your constant visit here; especially Kak Ili. You seem so far away, yet you are always close to heart. I can assure you that even if noone reads my words, I am still going to write. I'm not a writer after all, who writes so that people can read, who writes by creating a whole imaginary world. I'm just an ordinary person, who lives her life and sometimes needs to throw out and spill. And here, she found the spaces, and she will keep writing about her life, her feelings and her thoughts. No-Matter-What.

Seharian tak jumpa Wani. Sangat rindu dia. Especially bila aku perlukan dia. Bukannya dia tak warning awal2 yg dia akan jarang online. Tapi still berharap yang she'll manage to connect to the Internet somehow. Sangat rindu my Phoebe. Whoever reads Hlovate's 5 Tahun 5 Bulan will know who is Yaya to Johanna. And Wani is my Yaya. She's my bestfriend. She's there in my ups and downs. And I tried my best to be there in her ups and downs too. We share secrets. We share dreams. We share histories. As if our life will always be intertwined. I need her as mush as she needs me. I just know.

What makes kita rapat dgn someone tu? Chemistry? Similarity? Comfortability? The three things have their own contributions in my relationship dgn Zatil. Again, if I am 5 Tahun 5 Bulan's Johanna, she's definitely going to be Jebat. Inspite of the different gender, Zatil sangat2 similar dgn Jebat. Kawan yg aku blh buat melalut. Kawan yg aku blh buat teman belajar. Kawan yg takkan pernah kisah dan sensitif utk dgr pandangan dan pendapat aku. Kawan yg aku blh refer to bila ada something in mind. Kawan yg seems not really connected, but somehow aku tahu yg she cares and loves me the way I am.

Lelaki dan perempuan. Boleh ke nak jadi kawan baik? Orang cakap one of them mesti takkan dapat keep on track. Mesti akan tersungkur jatuh. But do I care? Nasir buat aku rasa dihargai. Dia layan aku sebagaimana a friend should treat a friend. Dia buat aku rasa dilindungi. Dan aku takkan tipu diri aku sendiri. Aku sayang dia. Aku sayang dia macam aku sayang Zatil and Wani. Dia percaya aku. Dan aku takkan betray kepercayaan tu. Sungguh, aku rindu dia hari ni. Even sebenarnya dia lagi muda dari aku, but he's my Abg Shah. Gurindam Jiwa's Abg Shah. Abg Shah to his Ju'a.

Apple. Nama ni just suddenly crossed my mind. He used to be the one I shared things a lot. If I am Rooftop Rant's Trisy, then he is Jade. Of course not in the wonderwall way, but the ranting thing. Aku blh tunjuk dia emosi sebenar aku. Aku menangis simply sebab dia tengah sedih. Aku gelak simply sebab dia happy. Dia bagi aku definisi sebenar seorang sahabat. You will always want the best for your sahabat. You will always want your sahabat to stay happy. A sahabat akan dengar sahabat dia merepek, sahabat dia menangis, sahabat dia gelak, sahabat dia jerit. A sahabat akan support sahabat dia, akan give opinions kat sahabat dia. A sahabat will stay by her/his sahabat's side no matter what.

Wani, I love you the way I love a sister. You are a part of me. I'm going to be broken without you.

Zatil, walk with me. Hold my hands. Stay by my side. I need your strength and courage along the way.

Nasir, I'm going to stand by you. Come hell or high water. I will never walk away. I promise.

Apple, get used to my constant presence. Get used to my shouts and tears and laughters. I'm not going anywhere else.





Friday, November 6, 2009

*sigh*

Salam. It's been a while since I last updated this blog. My own private blog has also been abandoned. Doesn't really sound like me. But now,here I am. Back-no idea for how long. *sigh*

Aku rindu Malaysia. Terasa dowh. Segala benda kat sini aku compare dengan Malaysia. No place like home~ Even orang tak tahu pun Malaysia tu kat ceruk mana, aku peduli apa. Yang penting, aku sayang Malaysia. Hee~ Sumpah aku tak tahu apa jadi kat Malaysia skang nih. Kalau kat Malaysia dulu pun aku jarang nak baca paper, jangan harap la aku mai sini hari2 aku nak bukak website Berita Harian. Nak harap berita TV3 jela. Tu pun sbb kat umah mmg wajib tgk berita pkul 8pm. *sigh*

Nak cakap tak pasal exam? Nak ke tak nak? Ada can tak bapak aku nak baca page ni? Confem la tak kan? Tapi tetap ada can abang aku terbukak dan terbaca post ni, pastu dgn bangganya dia pi bgtau kat pak. Tapi, dulu dia pun penah btau aku kan yg dia kena repeat?? In case la, kalau hg baca ni kan abang; "Anatomy is one fucking difficult subject!" *sigh*

Lima tahun aku kat Jenan, aku bukan la one person yg sangat2 semangat batch kan. Tapi bila aku kuar, aku baru sedar yg aku sgt rindu pd Jenan; especially Revo. Tapi to think again, sampai sekarang kalau aku ada masalah apa2, memang aku cari budak Revo to spill out. Untuk itu, Wani..thanks sangat2. Hg mmg bg satu impak besar dlm hidup aku. Zatil pun, selalu ada bila aku nak merapu. Padu and Tishu, entah la apsal, tapi aku sangat terhibur la merepek merapu menyakat dan disakat oleh hampa dua. Dan sangat rindu kat kawan2 kat Malaysia. Mashi especially, Nada mesti la kan.. Nasir pun... and Zul, u act like a big bro! hee.. and ramai lagi lahh!! Nak sebut sorang2 kat sini lenguh la aku nak menaip. But then, aku baru terfikir..yang aku tak boleh terlalu bergantung kpd sejarah kan. Revo was one of the best thing ever happened in my life, but it was still a past tense. I have to look ahead, aku dah tak ada masa nak turn back lagi dah,kan? Nak buat apa ni?? *sigh*

A statement from my friend's friend. Ahah.
"Ada perasaan pada seseorang tu pun dah kira salah."
Yeke? Tapi Allah jadikan kite berperasaan kan? Sedikit sebanyak mesti kita kan terpengaruh dgn perasaan tu jugak kan? And I don't think it's wrong. Unless la kalau kita salah gunakan perasaan tu. Speaking of salah gunakan perasaan ni, aku dah salah gunakan perasaan aku ke weh? Aku suka dia. Tapi aku tak bagitau dia. Tapi aku bagitau Wani, Zatil. Kiranya aku dah salah gunakan ke? Aku suka dia. Tapi aku tak pernah langsung berharap jodoh aku dengan dia. Tapi aku susah nak nafikan kewujudan dia. Kiranya aku dah salah gunakan perasaan aku ke? *sigh*

And now you are spending time talking about perasaan??? Hello Shiela! You have 21-pages of Anterolateral abdominal wall to finish before sunday okay. To think again; err, 21 pages?? Apa nak buat nehh? *sigh*