Monday, September 27, 2010

Turning Point Untuk Saya, Birthday Wish Untuk Dia

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni 27 September 2010, 18 Shawal 1431, pukul 5:29am.

Sepanjang kehidupan seorang manusia, kita akan melalui beberapa fasa yang menjadi turning point dalam hidup kita. Dari budak2 masuk sekolah rendah, turning point sebagai seorang pelajar. Dari sekolah rendah masuk sekolah asrama, turning point dalam usaha hidup secara independent. Dari sekolah asrama nak masuk kolej, turning point dalam menentukan hala tuju hidup yang kita mahu. Tu baru cakap pasal turning point dalam study, tak sentuh lagi turning point dari aspek lain kan.


Hari ni, aku anggap sebagai turning point untuk aku. Something is going to happen, cuma aku belum tahu Allah tentukan arah perjalanan aku ni ke utara atau selatan, bahkan mungkin barat ataupun timur. Hari Isnin aku bermula dengan hujan rahmat pada musim luruh. Jadi jakun kejap aku dengan Fadh pegi mengintai hujan dekat balkoni. Bukan senang nak jumpa hujan bila dah start nak sejuk ni! Seingat aku, ni la hujan pertama aku kat Poland masa waktu2 macam ni.


Semoga hari aku hari ini diliputi rahmat Allah sepenuhnya sampai la hari menjejak 28hb, dan semoga berterusan sepanjang aku hidup. InsyaAllah. Pagi2 ni liat sikit otak nak jalan, mata pun dah macam batu belah batu bertangkup. Tunggu masa je nak tertutup. Tapi tidur subuh2 ni orang kata rezeki mahal (walaupun dah berhari-hari jugak la aku sengaja belagak kaya nak rezeki mahal).


Ouh, Mashi! Kalau ko baca ni, happy belated 20th birthday ye! Aku ingat dah nak wish semalam, tapi sebab semalam malas nak menulis so aku postpone kejap. Nak wish dekat Facebook dah aku tergedik deactivate FB kejap. Huhu. Selamat menjangkau usia 20 ye, exactly sebulan sehari lepas aku lahir! Semoga dengan bertambahnya usia, bakal bertambahnya amal dan iman. Semoga dengan bertambahnya usia, bertambahnya pengalaman, lagi2 dah nak fly ke Germany tak lama lagi kan. ^^ Semoga dengan bertambahnya usia, bertambah erat ikatan persahabatan. Semoga dengan bertambahnya usia, makin cepat menjejak era perkahwinan. Hoho. Cheesy dowh aku~

Ha, ni aku letak gambar yang lama ko ngidam suruh aku upload tu kan, tapi aku bab2 upload ni memang siyes malas. Tapi hari ni aku upload la, demi kau.


Even aku and Nada terkerat sikit, aku upload jugak sebab ko kata ko suka gambar ni.

Thanks Mashi, belanja Secret Recipe. Thanks Nada, belanja laksa. Thanks korang, mahu keluar dgn aku in short notice.

Budak montel pelahap!

Maaaaaanje!!

Selamat Hari Lahir Amirah Samat! Miss you!

P/s=kompilasi dua dalam satu dari Shiela yang malas update blog. Sekian dulu ye.

Thursday, September 23, 2010

There Were Times....

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.
Thursday, 23rd September 2010, 14 Shawal 1431, 1807.

There were times when you feel like you need nobody but your mother. There were times when you feel exactly like that. There were times when you would feel soothed listening to your mother just calling out your name. There were times when you would feel at ease just by saying 'emak'. There were times when even a father's child will feel like going to her mother.


And I am living in such time.

If only she's here. I would get irritated more than being happy I guess. I won't be appreciating her the way I appreciate her now. I won't be missing her this way. I won't cry so hard nowadays whenever I was reminded of her. I might live a life asking "Why does my mom can't be like everybody else's mom?"

No matter how, I am missing her. Her soothing smile, her warm hug, her typical-of-a-mother advices, her I-know-everything-because-I'm-a-mother attitude, her stupid giggles watching Hindustan movies every Saturday evening, her yelling whenever her children did things she didn't approve of.

There were times when you'll feel better in the presence of a mother-like woman. Your friends' mothers, your grandmothers, your aunts, even your friends with motherly attitude. But there were times when you just need the presence of your mother. And there were things a 20-year-old girl would only want to share with her mother.

I am living in such time.

Tuesday, September 21, 2010

Aku, Bulan dan...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Sekarang hari Selasa, 21 September 2010, 12 Shawal 1431, pukul 8:12pm.

Tengah tunggu masuk Isya' ni ha, pukul 8;31 japg. Telekung pakai solat Maghrib tadi tak tanggal2 pun. Haha. Ouh, kepada sapa2 yg selalu bukak blog ni dan internet dia laju mesti perasan yg aku letak lagu Sami Yusuf, Anything For You selama ni. Love song tu sebenarnya, lagu cinta Sami Yusuf terhadap isteri beliau. Sebab dah berbulan kot aku letak lagu tu, hari ni aku terasa nak tukar. Lagu baru ni tajuk dia Cry On My Shoulder. Aku baru nak suka lagu ni. Layannn~ ^^


Tadi lepas solat kat ruang tamu aku masuk carik stokin dalam bilik. Sebab nak ambik stokin je kan, aku pun malas la nak bukak lampu. Aku prefer test deria penglihatan aku dalam gelap tahap mana. Aku pun tiba2 terpandang la kat luar bilik, sbb aku tak tutup lg tingkap walhal time tu dah malam. Dan aku ternampak bulan yg dah nak bulat. Aku tgk tadi mcm dah bulat je bulan tu, tp sebab baru 12hb kan, aku anggap jela bulan tu baru nak betul2 bulat. Ceyh, aku ni mcm tak penah tgk bulan kan! Tapi dalam a few seconds aku tengok bulan tu sebelum aku tutup tingkap, aku macam rasa lain macam. Sedangkan kalau sebelum ni aku tenung bulan lama2 pun aku tak pernah rasa apa aku rasa dalam masa bbrp saat tu. Haa, kan ayat aku dah keling!


Apa aku rasa? Aku rasa bulan sangat cantik. Kat Poland ni jarang sangat la kan saja nak keluar malam2 tengok bulan ke bintang ke saja jalan2 ke, sebab sejuk. Dan even aku tengok dari dalam bilik aku je pun, aku rasa bulan, kat bumi bahagian mana pun cantik. Even bulan yang sebenarnya berlopak-lopak dgn kawah, dan tak dijadikan Allah sebagai makhluk yg dapat mengeluarkan cahaya, tapi bulan tetap dipandang cantik. Sebab Allah jadikan matahari sebagai teman kepada bulan. Matahari akan pinjamkan cahaya dia dekat bulan, so that orang kat bumi akan dapat kenal siapa bulan. Bulan mungkin tak sekuat matahari, tapi kita acknowledge existence bulan kan.

Sepanjang aku praktikal kat Hospital Daerah Yan dulu, one of the things yg aku belajar adalah "Dalam dunia ni, there's no such things as mistake. Because everything happened for a reason." Orang kata ada masa tu kita diberi peluang kedua untuk betulkan balik kesilapan masa silam kita. Bagi aku, peluang kedua bukan untuk betulkan balik kesilapan kita yang dulu2, peluang kedua adalah supaya kita buat yg lebih baik dari yg dulu. Kesilapan tak pernah berlaku sbb kecuaian manusia, kesilapan berlaku sbb itu adalah ketetapan Allah yang ada macam2 sebab kenapa Dia jadikan keadaan tu sebegitu.

Sebagai manusia, kita langsung tak ada hak untuk mempersoalkan apa yg terjadi. Walau kadang2 tu, kita tak dapat elak untuk tunjukkan sifat kita yg serba lemah. Kadang2 kita merungut dan mengeluh, kita mempersoalkan "kalau dari dulu dah mcm tu, mesti takkan jadi mcm ni skrg." For now, aku lebih suka jadi pemerhati. Pemerhati terhadap nasib sendiri. Bukan aku nak reject yg usaha adalah cara untuk mengubah nasib, tapi kalau usaha tu buat aku semakin hari semakin mempertikaikan keadaan aku sekarang, baik aku just follow the flow kan. Kang nanti kalau hasil yg aku dapat selepas berusaha tu tak mcm yg aku nak, dah tambah lagi satu benda dalam list
perkara2 yg aku pertikaikan. So baik tak payah!

Life is no Proposal Daisakusen. You can't change what you've done. But you can acknowledge them, so that you'll appreciate your present more and more. We are here because our past was how the way they were.

Friday, September 17, 2010

Hari itu hari Isnin. Isnin yang tenang dan damai. Tapi hatinya tak setenang hari yang baru sahaja bermula itu. Dia gelisah. Dia sedih. Sekejap2 dia berlari masuk ke bilik. Sekejap2 dia duduk pula di ruang tamu. Beg bagasi 24" ternganga luas di depan mata. Selesai solat subuh, ayahnya merapati.

"Abg Zami nak datang pukul 8. Cepat2 la simpan barang tu."

Peringatan ayahnya mengusutkan lagi kepala yg sedia kusut. Apa sahaja yg dilakukannya hari ini dikerjakan hanya sekadar separuh hati. Dia berat hati sebenarnya, mahu meninggalkan keluarga, mahu meninggalkan rumah yang selama ini menjadi saksi pada 20 tahun hidupnya. Rumah yg merupakan satu-satunya tempat yg masih kekal kukuh akan memori arwah ibunya. Dia meluaskan pandangan ke segenap isi rumah. Sayu.

Bandar Kangar sesak. Hari raya ketiga. Mereka yg pulang beraya sudah mula kembali ke bandar semula. Stesen bas Kangar juga penuh dengan bermacam-macam jenis manusia. Lumrah. Yang menghantar selalunya 3x ganda jumlah yang dihantar. Dia hanya bersama ayahnya. Bas Transnasional WNX 2606 dipandang sepi. Terasa berat kaki ingin melangkah masuk ke perut bas yg bakal menghala ke Shah Alam itu.

"Pak jaga diri elok2 tau."

Ayahnya hanya tersenyum kecil sambil mengangguk. Ditahan dengan segala kudrat agar mutiara jernih dari kedua belah mata tidak tumpah di hadapan ayahnya itu.

9:56 pagi. Dia bergerak ke seat 6A. Ayahnya melambai dari luar bas. Dan saat itu, air mata yg sedaya upaya ditahan tumpah jua sedikit. Ayahnya ketawa kecil dari luar, masih kekal melambai dalam kalangan manusia lain yg turut sama menghantar ahli keluarga masing2. Kangar masih sesak.

Saat bas Transnasional itu belok memasuki jalan raya yg penuh dengan pelbagai jenis kenderaan yg bersesak-sesak, dia terpandang akan kereta MyVi hitam di barisan paling hadapan. Si pemandu kelihatan melambai ke arahnya. Ah, dia! Dia yg terperangkap dalam kesesakan lalu lintas bandar Kangar yg luar biasa hari itu ketika dalam perjalanan ke stesen bas untuk menemuinya.

Dia membalas lambaian si pemandu. Tanpa sedar, dia sudah teresak-esak menangis. Mp3 di telinga cepat2 dipasang ke volume paling kuat agar tangisannya tidak sampai ke telinga sendiri. Terkilan. Si pemandu hanya mampu dilihat dari jauh. Terkilan. Wajahnya yg basah dengan air mata adalah wajah terakhir yg dilihat oleh si pemandu. Tangisannya masih lebat saat kereta MyVi semakin mengecil dari pandangan.

Perlahan-lahan zip backpacknya ditarik, dikeluarkan buku tebal hijau sebesar tapak tangan itu. Tidak dipedulikan langsung akan tanggapan perempuan yang berkongsi seat kembar di sebelahnya. Apa yang difikirkannya saat itu hanya untuk menenangkan hati yang semakin sayu.

Dan saat itulah matanya tertancap pada ayat pertama pada muka surat yg mula2 dibukanya secara rawak itu.

"Kami berfirman,"Turunlah kamu semua dari syurga! Kemudian jika benar2 datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barang siapa mengikuti petunjuk-Ku, tidak ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak bersedih hati."" -2:38

Dan tangisan yg semakin reda bermula semula. Tangisan yg bukan lagi kerana sayu terpaksa berjauh dengan keluarga. Tangisan yang bukan lagi kerana terpaksa meninggalkan bumi Malaysia. Tangisan yang bukan lagi kerana terkilan dihantar sahabat hanya dengan pandangan mata. Tapi tangisan kali ini...terzahir dengan 1001 makna yang berbeza.

Thursday, September 16, 2010

Witamy w Polsce! ..again..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni hari Khamis, 16hb September 2010, 07 Syawal 1431, pukul 05:36 waktu Poland...

Ye, saya dah balik Poland. Alhamdulillah, selamat sampai walaupun totally worn out lepas perjalanan Perlis-Subang-KLIA-Heathrow-Warsaw-Lodz. Sini suhu baru cecah 12, tapi agaknya shocked dgn perubahan cuaca yang sangat mendadak kot. Kulit ak yang lebih sensitif dari hati aku dah start gatal2 sejak dlm MAS lagi. Sekarang ni sbb aku selalu garu2 dah berlopak-lopak dah tgn aku. T__T

Erm, takde benda pun nak cakap, just nak rasmikan update kali pertama selepas balik Poland for the 2nd time! Cewahh.. Ouh, buku2 utk nak belajar nanti tak beli lagi, dah la aku sorang je belum beli. Nanti nak kena turun Warsaw pulak, tapi before tu, ada retake Biophysics menunggu. Doakan doakan doakan pleasee!! ^^

2nd year dah takleh main2. 1st year mmg la aku banyak main, melagha dgn movie semua, tahun ni killer subjects bukan setakat satu, dua..tp almost everything dah keluar aura membunuh. Haihh, jauh lagi perjalanan woi, jangan stress awal sangat!

Orait, tak mahu bebel panjang2 lagi. Hari ni banyak benda kena settle despite banyak juga Biophysics yg belum baca. When i say banyak, i mean LITERALLY A LOT!! Huhu. Walaupun sejuk, autumn is always my favourite season. salam rindu untuk semua...

Friday, September 10, 2010

Welcome Aboard Syawal!

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Hari ni 10hb September 2010, 01 Syawal 1431, pukul 09:06am kat Malaysia.

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat islam yang tersinggah kat sini!! Orang beraya pergi ziarah rumah orang, aku beraya depan laptop. Good for you. Okey2, kejap lagi kena keluar la ni. Nak pergi kubur Mak, nak pergi rumah Tok, Wa semua insyaAllah. Dan nak kena balik study biophysics T__T

Selalu kalau raya ni orang sambut dengan segala benda baru. Baju raya baru, kasut raya baru, langsir baru, and the list goes on and on. Tapi bagi aku raya tahun ni ada satu je yang baru. Bulan baru, Syawal. Yang lain semua lama. Tapi Aidilfitri bukan tentang memperagakan segala benda baru yang cantik2. Aidilfitri never means that. Tu kalau nak translate Aidilfitri dari maksud yang sebenar-benarnya la kan, bukan berdasarkan definisi rakyat Malaysia yang semakin hari semakin menjadikan Aidilfitri sebagai hari yang disambut kerana adat.

Aku tak nak la raya2 ni menulis pasal benda2 yang mengkritik ke, berbaur negatif ke apa. Aku mana reti nak kritik2 ni kan. Aku tak pernah salahkan mana2 pihak, apa yang aku tulis adalah pendapat aku semata-mata. Aidilfitri tu hari untuk kita bersyukur. Sebab kita berjaya berperang dengan nafsu for a whole month, lalu dijadikan 1 Syawal sebagai hari untuk kita bersyukur sebab Allah panjangkan umur, dan Allah permudahkan kita menelusuri hari2 dalam Ramadhan dengan penuh sabar dan hikmah.

Aidilfitri jugak bagi aku adalah hari untuk kita muhasabah. Ramadhan tu Allah limpahkan berkat, kepada siapa2 yang mengejar pahala. Tapi mungkin ada sesaat sepanjang Ramadhan tu yang kita tergelincir sekejap daripada niat mahu mencari keredhaan Allah. Mungkin ada sesaat kita terlampau fikir nak buka puasa makan segala jenis kuih dengan lauk kat bazar Ramadhan tuh. Lalu Allah jadikan Syawal supaya kita boleh pandang balik bagaimana amal dan ibadat kita sepanjang Ramadhan. Supaya apa yang baik kita boleh kekalkan hingga sampai Ramadhan tahun depan (dengan izin Allah), manakala yang tak berapa nak baik kita cuba tinggalkan dan diganti dengan yang lebih baik.

“Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya Nabi saw telah bersabda : “Apabila datangnya Ramadhan, maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dirantai/dibelenggu para syaitan”.

Aidilfitri juga sepatutnya hari untuk kita menginsafi diri sendiri. Macam ayat dalam surah ar-Rahman yang Allah ulang banyak2 kali tu, Ramadhan ni adalah salah satu nikmat yang Allah bagi pada kita. Kita nak ke, kita tak nak ke panjang umur kita jumpa jugak dengan Ramadhan ni tiap2 tahun. Ramadhan ni bulan yang kita boleh nampak dengan jelas kasih sayang Allah. Allah beri kita tarawih, yang langsung tak ada pada bulan2 lain. Allah bagi lagi Lailatul Qadr, yang lebih baik dari 1000 bulan, Allah buka pintu syurga, Allah belenggu syaitan, dan Allah mustajabkan doa orang2 yang berpuasa; to name a few la kan.

Berlalunya Ramadhan adalah sesuatu yang patut kita tangisi. Entahkan berjumpa ke tidak kita dengan Ramadhan yang seterusnya. Berlalunya Ramadhan adalah sesuatu yang patut kita renungi. Apa yang kita lakukan sepanjang sebulan itu yang bakal menjadi saham pada akhirat nanti? Untuk mereka yang benar2 mencari redha Allah sepanjang sebulan itu, sesungguhnya Ramadhan ada barakahnya yang tersendiri. Ramadhan mampu mematangkan kita, Ramadhan mampu membesarkan kita, Ramadhan mampu meluaskan pandangan kita, Ramadhan mampu melahirkan kita yang serba baru, Ramadhan mampu mengecas sekaligus menaikkan tahap amal dan iman kita.

Dan berdoalah agar segala amal ibadat yang kita lakukan dalam mengejar pahala sepanjang Ramadhan tu mampu kita maintain sampai kita berjumpa Ramadhan yang seterusnya insyaAllah. Macam apa yang aku dapat bila baca LangitIlahi; penurunan iman tu adalah satu dosa. Kita tak ada ukuran yang tepat nak tentukan hari ni iman kita level mana, kita hanya mampu agak2 je berdasarkan amal kita, oleh itu sekurang-kurangnya kita berusaha untuk beramal agar iman kita tak jatuh. At least kalau iman terjatuh jugak, ada la alasan nak jawab kat akhirat nanti, "aku dah try dah tak nak bagi dia jatuh."

Dan macam aku dapat di LangitIlahi jugak, Allah itu membolak-balikkan hati manusia. Tak semestinya hari ini kita macam ni, esok lusa kita masih maintain macam ni. Semua boleh jadi in a blink of an eye. Oleh itu, berdoalah agar pembolakan hati kita bakal mendekatkan lagi diri kita kepada matlamat mencari redha Allah dan kepada destinasi syurga. InsyaAllah.

Peringatan juga kepada aku yang tengah fikir nak pakai baju raya tahun bila bagi jadi baju raya tahun ni. Walaupun nampak gaya kena pakai baju kurung dengan sport shoes, harung jela. Ouh, maaf la, terwarna-warni pulak entry kali ni, ganti lampu lip lap lip lap yang tak pernah pun dipasang kat rumah ni. Okey lah, at least blog aku ada mood raya sikit bila ada lip lap lip lap ni kan.

Salam aidilfitri semua!! Aku nak mintak maaf, kalau ada penulisan aku dalam blog ni atau dalam blog2 aku yang lain sama ada yang masih wujud atau tak yang mungkin ada mengguris perasaan pihak2 tertentu, sama ada yg aku sengaja ataupun tanpa sedar. Maaf juga atas segala tindak-tanduk mahupun kata2 aku yang mungkin melukakan mana2 pihak, sama ada secara maya ataupun dalam dunia sebenar pada bila2 masa sekalipun. Halalkan segala-galanya boleh? Kalau tak boleh halalkan atau nak aku mintak maaf depan2 ke, bagitau. Okeh, mahu pergi siap2. Nak jumpa Mak! ^^

P/s=rujukan:anzsensei, langtilahi

Monday, September 6, 2010

Takda benefit kalau baca pun...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
06 September 2010, 27 Ramadhan 1431, 10:38pm.

I am definitely ashamed of myself for talking and thinking about duniawi while I am supposed to fill the remaining days of Ramadhan with amalan and ibadah. Astaghfirullahalazim. Tahun depan tak tentu lagi boleh jumpa balik ke tak Ramadhan ni. Jangan la nak berlagak macam umur kau panjang sebab genetik dalam family memang semua umur panjang.

Hidup ni, jauh sekali dari kehidupan yang dipotretkan dalam novel2 atau drama2 atau movie2. Kalau novel, drama, atau movie tu, memang sebelum siap lagi pun dah ditetapkan siapa hero dan siapa heroin, apa konflik dan bagaimana penyelesaiannya. Tapi dalam hidup, yang kita tahu kita adalah watak utama. Aku heroin, tapi aku tak tahu bila masa hero nak muncul, entahkan knight in shining armour entahkan mamat karok kat tepi jalan. Konflik dalam hidup pulak bukan setakat satu terus jumpa jalan penyelesaian, bukan jugak masalah bertimpa-timpa macam dalam drama Melayu sampai nak tengok pun dah tak sanggup sebab kesian dengan hero yg bukan je dah jatuh ditimpa tangga, malah tergolek lagi atas tanah lagi digelek lori dan dimakan burung. *sigh*

Hidup ni, walaupun dikatakan cuma satu perhentian, tapi merupakan satu perhentian yg penting. Perhentian yang bakal menentukan mana pulak destinasi kita selepas di situ. Dan dalam perhentian hidup ni, macam2 la boleh jadi. Sebab macam2 boleh jadi la Allah bagi kita Quran dan sunnah untuk kita pegang kan. Hidup ni melibatkan perhubungan, bonding, relationship dan apa2 jela yang sama waktu dengannya.

Hidup bukan sorang2. Orang kata, kita datang ke dunia dari perut mak sorang2, nanti nak mati pun dalam kubur sorang2. Tapi bila tengah hidup, kita bukan sorang2. Dalam islam sendiri pun dah ditegaskan tentang kekuatan dan kebaikan berjemaah. Sebab hidup bukan nak ambik kisah hubungan kita dengan Allah je, hidup jugak perlu kita titik berat pada hubungan dengan manusia.

Hidup kena ada ukhwah. Kena ada kesepakatan. Kena ada rasa sayang pada saudara seagama. Hidup dalam jemaah kena pandai bawak diri. Kena pandai jaga hati. Kena ada tolak ansur. Kena amalkan konsep give and take. Kena terima buruk baik, dan pada masa yang sama berusaha untuk memperbaiki dan improve diri dan orang lain.

Dan kalau tiba2 ada orang terasa dengan kita, macam mana orang yg hidup dalam ikatan ukhwah sebegini akan react? Perlukah dibiarkan, takut kalau nanti nak membalas sekadar menambah minyak ke dalam api? Perlukah dipertahankan bermatian-matian bahawa kita bukan berada di kedudukan pesalah, walaupun hubungan itu mungkin bakal retak yang menanti belah? Tak pun, perlukah beralah, sekalipun tindakan itu hanya menambah garam pada luka yang sedia berdarah? (okey, adakah peribahasa yg last sekali ni? huhu)

Okay, puas sudah bermadah, merapu dan mengarut. Masalah tak selesai jugak walau blogging 8jam sekalipun, tapi dapat la clear sikit mind yg tadi dah diselaputi kabus tebal. Hoho. Maaf, tambah lagi satu entry tak bermanfaat.

Saturday, September 4, 2010

Lalala.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
04 Ogos 2010, 25 Ramadhan 1431, 12:29pm...

Dengar lagu raya pun tak ada apa2 perasaan. Agaknya sebab aku kat Malaysia kot. Dulu time nak sambut raya haji dekat Lodz pun tergedik-gedik mintak mp3 audio takbir raya dari Fadh, dengan planning buat nasi lemak semua. Haha. Tempat pun memainkan peranan eh.


Sapa2 yang tengah cuti tak ada keja, ataupun yang tengah cuti tapi ada kerja tapi buat2 macam tak ada kerja macam aku, kalau ada masa terluang lebih2 sikit tu kan sila la visit
[SINI]. Cerita baru dari penulis Hlovate sempena Ramadhan, "Contengan Jalanan [Ramadhan] Fend". Cerita dia santai je, biasa2, tapi sedikit sebanyak dapat jugak reflect balik diri sendiri tengah2 bulan puasa ni. Cerita tentang mereka yang tengah cari erti hidup.

Berapa hari lagi eh nak raya? Aku dah lost count, sebab focus sangat countdown nak balik Poland and countdown nak retake Biophysics. Patut tak aku rasa happy nak balik Poland eh? Poland tu bakal jadi medan perang aku at least untuk 6 tahun. Siapa sangka kan, dekat negara yang majoriti penduduknya menganut agama Kristian, yang baru langkah setapak dah nampak macam2 bentuk gereja...yang seumur hidup selama ni aku tak pernah terfikir pun nak jejakkan kaki, tapi negara tu yg buat aku feel safe and secure.


Ada bunyi macam pengkhianat negara tak? Baru pergi tak sampai setahun dah berani buat statement macam tu! Haha. Allah sendiri cakap dalam Quran kan, bertebaranlah kita di atas muka bumi ni mencari rezeki Allah. Bila kita gerak keluar dari zone selesa kita, baru kita dapat compare and contrast. Tak kira la dah berapa kali aku dengar people saying going to Poland was a mistake, bagi aku there's no such thing as mistake.


You have to experience it yourself to understand. Hanya mendengar dari mulut2 manusia tak sama dengan keadaan bila kita mengalaminya sendiri. I should start packing about now, and list all the things yg nak bawak balik sana. 80% of my bag penuh dengan makanan, segala belacan ikan bilis semua. Citarasa aku masih lagi ketimuran, tak kira la berapa tahun aku di barat. No wonder sampai sekarang pun aku tak lalu nak makan pizza. ^^