Thursday, November 29, 2012

#214 - al-Fatihah part 1

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

Assalamualaikum wbt. 

Before anything else, I'd like to promote a blog of a friend of mine. Here it goes. Just click the words below.


If you did click it, open it and read it..you may probably know by now that she's a mere human. Just like me, a girl struggling to live searching for Allah's blessings. She's not perfect (of course, no one is), yet she is one of my dearest friends and I respect her for her extraordinary spirits. Please do support her and follow her, for she is new to the blogging world and I believe there will be a lot to gain by reading her blog. And if you know her, I'm sure you'll love her. InsyaAllah. :)

***

It's 6:09am right now. I have a clinical class about tuberculosis in about 2 hours from now. Anyway, it's not TB that I wanna talk about.

***

Have I ever told you that my house here is called Fatihah w Lodzi? It is wrong grammatically because it comprises of two different languages. 'Fatihah' (arabic) which..you know what it means right? And 'w Lodzi' (polish) which means 'in Lodz'. So basically, we (me, Pidah, Fadh, Yuyu) thought about us being the first batch to be sent to Lodz (little did we know at that time that we are not just the first, but also the only), and Fatihah just seemed like an appropriate name.

And it still is appropriate despite the grammatical error. I so love my Fatihah w Lodzi and the people inside it! ^^

***

Just like the first surah in the holy al-Quran, al-Fatihah. It is the first surah, the opening to another 113 surahs to come. It is not only the first, but it is also such a special surah that without this surah, none of our solat will be accepted. Why is it so special, that we recite it at least 17x/day?

Here's one of the many reasons.

Al-Bayhaqi quotes al-Hasan who said, "It (al-Fatihah) sums up the Quran."

Whoever understands the real meaning of Al-Fatihah will understand his/her purpose of life, I shall say. Understanding, not as in the literal translation from verse 1 to verse 7. But understand why Allah started the surah with basmalah, then alhamdulillah and ended it with wa ladhallin. (forgive my roman spelling for the arabic words) Understanding why was this word was used instead of that, why did this word come first before that etc etc. If you understand it, I believe we will have a different feeling when reciting it in our solat.

InsyaAllah, whatever I know, I shall share it here. So that whatever I know, everyone who reads this will also know. 

I believe that most of you (if not all) already remember the literal translation of al-Fatihah. If you don't, here's for you. [Makna Surah al-Fatihah] InsyaAllah for my next post, I'd like to share what I understand from the surah. So that we will be able to have the appropriate feeling when reciting it. This should be a very special surah to us, that's why we read it everyday. 

But for now, take some time to think. Why is al-Fatihah so special? Why is it that this is the surah chosen to be recited in the solat? We memorized it since we were a mere 6-year-old, do we really understand what it wants to tell us after all this years?

Wednesday, November 21, 2012

#213

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Hm. Nak belajar membaca dan menulis balik. Semoga Allah permudahkan. 

Malam ni rasa macam free sikit. Fuhh. Bahaya sangat la bila ada masa terluang ni. Ringan je tangan nak klik link yang bukan2. Huhu. T__T 

You know how when people talk about love, they used to say things like, "I will die of a broken heart." "I'm heartbroken." Or things similar to that? I learnt of a disease that is connected to a broken heart. A rare disease called Takotsubo cardiomyopathy. Or a broken-heart syndrome.

Hari ni belajar satu lagi syndrome. You know when people in love used to say things like, "You made my heart skip a beat."? Well, there's a syndrome called sick sinus syndrome. In this syndrome, you heart does skip a beat. Or beats. Eheh. I think it's so cool to relate love with diseases. Eheh. 

Seronok sangat bila masuk clinical year ni. Dapat deal directly dengan patients. Dapat belajar banyak sangat benda dengan Polish people. Orang2 Poland ni sangat rajin dan sangat pandai, yang melimitkan dorang just bahasa perantaraan. Kebanyakannya kat Poland ni study dalam bahasa dorang sendiri. Banyak je doktor2 kat sini yang buat segala macam researches and publish books, tapi in Polish. Dan dorang ni sangat eager untuk berkongsi ilmu dan mengajar kita. 

Alhamdulillah sangat dipilih Allah untuk ke Poland. Banyak sangat diri sendiri berubah since datang Poland ni. I will just gonna keep rambling about stupid stuffs if I continue writing, so I better stop here. 

***





This is another random entry. Sorry that it's random. Eheh. 

Tuesday, November 20, 2012

#212 - randomly written.

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

It's 20th of November 2012, 6th of Muharram 1434, 9:41pm.

Dear you (who are reading) and myself (who is writing),

I'm heartbroken today. Period. 

***
Dear you (who are reading) and myself (who is writing),

Let's be mature for a short minute and talk about something serious. Globally serious. It's all over the world; as in literally all over the world. In Facebook, people are talking about Gaza. In twitter. Hundreds of blogs. Demonstrations were held in many places throughout the globe. Even in Warsaw. It shows that this Palestine-Israel conflict is no longer a religious issue between Muslims-Jewish. It's a humanity issue. Quoting a friend's post on Facebook; 

"You don't need to be a muslim to pray for Gaza. You just need to be a human. Have some mercy."

And I personally believe that the victory is going to be ours soon. This is not a new issue. It's been going on for decades. Let's pray and hope together that whatever we feel towards Gaza and the Palestinians as a whole is not a just a fling, a short-lasting feeling that will eventually fade away. We are indebted towards them the Palestinians. Baitul Maqdis is not something that belongs to the Palestinians; it belongs to the Muslims. Yet we let them fight for it and what do we do outside the ring? Do we even have the slightest effort to care about what's going on?

***

Dear you (who are reading) and myself (who is writing),

It doesn't feel right to talk about myself today, because I completely realize that the world doesn't just revolve around me. But, somehow I just realize that I'm changing, thanks to the world's most retardest bestest friend who happens to be my best friend. And soulmate in a way. :) 

Alhamdulillah, praise and gratitude to Allah. Being a 4th year is hard, tiring, stressful and busy. Yet, I enjoy my life right now more than my first three years in Poland. :) The tarbiyah directly from above is also getting harder, but it gets us one step closer to Him.

**********************************

Thursday, November 15, 2012

#211 - Happy New Hijrah Year!! ^_^

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Assalamualaikum wbt. ^_^

Bagus la kalau sibuk. Sekurang-kurangnya, masa kita tak banyak habis buat benda2 lagha yang entah apa2. Bagus la kalau sibuk. Masa kita terisi sepenuhnya. Bagus la kalau sibuk. Nanti dekat Mahsyar bila ditanya Allah sudah ada alasan konkrit untuk apa masa kita digunakan. 

Tapi tak bagus juga bila sibuk. Tak bagus untuk orang yang tak pandai organize masa sendiri. Dan bila tak pandai atur masa sendiri, maka hampir sebulan jugak la blog ni kena abandoned. Huhu. I'm so sorry http://shielasaad.blogspot.com/. I am at fault. T__T Masuk tahun keempat tak stress mana, cuma penat melampau sikit la. Sibuk. Dan terkejut dengan kesibukan yang tiba2. Masih menyesuaikan diri dengan definisi sibuk itu sendiri. Semoga Allah permudahkan, insyaAllah.

Kalau tak kerana message mengejut seorang sahabat di Facebook pagi tadi, agaknya blog ni masih penuh sawang dan habuk. Jazakillah khairan katheera untuk sahabat itu. Allah mengirim dia untuk memberi teguran secara halus ke atas diri ini. :)

Kepada yang sibuk, tak kisah la betul2 sibuk atau merasakan diri sibuk atau sibuk menyibukkan diri, at some points, berhenti sejenak dan pandanglah sekeliling. Dunia ini bukan cuma ada kita. Ada manusia lain yang sama2 mendiami bumi. Hidup bukan sekadar perlu peduli diri sendiri. Hidup juga untuk saling membantu dan saling mengisi. 

Untuk saudara2 di Palestin, Syria, Rohingya...seluruh dunia amnya. Semoga Allah memberkati setiap satu perbuatan kita. Semoga perbuatan kita tidak menjadi penyebab kita terlempar ke dalam neraka. Semoga perbuatan kita Allah kira sebagai ibadat yang memberatkan timbangan pahala. Biarlah kita dilontar kata2 kesat, batu mahupun peluru, Allah ada bersama kita. 

Percaya pada janji Allah, yang kemenangan itu semakin mengahampiri. Persiapkan diri. Perbaiki diri. Agar nanti kita mampu sama mendabik dada berkata, kemenangan ini, aku juga ada saham di dalamnya!


Happy New Hijrah Year!! ^_^ 1 Muharram 1434H. 

Tuesday, October 23, 2012

#210

In the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

Assalamualaikum wbt.

It's a good thing that blogspot doesn't allow us to record and post screams and yells, because my blog would have been flooded with that if it does. 

Today was a day mixed with thousands of feelings, but I guess the day ends nicely. 

I used to doubt people's promises. I doubted whether they meant it when they promised. I doubted whether they would fulfill whatever they promised. There have been, not one but more people, breaking their promises to me. And so it was hard for me to trust people. As a whole. But someone changed that, and I just realised it today. Because I trusted her promise, I am able to control my emotions and be the rational me. Yes, she changed me in a way and I am grateful that Allah sent her to me. 

Tarbiyyah also changed me a lot.



Narshiela Saad now is different from Narshiela Saad three years ago. Thanks to Poland. Thanks to all my sisters in islam here. Thanks to my beloved housemates. Thanks for the usrah every week; the daurah and the jaulah. Most importantly, to Allah who led me to this path. 

I changed. And I'm happy with the changes. Alhamdulillah. I want everyone that I love to feel what I've been feeling. Allah, please guide them to You. 

"If Allah desires good for someone, He gives him understanding in the deen. Knowledge is gained by learning." -hadith Bukhari & Muslim.

Monday, October 8, 2012

#209 - .....

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt. 

My heart feels dry. There is too much duniawi in it, I believe. 

My heart feels dirty. There is too much jahiliyyah in it, I believe.

But people are never too late unless they are dying, aren't they?

We can change. We have the capabilities to change. Allah is The Most Adl of All. He wouldn't give us something we aren't able to face.

And reminding myself, quoting Hlovate, "Al-Quran is the best balm." It keeps you calm. It guides you through the darkest night before the dawn. 

Yes, people go through ups and downs. People are not perfect, that's why we don't worship people. 

I have flaws, but I am trying to be as good as I am capable of, because they are people out there, around me, that need me to keep trying.

I have flaws. Correct me when I'm wrong. For whatever flaws you see in me, see it as Narshiela Saad's flaws because she is a weak human that still needs guidance to be better. Please do not see it as a Muslim's flaws because my religion is perfect and it is me that haven't been able to practice my religion as a whole. 

I feel empty. And yes, al-Quran is the best balm. Indeed.

"Only in the remembrance of Allah that the heart will find tranquility."

Monday, September 24, 2012

#208 - nonsense

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Assalamualaikum wbt.

#np Planetarium-Ai Otsuka

Lagu slow and sentimental. Jadi faham-faham la, ini entry emo. Hehe. Tak baca pun tak apa. 

Rindu sangat dekat Nur Zatil Aqmar Abdul Wahid. Allah. Masa dia kat Malaysia, pernah je berminggu-minggu tak contact sebab kadang-kadang dia exam, kadang-kadang aku exam, kadang-kadang saja tak nak contact. Tapi sekarang lain. Sebab kalau dia kat Malaysia, bila teringat je nak contact, bila-bila pun boleh contact. I know she's always there. Tapi sekarang lain. Dekat Facebook ada je nampak kawan-kawan dia yang sama-sama ke India tu update status and stuffs, but dia tak pernah online. Or dia online, just tak contact aku? Entah. Allah ada untuk jaga dia, kan. She is fine. Though not always, I know at least once she must have thought of me. Haha. Goshh, makan kata-kata sendiri. Dulu aku jugak pesan dekat Zatil jangan rindu aku. Ni dah terbalik ni. 

***

Aku ada seorang sahabat baik. Dia ni payah sungguh nak cakap dia sayang aku. Kadang-kadang aku terasa jugak. Aku ni jenis yang kalau aku sayang, aku suka luahkan dan aku suka tunjukkan. Tapi sebab dia yang macam ni, aku sedikit sebanyak berubah jugak. Aku masih suka meluahkan dan menunjukkan, tapi aku dah takut nak buat. Takut orang rasa rimas bila aku cakap aku sayang. Tapi pernah satu kali tu, aku cakap aku sayang dia. Dia balas, dia tahu. Itu ja cukup untuk buat aku rasa lega. Kalaupun aku dah tak cakap, dia tetap tahu aku sayang dia. Persahabatan aku dengan dia ni semenjak akhir-akhir ni macam tak berapa nak stabil. Tak la akhir-akhir sangat pun, semenjak setahun dua ni? Sebab aku makin sayangkan dia, jadi aku cepat terasa dan jealous. Tapi aku rasa apa yang aku alami sepanjang dua tahun ni perlu. Sebab semua ni buat aku lebih matang untuk handle masalah aku. Kalau dulu, bila terasa je aku tunjuk aku terasa. Tapi sebab dia, aku membesar. Dia buat aku faham kat mana practicality di sebalik kata-kata "aku sayang hg sebab Allah". 

***

Haru sungguh aku merapu. Blog ni teman setia aku. Dia jadi saksi turun naik kehidupan aku. Malah, turun naik iman aku pun dia jadi saksi. Bila aku baca balik entry lama-lama, aku boleh recall balik masa tu macam mana keadaan aku. 

***

Kalau Nadirah Hasanah baca ni: aku terharu sangat bila hg ambik berat pasal aku. Thanks, sahabat. Cuma, jangan terlalu risaukan aku okay. Aku tak rasa aku layak untuk buat hg risau. Hg dah banyak memberi, dan aku takmau lagi menerima tanpa bagi balik apa-apa dekat hg. Terima kasih Nadirah Hasanah. 

***

When it comes to promises, ada beza tak antara janji orang lelaki dengan orang perempuan? Ada tak orang yang melafazkan janji with the intention of not fulfilling it? Aku tak suka orang beri aku harapan, berjanji itu ini, sebab itu buat aku ada expectations. Dan bila harapan dan janji tu tak ditunaikan, aku sedih. Dan aku bukan jenis yang mudah lupa. Mak pernah cakap, kalau something tu jadi, Shiela ni 100 tahun pun dia tak lupa. Aku takut aku berdendam. Aku takut aku benci orang yang melafazkan janji tu.

...................

Sunday, September 16, 2012

#207 Hari Besar Mereka.

Ehem. Ehem.

Dengan nama Allah, Tuhan yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
Assalamualaikum wbt. 

Fuhh, it's been...about 2 months and 2 weeks since last post. Memang sungguh2 saya bercuti tahun ni, tak langsung melawat dunia maya untuk berceloteh sebagai satu cara escapism yang memang sebati dengan diri sendiri. 

Dan bila sudah lama berhenti menulis, mahu memulakan semula tu agak susah. Enjin dah berkarat. Mahu menulis, ada benda yang ingin diukirkan di sini namun tiada drive untuk menulis. Okay, itu semua alasan. 

Saat ini, 7:58am waktu Poland. Di Malaysia sana, seorang sahabat sedang kelam-kabut di LCCT. Sahabat yang bakal meninggalkan bumi Malaysia untuk bermusafir mencari ilmu hingga ke India selama lima minggu. Semoga Allah permudahkan urusan. Semoga perjalanan ini mendapat redha dan barakah Allah, dan semoga sahabat seorang ini pulang sebagai seorang manusia yang lebih baik dari segala segi. I wish I was there in LCCT. Saya pernah menjadi manusia yang meninggalkan mereka melambai di balai berlepas tapi saya belum pernah menjadi manusia yang melambai di balai berlepas. Satu hari nanti mungkin. Melambai anak yang bakal mengikut jejak ibunya belajar di luar negara? Cehh. Jauh berfikir. Namun, ameen. 


Meet my retarded bestfriend forever, fillah. Sayang banyak2 la dekat hg. For living up to my wavelength (haha). For all the arguments and the emotional days. For being you and accepting me the way I am. For being just as retarded. And for choosing medic so that I have someone to refer to in future.

Hari ini juga hari besar buat salah seorang sahabat yang rapat dengan saya. Tahniah untuk sahabat ini, akhirnya mengikat ikatan pertunangan dengan lelaki pilihan hati. Cewahh. More like, pilihan ibu yang akhirnya menjadi pilihan hati. Hehe. Style sangatlah bertemu jodoh macam ni. Orang yang bercinta dan kemudian berkahwin ni too mainstream, ye tak? And we are so not mainstream, aren't we? Eheh. Anyway, semoga Allah memanjangkan jodoh sehingga ke jinjang pelamin, seterusnya sehingga beranak-pinak, bercucu-cicit, bahagia sampai dah bongkok tua, dan terus-terusan bahagia sampai ke syurga.

Hari besar untuk dua sahabat yang banyak membantu saya menjadi saya yang sekarang. Tahniah sahabat-sahabatku. Berjaya menaiki satu lagi anak tangga dalam menjadi individu muslim yang lebih baik. InsyaAllah doa saya bersama kalian, sepertimana saya mengharapkan kalian untuk ingat menitipkan saya dalam doa kalian. 

Monday, July 2, 2012

#206 the journey home.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.


Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah! Rasa tak puas kalau cakap sekali, kena cakap 4x baru puas. :) Alhamdulillah dah selamat sampai KLIA, Malaysia tercinta. Happy sungguh dapat balik summer holiday even ini bukanlah kali pertama pun balik bercuti. Hehe.

Perjalanan pun belum selesai, still ada another flight to catch to Kedah in about 4 hours. Tapi nanti balik dah tak ada internet, jadi inilah masanya nak berblogging selagi masih berkesempatan. :D


Dalam train Lodz-Warszawa. The unintentional captured sunset.

In Warszawa Centralny, waiting for Thohirah.

Here Thohirah is. :) Plac Kultury, one of the significant symbols of Warszawa.

Frankfurt International Airport. Mata hanya mencari-cari apa2 yang berkenaan Malaysia. ^^

With Kak Syuhada of Germany. First time seeing each other, yet thank you Kak Syuhada for feeding me. Hehe.

Masih ada lebih kurang 6 jam sebelum sampai rumah. Semoga Allah permudahkan! Masih ada 6 jam hendak berdoa. Doa musafir ni kan powerful sikit kan. Hehe.

Thursday, June 28, 2012

#205 Happy Birthday Abang!

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Happy birthday abang. :)

Abang dah 25 tahun. Kalau dengar cerita Pak masa balik cuti hari tu, umur 21 Pak dah ada rumah dan tanah sendiri. Abang E umur 22 tahun dah kahwin. Sultan Muhammad al-Fatih pulak menakluk Constantinople masa umur 21 tahun. 

Semoga abang saya juga dapat mencapai apa yang dia mahu. Semoga abang saya menjadi antara manusia yang disebut-sebut penduduk langit walaupun tak dikenali penduduk bumi. Semoga abang saya sentiasa berada dalam lindungan Allah. Semoga Allah terus-menerus memberikan petunjuk dan hidayah kepada abang saya. Semoga abang saya menjadi anak yang soleh. Semoga abang saya menjadi abang yang cool dan pemurah terhadap adiknya. (ini extra wish

Semoga abang dan saya mampu menjadi saham kepada arwah Mak. The only thing yang mampu saya dan abang buat untuk Mak sekarang hanyalah doa. Tapi Rasulullah kata, doa anak yang soleh. Maka perlulah untuk saya dan abang berusaha menjadi soleh(ah). InsyaAllah, semoga dipermudahkan. 

Semoga abang dan saya mampu menjadi anak yang menyenangkan hati Pak. His greatest treasure is the four of us. He loves us in his own way, the way that made us believe that he didn't care a thing about us. Semoga kita sempat balas jasa Pak yang dah menjejak usia 67 tahun tapi still bajet macho dan kuat itu. 

Semoga Allah memberi keberkatan umur ke atas abang saya. Semoga Allah memurahkan rezeki abang saya. Walau apa sekalipun yang ingin dilakukannya, semoga Allah bersama dia dan semoga Allah redha ke atas setiap perbuatannya. Ini ikhlas doa seorang adik yang baik hati. Hehe.

Ini abang saya masa saya belum lahir. ^_^

P.s 1: hari ini saya rindu seorang lelaki. Lelaki yang kehidupannya disibukkan dengan masalah manusia, dan akhiratnya kelak juga bakal disibukkan dengan masalah manusia. Sedih dengar Thohirah bercerita tentang syurga masa usrah semalam. Semoga saya dapat bertemu dengan lelaki itu di akhirat nanti. Amin.

P.s 2: *sigh sigh sigh* desktop penuh balik. =.= 

Tuesday, June 26, 2012

#204 - The Fourth Day

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani. 

Blogging puas2 sebelum balik Malaysia. Kat Malaysia nanti tahan la dua bulan tanpa internet, tanpa blogging. :) Sebenarnya hari ni tak ada niat pun mahu blogging pada asalnya, tapi pengalaman yg saya terima hari ni buat saya rasa saya mahu simpan di satu tempat yang saya boleh lihat semula pada masa2 akan datang. 

Hari ni saya belajar satu perkara. Usahalah dengan apa cara sekali pun untuk keluar dari comfort zone diri sendiri. Rasa macam sudah cukup dengan usrah seminggu sekali dan senarai2 mutabaah amal yang kita amalkan, tapi kita sekadar duduk dalam kelompok mereka yang berfikrah sama seperti kita. Bukan tak bagus, tapi kadang2 perlu juga kita keluar berhadapan dengan masyarakat.

Saya ke rumah Imam hari ni, dengan Thohirah dan kakak Mi Lena. Kak Mi Lena ni orang Polish yang ingin memeluk islam. Semoga Allah permudahkan jalan untuk dia. Ikatan antara muslim itu istimewa. Padahal baru pertama kali saya berjumpa Imam dan keluarga beliau, dengan kekangan bahasa yang pada kebanyakan masanya saya hanya mampu senyum dan ketawa, namun saya rasa dekat dengan keluarga beliau.

Ini hadiah istimewa dari beliau kepada saya dan Thohirah. 

Botol macho berisi air zam-zam. Abaikan si itik lampu kesayangan saya di sebelah. ^^

Gembira. Entah bila kali terakhir saya merasa air zam-zam, saya sendiri sudah tidak ingat. Hari ini, saya minum air itu sambil berselawat dan berdoa kepada Allah. Mohon keberkatan. Mohon dipermudahkan segala urusan. Mohon disucikan iman dari penyakit2 hati yang halus menusuk jiwa. Bukan senang untuk saya merasa air itu. Dan di bumi asing Poland ini, Allah memberi kesempatan.

"Apakah engkau mengira bahawa orang yang mendiami gua, dan (yang mempunyai) raqim itu, termasuk tanda-tanda (kebesaran) Kami yang menakjubkan?" - 18:9



Yang ajaib itu bukan air zam-zam. Yang ajaib itu adalah kebesaran dan kekuasaan Allah. Peace. v(^_^)v

Monday, June 25, 2012

#203 - the three days.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.


Seharusnya masa ini saya peruntukkan untuk belajar. Final pathomorphology Jumaat ini. Kata seniors, pharmacology dan pathomorphology ini dua subjects killer. Sedangkan dalam kelas jugak masih ada seniors yang belajar bersama kerana repeat. Alhamdulillah. Dan astaghfirullah. Rahmat Allah bersama saya dan sahabat2. 


Keinginan untuk menulis ini datang setelah tiga hari ini, saya asyik didatangkan dengan perkara2 yang gembira. Alhamdulillah. Ini mungkin nikmat, namun nikmat itu juga adalah satu bentuk ujian, bukan?


23hb, saya ke Warsaw. Dating dengan Aida dari pagi hingga ke malam. Jazakillah khairan katheera, Aida kerana masih mahu meluangkan masa walaupun dia sudah mahu pulang ke Malaysia. Mesti sibuk shopping and packing segala bagai. Masih mahu meluangkan masa menemani saya berjalan2. Dan masih mahu melayan kerenah saya. Cekodok Aida mungkin cekodok paling sedap pernah saya rasa. Hehe.

Ini Aida kesayangan saya :)





Dan 23hb juga anak buah saya lahir melihat dunia. Nama, belum saya tahu. Lelaki. Lahir sebulan awal dari masa yang diramal, seperti saya juga 22 tahun dulu. Kakak terpaksa bersalin awal kerana a few complications namun alhamdulillah, kedua-duanya selamat. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. Cepat2 hendak balik Malaysia main dengan baby! :D


24hb, debaran yang saya rasa untuk sesuatu yang kelihatannya seolah-olah tiada kaitan dengan saya. Pilihanraya Mesir 2012. Saat jeritan gembira bersahutan dengan laungan allahuakbar kedengaran di Tahrir Square, saya yang beribu kilometer jauhnya dari tempat itu turut sama menitiskan air mata. Seorang saintis yang kurang pengalaman, yang pada asalnya cuma pilihan kedua, kini sudah rasmi menjadi Presiden Mesir. Ini sudah pasti kemenangan yang hanya mampu didatangkan oleh Allah. Dan ini baru permulaan dalam menaiki tangga maratib amal. Ya Allah, Kau memberikan aku peluang untuk menyaksikan keadaan ini dalam keadaan mataku sudah celik. Alhamdulillah.



25hb, pharmacology result is out. Trauma betul dengan exam ini. Sedihnya berhari2. Dan hari ini, Allah beri saya satu lagi sebab untuk tersenyum bahagia. Entah. Kalau dengan semua keadaan ini, saya masih menjadi seorang yang tidak tahu bersyukur, saya rasa saya tidak ada hak untuk hidup menghirup udara di bumi Allah. Cinta-Nya jelas di pandangan mata. Saya hanya perlu menghulurkan tangan dan menggapai cinta itu. 

Allah, for not abandoning me. Allah, for keep loving me. Allah, for testing me so that I will be better. Allah, for everything that You have done to this small slave of Yours. I shall show You what I am worth of. I shall be one who is worth of receiving your hidayah. Allah, guide me through the life. Guide me straight to You. Amin.

Friday, June 22, 2012

#202

Assalamualaikum. ^_^

Entah. Lain perasaan ni. Tadi sedih tahap cencaluk. *quoted* Sekarang langsung tak sedih. Bersedia menerima segala kemungkinan. Dan semoga Allah beri aku kekuatan. Kalau takdir Allah adalah untuk aku gagal pharmacology, maka sedaya upaya akan aku cuba terima dan telan takdir tu. Gagal atau lulus, itu yang terbaik untuk seorang Narshiela Saad.

Dan ini buat aku bahagia hari ni. 


Ini bukan kali pertama nama Siti NurSyazwani aku sebut di sini. Ini sahabat aku! Sahabat yang sangat disayangi. Sahabat yang ingin aku ke syurga bersamanya. Dia bukan jenis yang suka menjaja kata2 sayang. Berkali2 jugak aku dan dia main aci2 terasa hanya kerana secebis kata "aku sayang hg". Tapi hari ni, agaknya kerana dua2 tengah sedih tahap cencaluk, mode luahan hati tiba2 terswitched on.

Ini juga sebab aku bahagia. 


Berbulan aku carik brick game. Gian sangat nak main. Hari ni aku jumpa!! :D

Jalan2 sekitar P street rasa gatal tangan nak ambik gambar, walau skill tak ada. Hanya tahu picit butang capture pada blackberry yg dibawa. Nampak bunga, subhanallah cantiknya. Teringat janji dekat Wani nak ambik gambar tulip masih belum tertunai. 


Nampak gambar bangunan, subhanallah cantik lagi. Entah kenapa hari ni semua bangunan aku rasakan cantik. Yang bercat baru, yang lusuh dimakan hujan, semua2 la. Teringat Wani lagi. Dia suka ambil gambar bangunan. 




Ini peneman aku saat melepas sedih kerana pharmacology. Subhanallah, cantik kan dia? :D 


Entry hari ini sangat berupa random. Maaflah. Tapi aku rasa asing dengan diri sendiri. Untuk seorang Narshiela Saad cepat benar berubah mood dari sedih kepada kelapangan dada dan bahagia adalah satu keadaan ajaib yang hanya mampu didatangkan oleh Dia. Entah ini petanda apa. Yang pasti, Narshiela Saad berterima kasih kepada Dia. Saat sedih, Narshiela Saad ada Dia. Saat bahagia, Narshiela Saad masih mampu menyebut nama Dia. :)

Monday, June 18, 2012

#201

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Perasaan yang pernah saya rasa suatu ketika dulu. Perasaan itu datang semula. Tiga tahun saya berada di bumi Poland. Menerima tarbiyyah yang tidak pernah saya minta namun itulah percaturan Allah yang Maha Berkuasa. 

Tahun pertama. Tahun saya membakar dengan semangat yang membuak-buak. Kali pertama saya menyentuh hidayah Allah. Kali pertama saya merasakan seolah-olah saya dilahirkan semula, dicelikkan mata dari jahiliyyah yang sudah sebati dengan diri sendiri. Kebasahan menerima fikrah saat itu tidak pernah lagi saya rasai sehingga kini walau saya benar2 mahu merasainya lagi. 

Tahun kedua. Tidak pernah saya sangka, tiga bulan bercuti di bumi Malaysia adalah ujian yang sangat mencabar. Malangnya saya futur. Pulang sahaja ke Poland, semangat yang dirasa semasa tahun pertama sudah banyak surut dan hilang. Allah mendatangkan ujian dari arah yang tidak saya sangka2. Saya kalah dengan hasutan syaitan. Entah di mana kewarasan saya saat itu. Namun Allah masih mahu memandang saya. Saya sedar, saya cuba berubah walaupun seringkali saya gagal untuk terus istiqamah. Saya malu dengan dosa2 saya, namun Allah menyembunyikan aib saya. Ujian bertubi-tubi datang, yang saya anggap sebagai hukuman atas dosa2 saya kerana membelakangi Dia. Namun sehingga ke penghujungnya, Dia tetap bersama saya. Sungguh saya malu untuk meminta, tetapi saya tetap mahu semakin mendekati Dia. 

Tahun ketiga. Yang bakal berakhir kira2 dua minggu lagi. Tahun ini juga umpama roller coaster buat saya. Saya bertarung hebat dengan emosi. Saya bertarung hebat dengan iman dan istiqamah. Ujian2 yang saya hadapi tidak pernah putus, namun itulah yang membesarkan saya. Kemanisan cinta Allah itu, bukan sesuatu yang mampu saya zahirkan melalui perkataan. Saya sekadar mampu menangis mengenangkan bahawa Allah masih mahu memandang saya walau saya seringkali melupai-Nya. Sungguh, saya betul2 malu.

Tahun ini juga, banyak saya menerima berita2 kematian. Hati saya sakit memikirkan ayah saya yang sudah menjejak usia 67. Saya memaksa dia untuk cepat2 mengerjakan haji, kerana saya risau pada kesempatan yang ada. Hati saya sakit mengenangkan saya mungkin tidak akan punya masa yang panjang bersama dia. Mungkin dia akan pergi dulu, mungkin juga saya. Hati saya sakit mengenangkan ibu yang sudah tiada. 10 tahun berlalu, apakah yang saya lakukan sepanjang masa ini untuk kesejahteraan ibu di alam barzakh sana? 

Saya mengajar diri untuk bersedia dengan sebarang musibah dan ujian yang bakal Allah timpakan ke atas saya. Tiga tahun ini mengajar saya, bahawa Allah tidak pernah meninggalkan saya. Ya Allah, kuatkan aku. Timpakanlah ujian ke atasku, jika hanya itu caranya untuk aku meraih kemanisan iman dan kecintaan-Mu. Aku mengidamkan syurga-Mu, yang ingin aku diami bersama insan2 yang aku cintai. 

Thursday, June 14, 2012

#200

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.


Semakin sayang Allah terhadap seorang hamba-Nya, semakin kuat ujian yang ditimpakan ke atas hamba-Nya itu. Lalu hamba itu akan menangis memohon kepada Allah agar diberi kekuatan dan keimanan yang teguh untuk menghadapi takdir Allah. Dan akan semakin bertambahlah kasih sayang Allah ke atas hamba-Nya itu, yang walau dalam keadaan susah dan sedih, hamba itu masih memikirkan Allah. 


Bertuahnya hamba itu. Diuji berkali-kali, namun tidak sedikit pun imannya tergugat malah imannya semakin bertambah. Semakin dekat dia dengan Allah, semakin cinta dia kepada Allah. Dia redha bila diuji. Walaupun dia menangis, hatinya cuma ada Allah. Dan Allah pasti akan terus mengujinya sehingga saat Allah mengambil nyawanya dan meletakkan dia di sisi Allah sampai bila-bila. 


Memikirkan situasi saya sekarang yang sedang berjuang dengan ujian dunia, sudah tentu saya mahu menjadi seperti hamba di atas. Namun, apa yang saya rasa adalah seratus peratus berbeza. Lulus exam, tak bererti lulus ujian Allah. Allah mungkin juga menguji dari sudut itu, sejauh manakah kita bersyukur, sejauh manakah kita meletakkan pergantungan ke atas Allah dan bukan semata-mata ke atas usaha kita?


Kita sedih bila gagal exam. Menangis. Dan kita sedar itu ujian dari Allah, maka kita beristighfar, melebihkan usaha, dan mendekatkan lagi diri kepada Allah.Sekurang-kurangnya kita sedar bahawa itu ujian. Bagaimana mereka yang lulus exam? Bukankah itu juga satu ujian?


Sejarah mengajar kita saat sesuatu yang menggembirakan terjadi kepada kita, dahulukan ucapan 'astaghfirullah' daripada ucapan 'alhamdulillah'. Kali pertama saya lulus exam, saya rasa: sweetnya Allah kerana membantu saya. Kali kedua saya lulus exam, saya rasa: ujian apakah ini? Masih pedulikah Allah pada saya, atau saya sudah tidak dipandang-Nya? 


Yakinlah. Lulus. Gagal. Menang. Kalah. Syahid. Semuanya di tangan Allah. Usaha itu perlu, namun niat dan pergantungan itu lebih Allah ambil kira. Sama ada kita ditimpa musibah atau nikmat, kedua-duanya adalah ujian. Berhati-hati. Dan berwaspadalah.


Entry saya ke-200 adalah peringatan kepada diri sendiri yang semakin berlari jauh dari Allah. Angan-angan dan harapan saya, saya mahu berpatah balik untuk mencari Allah. Saya mahu rasa kehadiran Allah di hati, fikiran, perbuatan dan seluruh pelosok jasad saya. 

Saturday, May 26, 2012

#199

You know, if you are an avid Hlovate's reader, you'll figure out that most of the characters in his/her novels, at least underwent two different phases of life. First, the past which was usually based on the character's interests. Second, the better present which was the character's choice.

I am not a fictional character, though I think at some point of my life I did undergo those two phases. InsyaAllah and alhamdulillah, I am a better me, but right now I am reminiscing my past. Listening to a playlist of Linkin Park's songs (in youtube because I already deleted most of the songs and my mp3 and mp4 are officially dead now). 

Linkin Park was my past. I threw it away years ago, since high school. I shouldn't be digging every single thing that was in the past, but since I missed my mother tonight, I did feel like reminiscing the past for a while before I shut the door to those jahiliyyah tightly. 

Guess that I am still not a good Muslim. I couldn't really leave those things behind. There were times, that out of the blue I'll be missing it. It's like missing a person you are forbidden to miss. You hate it when you missed him/her, but it isn't something you can control. 

"If you can't beat those pious people in doing good deeds, then beat those sinners in saying astaghfirullahalazhim." A quote that I stumbled upon today, which I rephrase because I couldn't remember how was the real sentence structure.

I wish you are a phone call away, Mother. But it looks like..you are a prayer away. :) Let's pretend you are still here. Will I miss you right now? Will I love you the way I love you? I guess I will get tired of your nagging, because whatever a daughter does that is out of the sight of her mother, is wrong. Mothers will always be typical and predictable. Haha.

Random and...Linkin Park's Somewhere I Belong is playing. Out. 

Sunday, May 6, 2012

#198

Did I write too much lately? I guess I did. 

Narshiela Saad. Ingat ni sampai bila-bila.

"Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik." -3:14

Biasa untuk rasa suka pada orang-orang dan benda-benda atas dunia. Tapi jangan sekali-kali kau jadi hamba pada dunia. Jangan sekali-kali meletakkan dunia ke dalam hati. Jangan sekali-kali rasa sayang untuk melepaskan apa yang kau dapat di atas dunia. 

Yang paling baik itu, adalah janji Dia di sana. Nak syurga ke nak ringgit Malaysia? Nak neraka ke nak usaha lebih sikit tahan nafsu segala? Nak cinta yang kekal sampai ke syurga ke yang kekal sampai ke neraka? 

"Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai-Nya." -90:27,28

For sending me an Aida Naquiah tonight, I thank You. Now I know I have a lot of beautiful and great sahabats if I look around. You did tell me, right? I will definitely meet a lot of great friends as long as I keep walking on this path of DnT. :) Sweet sangat Allah ni. Tak habis-habis buat hamba-hamba Dia tersentuh dah makin terjatuh sayang pada Dia. 



Saturday, May 5, 2012

#197-Losing isn't as bad as it sounds

My mother passed away when I was 11. 10 years passed. I got over it. I moved on. It was one of the saddest moments of my life, but I was able to live through it. But somehow, when one of my cousins passed away a week ago, Abang tweeted this. 


I always knew, that time is the crucial factor, we will be healed by the fear and sorrow of losing someone dear when time goes by. A few months after Mak passed away, I used to miss her a lot. I'd look at her pictures, hugging it to sleep while crying. And even today, I still missed her. There were times when I talked to myself, thinking how good it would be if Mak is still here. How different will I become if she is just a phone call away. 

How time has really matured me. I no longer cry whenever I missed her now, instead a smile will always accompany me. She's gone. She'll never be back into the world. But there will be this one day, when I'll go meet her there. I'll go to her place and God's willing, I'll be reunited with her and everyone else there. It isn't something to cry about, but it is something to work on. 

To whoever out there, who has already experienced the loss of someone so dear to you, one way or another we will have to move on. No matter how many deaths we've experienced, we will never get used to it. We will still cry, still feel sad. It's normal to stop for a while, but then be brave to say goodbye and move on. We will meet them eventually. We will definitely meet them again. 

They, who leave, can't do anything but wait..but we, who are left and still alive, we have absolute control on how we want the grand reunion with them to look like. Whether we want it to be in hell, or the opposite side of hell, we are still able to work on it. 

Allah won't give you anything that is going to be a burden to you. As long as you have faith in His words, in His plans..you'll definitely see how beautiful your life is. A life which is perfect beyond its own imperfections. 

No. I don't wish things to be different. I don't wish for Mak to still be alive. I wonder how life will be if she's alive, but she doesn't and I'd prefer it to be this way. Whatever happened in the past, was His most beautiful plan for me to be me. Allah, I wasn't a good Muslim, but You planned things perfectly, and I found You within myself. Let us lose the entire world even, if He's still inside us, it's as if we already own the universe.

Losing isn't as bad as it sounds. :) We have each other, right? Each of us was blessed to experience something like this which turned out to be our strength. To Abang. To Wani. To Nad. To Asiah. To everyone out there who know what loss means. It isn't really a loss, is it? We actually gained something others do not have the privilege to hold onto. :)                   

Thursday, May 3, 2012

#196

Without even planning for it, this blog has been like a diary. Imagine myself in 30 years reading all the blog entries, the one when I talked about Sidney Sheldon and Harry Potter, reciting every single characters in the books. :D The one when I wrote about my housemates back in MSU. The one with pictures I took while finding some solace in solitude in a park. I love those entries I wrote in my first year the best! It was when I was first introduced to the real islam, when I felt like I was reborn into a muslim not just by name. And the one about my bestfriends. :)

This is another collection of my private nonsense entry. 

It's like...I missed the old me. Not the whole, but a portion of it. That me who used to blog frequently. That me who used to read a novel of 2-inches-thickness in a day. That me who talked about Sidney Sheldon and his creations as if I was talking about myself. Fadh wants to find herself, because she thought her soul has gone home to Malaysia leaving her flesh here. While I want to find myself as well, thinking that my soul has been so excitedly happy in the world of jahiliyyah that she couldnt find the real her now. 

Well, since Muse asked for it. Here's two pictures, not related to anything that has been said in this entry. 



Randomly taken. One in Lagiewniki Park (or forest?), the other just by the side of the road while I was waiting for the bus. I love how colourful can trees be. Looking at the beautiful trees, no one will ever wonder about the super huge extra XXL Christian cemetery just right behind. :D

Tuesday, May 1, 2012

#195-300412

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.


Sekarang pukul 1:53am, 1 May 2012.. Lagi less than one hour nak masuk subuh. Tadi mengantuk gila, tapi bila dah after pukul 12 tak tido, mata rasa segar. Baik tunggu subuh, lepas tu boleh tido. ^^


Exactly two months from now, insyaAllah i'll fly home. Back to Malaysia! Tadi abang tweet pasal Mak Teh buat sup tulang. Anak penakan Mak Teh yg sorang ni jangankan tulang, isi ayam pun dah lama tak terjamah. 


Rindu makanan kat Malaysia. Tu paling utama. Cendol pulut yg tak berapa nak minat tu pun dah teringin rasa, petanda memang dah gila nak makan makanan yg cuma ekslusif ada kat Malaysia. Dua, rindu keluarga. Keluarga. Pak. Tok. Adik-beradik. Rindu nak bercurahat lagi dengan kakak. Gap umur 12 tahun doesnt mean anything bila anda menjejak usia 20-an menjadi anak dara. Heheh. Dan rindu juga anak saudara yang bakal lahir selang beberapa hari sampai ke bumi Malaya. InsyaAllah, mohon doa semua yang membaca semoga Allah permudahkan segalanya. Oh. Tak lupa. Dah tentu rindu keluarga yg tak terikat dengan hubungan darah. Keluarga nombor dua. Wani. Zatil. As. Kirah. Nad. Keluarga Revo la senang cerita. 


Hari ini hari bahagia buat seorang Narshiela. Akhirnya berjaya memegang sekeping buku bergelar passport selepas 6 bulan jadi ala2 pendatang haram tanpa izin dekat bumi Poland. Heheh. Pengalaman. Kena warning awal2 dah dengan En Azman, "Bagi hilang lagi passport, next time ada penalti." InsyaAllah En Azman, saya jaga passport macam jaga nyawa sendiri lepas ni. Dapat je passport mata dah bersinar dengan segala plan ke bumi mana hendak diterjah nanti. 6 bulan terperangkap dalam Poland buat hati rindu pada suasana stranded dan terpaksa bermalam di airport. 


Oh, bahagia juga dengan kedatangan seorang sahabat ke kampung Lodz. Berjaya memaksa diri main go kart for the first time. Buat diri sendiri nak ada lesen kereta dan kereta secepat mungkin! :D Jelajah Port Lodz dan Manufaktura sampai ke tengah malam. Gembira. Minum coffee heaven buat kali ke-4 dalam empat hari berturut-turut. Memang kaya coffee heaven dapat customer ketagih macam saya. Banyak gambar, tapi mungkin entry yang seterusnya. Hmm, insyaAllah esok nak cari tasik yang boleh berkayak. Teringin nak river rafting lagi, tapi dekat Lodz tak ada. Kayak pun jadi la sebagai pengganti.


Jealous dengan Nina yang akan ke Zakopane esok insyaAllah. Haha. Nina, kau takkan baca kot post ni tapi, kau tahu kalau bab2 adventure kau nak berhiking bagai ni, aku la orang paling terkilan kalau kau hike tanpa aku. Hmm, mungkin satu hari nanti. Bila Allah melapangkan rezeki. 


Dah pukul 2:17am. Lagi 22 minit nak azan. 

Thursday, April 26, 2012

#194

I used to hate him, because of how lowly he thinks about a woman's dignity. It's been more than a year and suddenly it occurs to me tonight.

Who the hell am I to judge? I am in no way have any right to hate anyone. Weren't we taught, to hate the sins, but never the sinners?

Narshiela Saad, reflect back on your path of life. It's never perfect, it's just fine. That's why you need to make it better with time.

Quoting Kak Nana, in dakwah, there is no such thing as being static. It's either you move forward, or you fall into futur.

Have it ever occured to you, how lucky you must have been to be handpicked by Allah to be in this path with many others? Allah definitely didn't choose you just to let you freely enter the jannah though. It comes with a price. Jannah is not just for anyone. Jannah comes with a price. What have you done to pay for it? What have you done that gave you the right to be a member of jannah?

One year ago, I might have puked if someone told me he is going to be one of the people mentioned exclusively in my blog. But, today, he is a reason of me being who I think I am. He is a reason for me to reflect back on what have I really done for these past 21 years. He was sent by Allah for me to be if not much, then a bit better than the yesterday me.

Sunday, April 22, 2012

#193

Dengan nama Allah.

When it comes to perbuatan2 yang boleh saya kategorikan mampu menambah iman saya dan mendekatkan diri kepada redha Allah, saya cukup tak suka kalau ia menjadi habit. Contoh, usrah. Tiap2 minggu ada usrah and eventually it made me feel like it is a routine, yg nak ke tak nak ke, ikhlas ke tak ikhlas ke, kena attend la, sbb mmg dah peraturannya begitu. Usrah sekali seminggu. 

Bila kita anggap perbuatan itu sebagai rutin, maka lari sudah niat asal. Ikhlas entah ke mana. Nikmat beribadah hilang juga entah ke mana. I used to hold onto this quote, fake it till you make it. True. Sometimes we need to force ourselves to do it, sampai satu masa kita rasa tak kena kalau tak buat. Baguslah kalau jadi macam tu. Takut2 apa yg jadi nanti is, bila benda tu dah jadi habit, kita buat for the sake of kalau tak buat rasa lain macam. Tak ke niat asal dah lari? Sudah. Dilema sekejap. There is a battle within. What is your reason of doing it in the first place? Which bring us back to the bottom. Hadis 1. Niat. 

Nak berniat senang. Tapi nak memastikan kita betul2 berniat lillahi ta'ala tu? -a heavy sigh- 

Sunday, March 25, 2012

#192 - March's Only Entry.


Berhabuk. Lama dia memerhatikan bingkai gambar yang terletak elok di atas meja. Bingkai itu sentiasa di situ. Tidak disentuh. Tidak diusik. Tidak juga dibiarkan. Saban hari matanya melirik ke dua wajah manis di dalam gambar, namun sekadar pandangan mata yang menyinggah. Namun hari ini, bingkai itu disentuh dan entah perasaan ganjil apa yang menghinggap jiwa saat jarinya tersentuh habuk yang menghiasi bingkai itu.

Ganjil. Perasaannya ganjil. Seakan-akan hatinya dihiris lalu terluka. Namun entah itu kesedihan atau tidak, dia kurang pasti. Jauh di sudut hati, dia menyalahkan diri sendiri. Masakan bingkai itu berhabuk jika dia menjaganya dengan baik. Masakan bingkai itu berhabuk jika dia melebihkan sedikit perhatian ke atasnya. Masakan bingkai itu berhabuk jika dia benar mengambil berat akannya.

Serabut. Mungkin itu apa yang dia rasa. bingkai itu berhabuk, dan dia takut hubungannya dengan dua wajah manis di dalam gambar itu bakal berhabuk jua. Sudah sebaik mungkinkah dia menjaga hubungannya dengan mereka? Sudah cukupkah perhatiannya ke atas mereka? Sudah benar-benar mengambil beratkah dia terhadap mereka? Tiba-tiba dia rasa dunia itu seakan-akan memusuhinya.

Dunia, mungkin tidak akan lagi dipandang sebagaimana dia memandangnya selama ini, jika dia kehilangan dua manusia dalam gambar itu. Dunia, mungkin akan gelap segelap-gelapnya walau mentari terik memancar, jika dunianya sudah tidak ada mereka. Dunia, mungkin akan benar-benar dimusuhinya , jika dunia menarik pergi dua insan itu dari hidupnya.

Sejenak dia beristighfar. Cintanya dia pada mereka cuba diikhlaskan kerana Allah semata-mata. Dia mahu bersama-sama mereka di syurga yang abadi, bukan sekadar di dunia yang penuh perhiasan palsu ibarat bunga yang bakal layu. Lantas, apakah perasaan ini? Mengapa perlu dia takut pada kehilangan yang sementara, jika cintanya benar-benar ikhlas kerana sang Pencipta? Mengapa masih dia mengharapkan kebahagiaan di atas dunia sedangkan dia tahu tiada yang akan kekal selain-Nya?

Runsing. Bila mana hati bercanggah pendapat dengan si akal. Bila mana nafsu cuba menentang hebat si iman. Sungguh dia tahu apa yang terbaik untuknya, namun entah apa sebabnya bukan yang terbaik itu yang mahu dikejarnya. Menjadi manusia itu, rumit bila hal duniawi dicampur-baurkan dengan hal ukhrawi.

Manusia degil. Degil untuk terus mengejar dunia. Sedangkan kata Allah, jika ukhrawi yang dia kejar, maka Allah akan memberi kedua-dua dunia dan ukhrawi untuknya. Mengapa masih degil mahu mengecap kebahagiaan yang hampir dan tidak lama, sedangkan dia boleh saja mendapatkan kebahagiaan yang kekal dengan melebihkan sedikit usaha? Sunnatullah?

... 


Tuesday, February 28, 2012

#191-It Happens, Somehow.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.


I, actually wasn't planning of writing a new entry tonight, and not even this week. This week is a busy week, which is enough to cause me depression, and suppress me from talking to anyone for two consecutive days. But somehow, what is happening to me right now is something I couldn't just let go. I need to write about it here, and so in the future I'd be able to remember what a magical day I've been experiencing today. ^_^

I had an mp3, bought in 2008, got broken in 2010. Since almost two years ago, I kept it in a box, not having the heart to throw it away. In 2011, I bought an mp4, and I've been using the mp4 ever since. And somehow today, my mp4 got broken. Feeling devastated, while asking to myself on why does it have to happen today; Allah gave me the ilham to look for my old mp3 and magically, unlike 2 years ago, it works perfectly fine as if it never gets broken before!


mp4 dan mp3 bertuah. Retak dan calar merata-rata. Nasib la hidup dengan Narshiela Saad kan ^^

Hm, tak rasa it's magical enough? Shall I add some more? :D Al-Quran itu ada 30 juzu', 114 surah dan 6666 ayat. And somehow, Allah menetapkan bahawa hari ini adalah hari untuk saya tadabur surah al-fajr, surah ke-89. Bayangkan situasi ini. Just a few hours ago, saya hampir menangis mengenangkan mp4 yg rosak, lalu saya spontan terfikir; saat saya berniat untuk menggunakan mp4 itu untuk mencari redha Allah, Allah nampaknya tidak mahu mengizinkan.


Lalu beberapa jam kemudian, jawapan Allah terzahir melalui surah al-fajr. Kata Allah;


"dan kamu mencintai harta dengan kecintaan yang berlebihan." -89:20

Reaksi saya? Kelu tentunya. Tanpa kata-kata. Mungkin Allah mahu menegur, kecintaan saya terhadap harta saya itu melebihi kecintaan saya terhadap redha Allah. Lalu mana mungkin Allah mahu membiarkan saya tertipu dengan alasan mahu mencari redha. Allah mahu saya belajar menyucikan niat, dan belajar erti ikhlas yg 100%.

Dan Allah itu yang kita tahu maha penyayang sifatnya mana mungkin membiarkan saya termangu-mangu sendirian memikirkan salah sendiri setelah ditegur. Allah pandai memujuk. :D Kata Allah lagi;

"Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai-Nya." -89:27,28

Dan hamba mana yang tidak akan terpujuk sebegitu? Istighfar. Ada kalanya kita khilaf, dan ada kalanya kita sendiri juga terlepas pandang akan kekhilafan itu, namun ada kuasa yang lebih besar yang maha melihat, lalu kuasa itu menegur dengan cara paling halus namun paling menyentuh hati. Keajaiban yang pasti dirasai mereka yang tekun mencari Dia. It happens, somehow. Don't settle for "kebetulan je ni", instead go for "subhanallah cantiknya aturan Dia". :)

Friday, February 17, 2012

#190-Erti Syukur

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.


Situasi 1:
Nona: Jamilah, awak cantiklah hari ni.
Jamilah: (sambil tersenyum) Alhamdulillah.


Apakah agak2 reaksi yang bakal ditunjukkan oleh Nona kemudiannya? Hm, satu situasi yang diutarakan Fadh masa usrah hari tu. Situasi yang kemungkinan menampilkan dua reaksi berbeza si tukang yang memuji, dan yang membezakan hanyalah sama ada kalimah alhamdulillah itu betul2 difahami maksudnya atau tak. Ayat dah berbelit-belit. Ampun. :)


Tergerak untuk menulis tentang syukur saat saya selesa di Poland yang suhunya sudah menurun ke -6 celcius hari ini, bukan lagi suhu mencecah -26 degree. Poland sekarang lebat dengan salji, bukan lagi disinari cahaya matahari yang membeku. Dan saya rasa saya tahu kenapa Allah memberi satu pengalaman winter yang belum pernah lagi saya alami sebelum2 ini. Allah mahu saya menghargai salji mungkin. 





Saban tahun mulut saya ringan sahaja dengan rungutan yang pelbagai saat salji turun menyiram bumi. Sejuk. Beku. Licin. Kotor. Dan saya juga ringan menuturkan pada kawan2 di Malaysia, "salji ni best untuk first timer je, lepas2 tu kalau takde salji dah pun takpe. sejuk." Kata2 angkuh. Bongkak.


Allah kemudian memberikan saya musim sejuk tanpa salji. Cahaya mentari sepanjang hari, tanpa ada seketul pun salji jatuh ke bumi. Dan musim sejuk tanpa salji itu adalah musim sejuk paling dingin untuk saya buat masa ini. Menggigil sepanjang masa walaupun tubuh dibaluti selimut tebal. Bilik yang dipanaskan heater juga seakan tiada kesan.


Dan saat Allah mendatangkan salji yang turun lebat kemudiannya, buat pertama kali saya menghargai dan mensyukuri kedatangan salji. Walaupun salji tebal menutupi jalan, cuaca tidaklah beku seperti dulu. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Untuk setiap apa yang berlaku, Allah mengaturkan sebegitu kerana itu adalah yang terbaik untuk mendekatkan kita kepada syurga dan redha-Nya. Hari ini dan seterusnya insyaAllah, saya adalah penggemar salji. ^_^


"Sedangkan kaum 'Ad, mereka telah dibinasakan dengan angin taufan yang sangat dingin, Allah menimpakan angin itu kepada mereka selama tujuh malam lapan hari terus-menerus; maka kamu melihat kaum 'Ad pada waktu itu mati bergelimpangan seperti batang2 pohon kurma yang telah kosong. Maka adakah kamu melihat seorang pun yang masih tersisa di antara mereka?" -69:6-8