Friday, June 4, 2010

Ada Aku Kisah?

In the name of Allah, the Most Gracious and the Most Merciful.
It's 4th June 2010, 21st Jamadil Akhr 1431, 11:32pm.

Okay, sbb saya sayang Wani, I changed back to using my favourite Verdana. Nanti Wani mengadu lagi sakit mata nak baca. I don't wanna lose a loyal reader like you simply because of font. Haha.

Blogging tgh2 malam ni, when I should be sleeping sebab kalau tak tido lagi konfem2 la terlepas subuh yg masuk waktu pukul 2:08am adalah sebab I read Ainul's blog and Lissa's formspring.

And I feel like sharing few things here. Latest entry in Ainul's blog was about tudung as the fashion trend. Baru hari tu mengadu dekat Wani. One of the reasons I hate to reactivate my Facebook was to see some people yg pakai tudung kat luar but freely and willingly show off their hair in Facebook. No offense here eh. As if dorang pakai tudung tu sebab it's some kind of adat, bukan sebab it is compulsory for us Muslims to wear hijab.

Wani sejukkan balik dengan nasihat2 penuh hikmah dia (hoho!), "Org yg jadi camtuh sbb buat bukan kerana Allah, depa merasakan pakai tudung tu satu adat." Indeed.

Kenapa nak pakai tudung kalau on off? Kenapa nak pakai tudung tapi pakai short sleeve? Sebab dorang buat camtu bukan kerana Allah. A real good explanation la kan. Saya tak ckp mcm ni sbb sy ada dendam towards the free hairs, ada je rakan2 yg free hair yg lagi hebat dr saya. Saya tak ckp macam ni sebab sy rasa sy bajet baik la sbb saya pakai tudung, tak.

Sy cakap mcm ni sebab saya dah rasa mcm mana perasaan untuk preserve and conserve image yg saya bawak. Kalau dorang tak nak pakai tudung, tu masalah dorang, tu kehendak dorang. Tapi apa tanggapan orang nanti? As if covering your hair tu bukan isu signifikan. As if covering your hair tu adalah options yg we can choose to do or not to do. No wonder la ada negara yg suatu masa dulu pernah ban people dari pakai tudung atas dasar kesamarataan antara agama. Ouh, saya tak boleh tulis panjang2 pasal ni, memberi laluan untuk syaitan laknatullah take advantage, lalu jadikan entry ni sebuah entry berunsurkan hatred. Huhu. Nauzubillah.

Second issue, saja2 tak ada kerja stalked formspring anak sedara sendiri. Lissa dah matured; where was I when I was 14 eh? Masih dalam zaman kena wanted dan ragging. Huhu. I read how she dealt with people yg tanya 1001 kinds of questions! Yg hentam, yg puji, yg advise, segala bagai semua ada. And she dealt with every single of them like a grown up! You go girl!

Dan buat saya refleks balik diri saya sendiri. Zaman saya dibenci dan membenci dah lama berlalu. Dulu kat Jenan boleh la. Aku takmau kawan dengan kau sbb kau budak otai aku budak baik. Aku takmau kawan dengan kau sebab kau budak bodoh aku budak pandai. Aku takmau kawan dengan kau sebab kau les aku straight. Aku takmau kawan dengan kau sebab kau bajet hot, sebab kau bajet rajin and the list goes on and on.

I did experience that era. Zaman saya label orang jahat, zaman orang label saya sombong. Zaman orang pulau saya, zaman saya buat drama depan kelas sound orang. Zaman buat halaqah kat meja batu depan Andeka kutuk si tuut dan si tott. Zaman stay up sampai ke pagi gossiping. Ouh, and i didn't even realise when everything ended. Tiba2 je semua orang dah grew up. Haha.

I changed a lot though. Semoga perubahan ni perubahan ke arah yg lebih baik. Sekarang tak ada lagi benci2 orang. Tak ada lagi dendam2 kat orang, tak puas hati kat orang, kutuk2 orang. Dan harapnya orang pun tak ada la yg benci2 saya, tak puas hati dgn saya, kutuk2 saya. Sungguh saya rindu zaman tak matured tu tapi I have to grow up jugak no matter what.

So, mintak maaf yeh kalau saya ada tersakitkan hati siapa2. Kadang2 saya ni tak sedar diri jugak. Kadang2 bestfriend sendiri pun saya boleh bagi nangis (kan Zatil kan?). Kadang2 saya tak mampu nak puaskan hati semua pihak. Kadang2 tindakan saya mengguris hati orang2 yg saya sayang. Kadang2 saya jadi selfish. Kadang2 saya berlaku tak adil terhadap rakan2 saya. Tapi, tu la saya. Imperfect, simply ordinary but always trying her best to be better. (ayat taley blah!)

Entry kali ni macam...macam ape eh?? Macam somewhat pelik la saya rasa. Tak kisah la. Kat sini, everyone is free to talk kan? ^^ Dah pukul 12:16am. Nak makan nasik.


4 comments:

ZhafiZ said...

ada aku kasih?? <--- baru punya ayat..ahaks

xbaca pon panjang..penat mata

sHieLa said...

cess. sah2 ko baca tajuk je ni. haha

wani said...

bob! malasnye hng neh. ish4.

shiela!
hahaa
bagus2 tukar font
xdk laaa aku kena kecik kan mata ku neh
huisssshhh
wey!
aku ckp pakai tudung tu adat ke? bukan trend? hahaa
aku pn lupa sbnanya
waaaaa
nama aku masuk dlm blog hng sbg penceramah bebas.
yehaaaa!

sHieLa said...

wani! hahaha. hg ckp adat la, ak copy2 bulat2 dari ym tau. ngeh3. nak terus jd penceramah bebas ustazah?? ^^