Monday, November 15, 2010

Aorta

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.
15 November 2010, 09 Dzulhijjah 1431, 09:14am.

Yeayy! Esok raya! Yeayy! Esok kuiz Histology! Yeayy! Lusa presentation Biochem! Yeayy! Sempat lagi pulak aku dok blogging! Haihh.


Sebenarnya tak tahu nak post apa pun. Tiba2 teringat pasal lab Physiology few weeks back. Kitorang cover cardiovascular system. Pastu cikgu kitorang ni, Dr. Gianluca Padula, seorang biomedical engineer tercakap pasal aorta ni.


Beliau kata, pressure kat aorta ni tinggi. Dah la sbb darah dalam keadaan bertekanan tinggi sbb baru lepas keluar dari left ventricle kan, sekali terus masuk aorta dan dalam aorta ni jugak darah kena buat u-turn untuk disupply ke seluruh badan. Cikgu Padula kata, kalau dalam engineering, tak ada engineer yg akan amik risiko to build such thing. Sebab keadaan aorta yg sentiasa high pressure tu bila2 masa ada risiko untuk pecah.


Dan, walaupun beliau bukan Muslim, tapi kata2 beliau tersebut membuatkan saya istighfar sekejap. Seorang pendidik yg tak tahu tentang islam telah menyedarkan saya tentang satu lagi kebesaran Allah. Berdasarkan tahap pemikiran manusia, we tend to do something less risky if we are given choices kan. Tapi, agaknya kenapa Allah bina sesuatu yg complicated mcm aorta, yg bila2 pun ada potensi utk pecah, tp selama berada dlm badan manusia ni, aorta tu tetap je dgn sunnatullah, melakukan apa yg Allah suruh sebaik mungkin?


Subhanallah. Aturan Allah tu sangat sangat sangat perfect kan. Kita tak boleh nak jumpa cacat cela pun sebenarnya. Okay, tak tahu apa yg nak disampaikan sebenarnya kali ni.


"Ketahuilah bahawa di dalam jasad itu terdapat segumpal daging, bila ia baik, maka baiklah seluruh jasad itu, dan bila ia rosak, maka rosaklah pula seluruh jasad, ketahuilah bahawa segumpal daging itu adalah hati." -Hadith 6.

3 comments:

as eleyana said...

slmt hari raya maaf ahir batin!!.. dah lama aku xgr perkataan aorta n left verticle tuh. haha.. subhanallah maha suci Allah yg menciptakan sesuatu dengan kehendaknya. raya2.. home sweet home.. la3..

as eleyana said...

*ventricle

sHieLa said...

haha. selamat hari raya! aku beraya dalam makmal histology kot! hahah