Friday, November 13, 2009

...LiVinG...

Ampun Fasha. Mmg ak janji nak upload gambar kan. Tapi malas la sekarang. Nanti2 la eh. Hee~

Selalu jugak terfikir kawan2 kat India. Rasa alangkah bahagianya kalau aku pun kat India. Kawan ramai, seniors ada, makanan halal senang, dgn Malaysia pun dkt la sikit compared to here. Yg plg penting pembelajaran dia. Fuh, tiap2 minggu dissection kot! Sapa tak mau kan?

Tapi bila fikir2 balik kan, learning from books ni just a part of life je. Kat mana2 pun blh belajar. Ilmu Allah tu merata2, sgt banyak, Allah cakap dah mcm tu kat dlm surah Luqman kan. Tinggal kita je nak usaha nak cari. Which means though ak rasa cam rugi la sikit aku belajar kat sini, sbb ak might not gain the same thing as theirs, tapi, ada jugak benda yg ak dpt dorang takkan dapat, kan?

Sebab life is not only about learning. Life is about living. Life is about experiencing. Life is about choosing. Life is about chances! Aku dtg sini. Allah tetapkan aku utk jadi antara 4 student bertuah dr Malaysia sbg pioneer kat sini. Ada sebabnya. Mungkin aku tak cukup kuat. Allah nak aku belajar survive. Allah nak aku jadik tougher. Allah nak bg aku peluang tgk the outside of Malaysia. Allah nak aku tgk budaya non-Muslim. So that aku akan compare. So that aku akan bersyukur. Aku dilahirkan dalam Islam dan masih kekal sbg Islam. Alhamdulillah. So that aku belajar kawal diri. So that aku belajar utk cuba tak terpengaruh. Sungguh la, aku mintak jauh dr semua tu.

This is my road not taken. This is one path yg bukan ramai akan lalui. Dan Allah pilih aku utk jadi one of the lucky. Aku tak mungkin dapat lari dari fitrah sebenar diri aku. Aku perempuan. Aku perempuan yg manja. Aku perempuan manja yg suka explore tpt baru. Aku perempuan manja yg diberi peluang utk explore tpt ni sepuas hati aku. Dan aku akan guna peluang tu sebaik mungkin. InsyaAllah.

2 comments:

iLiAiSyAh said...

oooo balas dendam melalut ea..

ngee.. blog mmg tempat untuk melalut sampai kelaut.. express sume nyer

ahaa.... kak ili pernah dengar lagu tue... hmmm kak ili takot bile dea tade

oh tuhan..

jodoh kan kami
tok kadi cepat datang nikah kan kami!!

aha..

blog:
kamu the lucky person yang dapat blaja kat sane..
ramai yang nak blaja medic, nak blaja kat sane tau

so thanks god kamu dapat kat sane
mmg la india lebeh dekat n best sbb ramai kawan la...

tapi kalo ramai2 sngat kawan, jadi ta stady.. seryesly said
nanti otak asyik pk nak berjalan jer
dah la suke nak explore tempat2 baru nie kan.. bile nak stady

so thanks to god again hnye kat sane ade 4 org msia n u probabbly ta tau na jenjalan kat mane..

hang out pon skejap2 jer..

more stady smart ouhkeyh..

blajja rerajin yer!!!!

sayang kamu!!!

sHieLa said...

haha..kak ili!!
sbb taktau nk jln kat mana la sy lg suka explore..hik3
asal kelas abes awal je sy kua jln2 usha kantor mana rate rendah..
sy saaaayang kak ili jugak! =)